Aşkın CambazoğluDalış NoktalarıDalış YazılarıKöşe YazılarıSeyahatYaşam

Marmaris – Tarihçesi, Dalış Noktaları ve Özellikleri …

Kendine özgü güzelliğiyle ve çam ormanlarıyla çevrili bu şirin turizm merkezi’nin halkı, Anadolu’nun diğer kıyı kasabaları gibi önceleri balıkçılık ve ormancılıkla geçimlerini sağlarken, eşsiz güzelliğe sahip çevre koyları ve kapalı olmasına karşın tertemiz olan denizi ile son yıllarda Türkiye’nin en önemli Turizm merkezlerinden birisi konumuna getirmiştir.

Marmaris’e birkaç kez gelen ve kısa da olsa bir süre yaşayan bir kimse aynı Bodrum gibi sıcak kanlı Akdeniz kasabasından bir daha kopamıyor. Ben şahsen Bodrum aşığıyım. Ama biliyorum ki Marmaris de benim gibi kendisine aşık olunabilecek çok özel yerlerden birisidir. Antik dönemlerde Physkos adıyla anılan Marmaris’e, Osmanlılar döneminde Mimaras adı verilmiş, daha sonra Mermeris adıyla anılmış ve nihayet Marmaris adını almıştır.

Kent merkezinde antik dönemden kalan en önemli kalıntı, halen ayakta olan Kalesidir. Kale günümüzde yöreden çıkan önemli arkeolojik eserlerin korunduğu Arkeoloji Müzesi olarak hizmete sunulmuştur. M.Ö.3000’lere kadar inen kent tarihi Hellenistik dönemde belli bir süre için Seleukos egemenliğine, sonra sırasıyla Roma, Bizans, 13.y.yılda Menteşoğulları ve 1451 de Osmanlı egemenliğine geçmiş, 1919 dan 1921 arası kısa bir süre İtalyanların kontrolünde kaldıktan sonra yakın bir geçmişe kadar balıkçı ve süngerci kasabası hüviyetinde kalmış ve günümüzde hakkettiği önemine kavuşmıştur.

Bugün modern bir Akdeniz kasabası olan Marmaris’ten Yunanistanın Rodos Adası’na yakınlığı nedeniyle hergün günübirlik seferler düzenlenmektedir. Eski geçim kaynağı olan süngercilik turizmin gelişmesi ile artık unutulmuş ve yerini Yat Turizmine bırakmıştır. Dalış turizmi açısından Türkiye’nin önemli bölgelerinden birisi olan Marmaris ve yakın çevresinde günübirlik gidilebilecek 52 ayrı dalış noktası vardır. Ayrıca Marmaris – Bodrum, Marmaris – Fethiye güzergahları Dalış Mavi yolculuğu’nun önemli başlangıç noktasıdır.

Marmaris Limanında günlük yapılacak dalışlarda görülmeye değer bazı önemli dalış noktaları:

Sarı Mehmet Burnu:

Turunç ile İçmeler arasında kalan burun ve koyu eğitim dalışları ve tecrübeli dalgıçlar için güzel bir dalş noktasıdır. 5 m ile 21 m arası kayalık yapıya sahiptir. Dalış merkezlerinin çok rağbet ettiği bu noktada bol miktarda karagöz, melanur sürüler halinde dolaşır. Ahtapot, orfoz ve müren her dalışta görülebilir. Gece dalışına çok uygun ve akıntının olmadığı, büyük kayaların dik dik durduğu tatlı bir şekilde derinleşen dalış noktasında, Katedral Mağarası denilen bir kovuk bulunmaktadır.

Keçi Adası Feneri:

Marmaris’ten açık denize doğru çıkılırken Fenerin olduğu burundur. 8-10 metreden 38 metreye kadar inen ve tecrübeli dalgıçlara zevk veren bir dalış noktasıdır. Şanslıysanız bol miktarda büyük balık, karavida, müren, ahtapot ve tabii ki kırmızı renkli kardinal balıklarını her dalışta görebilirsiniz. Ay dönümlerinde tatlı ve değişken akıntı yapar ve bol miktarda amphora kırıkları ilginizi çekecektir.

İnce Burun Feneri:

Yıldız Adası’nın Marmaris koyuna bakan tarafındadır. Açık denizdeki dalış noktalarına göre sualtı görüşü biraz düşüktür. 3 m den 40 m ye kadar, sualtı dağlarının bulunduğu, gerçek bir tropi deniz görüntüsüne sahip dalış yeridir. Genelde sezon sonlarında büyük akya ve sinağrit sürüleri ve çok değişik renkli süngerler bu noktayı sualtı fotoğrafçıları için ilginç kılmaktadır. Ayrıca boyları 1 cm ile 4 cm arasında değişen ve ancak dikkat edildiğinde görülebilen çok değişik renklerdeki rengarenk Deniz Tavşanlarını görebilirsiniz.

devam edecek …

Aşkın CAMBAZOĞLU
Sualtı Arkeoloğu

 

Etiketler

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı