Dalış NoktalarıDalış YazılarıFehmi ŞenokKöşe YazılarıSeyahatYaşam

Sarıgerme – Dalyan – 1

Dalyan kasabasının içinden kalkan dalış tekneleri yaklaşık 45 dakika kadar, boyları 3 metreyi bulan sazlıklar arasındaki yolculuk sonrasında 30 metre genişliğindeki dar bir kanaldan Akdeniz’e çıkıp güneydoğudaki dalış noktalarına doğru yönelirler. Dalyan’da derin duvar dalışları

yapılırken sarıgerme Türkiye’nin en güzel deniz mağaralarının bulunduğu dalış noktalarını kapsar. Mağaraların çoğunluğu Aşı Koyu adı verilen yörededir. Burada diğer yörelerden kalkan haftalık dalış turu yapan tekneler ile karşılaşılır. Genellikle Fethiye’den gelen tekneler, konuklarını bu özel bölgede daldırmadan geçmezler.

PATİKA MAĞARA / SARIGERME

Sarıgerme’deki plajdan yaklaşık 25 dakika sonra dağların deniz ile dik birleştiği yerde demir atılır. Turkuaz renkli sulardaki karanlık bölge hemen kendini belli eder. 7 metrede girişi olan mağaranın dibi yaklaşık 13 metrededir. Dip yapısı kayalık olmasından dolayı tortu sorunu yoktur. Dolayısı ile içeriye birden çok kişi rahatlıkla girebilir. Piramit biçimindeki girişten içeriye süzüldüğünüzde 30 metre kadar daha ilerleyebilirsiniz. Mağaranın içi pek renkli değildir. Fakat çıkıştaki duvarın çevresi dalışı bir anda renk cümbüşüne çevirir. Geniş açı ve makro fotoğrafçıların oldukça zaman harcayacağı duvarlar birçok triton ve benzeri kabuklu canlıyı barındırır. 45 metrelere kadar inmenize karşın uçurum dipleri henüz koyu lacivert görünümünü korumaktadır. Sonsozluğa giden bu koyu lacivert sularda çok zaman yitirmeden yükselmeniz gerekecektir.

DAĞDELEN MAĞARASI / SARIGERME

Genellikle ikinci dalışlar için seçilen bir mağaradır. Eni oldukça geniş olan mağara yüzeye yakındır. Kaldı ki iyi bir şnorkel dalıcısı iseniz 5 metre kadar dalıp mağara içinde yükselebilirsiniz. Birkaç metre yükseldikten sonra ise mağaranın içindeki hava boşluğunda soluk alabilirsiniz. 20 metre kadar girişi 40 metre kadar içeriye girmektedir. Arkadaki geniş çıkıştan ise burnun arkasına çıkılır. Duvar izlenerek tekneye ulaşılır. Yine de derin dalış yapmak isteyenleri oldukça derin bir duvar beklemektedir. Duvar boyunca karşılaşacağınız kabuklu canlılar ve orfozlar dalışınıza ayrı bir çoşku katacaktır.

FOK MAĞARASI / SARIGERME

Zamanında Akdeniz foku görüldüğü için bu adla anılmaktadır. Ancak buranın diğer bir adı da diplerindeki tatlı su kaynağından dolayı Tatlısu Mağarasıdır. Bu mağara genellikle ikinci dalış bölgesidir. Derinliğin 10-13 metre oluşu dip sürenizi oldukça uzun kılar. Dört ayrı girişi bulunmaktadır. Kırmızı renkli duvarları ile makro fotoğrafçılar için uygun bir yerdir. Bölmelerin birisinin içinde hava boşluğu bulunmaktadır. İçerisi bir evi andırırcasına büyüktür. Aynı anda en az 10 kişi kolaylıkla dolaşıp fotoğraf çekebilir.

DERİN MAĞARA / SARIGERME

Sarıgerme’nin en güzel mağara dalışıdır. 35 metredeki giriş 10 metre kadar genişliğindedir. İlk oda 30 metre kadar içeriye girer. Alanın büyük olmasından dolayı önceleri fenerin pek bir yardımı olmaz. Gözünüzün karanlığa alışmasıyla korku ve heyecanınız diner. Dip tortuludur. Girişin fotoğrafını çekerken arkanızdan gelecek dalgıçları düşünerek özen göstermeniz gerekir. Daha sonra mağara sola doğru kıvrılır.

Derinlik saatiniz 42 metreyi gösterdiğinde arka çıkıştan süzülen ışık sizi karşılar. İçerisi sualtı dünyasının tüm renkleri ile süslenmiştir. Lahana görünümlü somom renkli dantel mercanlar mağara içini bir gelin gibi süslemiştir. Mağaranın en derin noktasında yani 42 metrede sizi karidesler bekler. Bu mağaraya fotoğrafçıların en az üç dalış yapmalarını öneririm. Geniş açının yanı sıra makro merceğiniz de size görkemli enstantaneler sağlayacaktır.


SELİN MAĞARASI

Aşı Koyu’nun en dip noktasında bulunan yan yana 4 mağaranın ilkidir. İki ayrı girişi vardır. Batı girişinin çapı yaklaşık 2 metre olup, hafif bir eğimle yukarıya doğru yükselir. 10 metre sonra bir plato yapar. Bu sırada mağaranın diğer girişi güneydoğu yönünde görünür. Mağaranın içine 15 metre kadar girdikten sonra deniz suyu ile tatlı suyun karıştığı bir nokta vardır. Burada tavan yüksekliği 6-7 metre olan bir atrium bulunur. İçinde hava olmasına karşın size regülatörlerinizi kullanmanızı öneririm. Atrium kısmında fenerinizi kapatırsanız yaşamınızdaki en koyu karanlık ile karşılaşacağınızdan emin olabilirsiniz.

devam edecek …

Y. Fehmi ŞENOK
Sualtı Fotoğrafçısı

fsenok@scubaturk.org
www.scubaturk.org

 

 

 

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı