Deniz YazılarıDenizcilikGökhan KarakaşHaberlerKöşe Yazıları

Antarktika’ya bütçe çıkmalı

Yeryüzünün sürekli insan yaşamının olmadığı tek kıtası Antarktika’da kurulması planlanan Türk üssü için çalışmalar devam ediyor.

-antarktika-ya-butce-cikmali--3798733

‘Uzaklar II’ adlı yelkenlisiyle buzul kıtaya giden ilk Türk denizci olan Osman Atasoy ve İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof. Dr. Bayram Öztürk başkanlığında oluşturulan Antarktika kurulunun Deniz Ticaret Odası’ndaki toplantısına, 12 bilim dalından 21 akademisyen katıldı.

‘Türkiye de gelmelidir’
Buzul kıtada bilimsel araştırmaları organize eden Antarktika Bilimsel Araştırma Komitesi Başkanı Prof. Dr. Jeronimo Lopez-Martinez, kıtanın hiçbir ülkeye ait olmadığını belirterek, “Sağlam bir altyapıyla Türkiye’nin Antarktika’da araştırma yapması ve sisteme dahil olması bilim dünyası için önemli” diye konuştu.
Japonya Ulusal Kutup Araştırma Enstitüsü Deniz Ekolojisi Bölümü’nden Prof. Dr. Kentaro Watanabe ise kıta üzerinde bilimsel araştırmaların artmasının dünyanın korunması için gerekli olduğunu söyleyerek, “Türkiye’nin yarımada ile Ross Denizi arasındaki alanda çalışmasını tavsiye ederim” dedi. Prof. Dr. Bayram Öztürk de, “Öncelikle 10 yıllık bütçenin belirlenmesi Antarktika’daki ulusal politikamızın güvence altına alınmasını sağlayacak. TÜBİTAK’ın da içinde yer alacağı bilim komisyonunun devlet tarafından desteklenmesi gerekli” dedi.
Toplantı sonunda Türk Antarktik Deniz Programı, Türk Antarktik Tıp Programı, Türk Antarktik Jeoloji ve Jeofizik Programı, Türk Antarktik İklim Gözlem Programı hazırlandı. Buzul örtüsüyle kaplı olan Antarktika’da 27 ülkenin bilimsel araştırma yapan üssü bulunuyor.

Gökhan Karakaş

milliyet.com.tr

İlgili Makaleler

Göz Atın

Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı