Cengiz DumlupınarDeniz YazılarıFaydalı BilgilerKöşe YazılarıModelcilik

Bir Model Hikayesi – 3

Güverte üstünün işlenmesi:

Eğer kontraplağın üstünü herhangi bir kaplama malzemesi ile kaplamayacaksak kontraplağı çizerek bu efekti sağlamamız gerekir. Bunun için çelik bir cetvel ile çizimi sağlayacak maket bıçağı veya ucu iyice sivriltilmiş biz gerekecektir. Çizimi yaparken araların tam ölçüsünde olması ve çizim esnasında kaçma, dalma yapılmaması gerekir. Bu işlem çok özen gösterilmesi gereken bir işlemdir. Çünkü yapacağımız hataların telafisi pek mümkün olmamaktadır. Boyuna çizim işleminden sonra enine çizim de belli kurallar göz önüne alınarak yapılır. Ekleme noktalarının baş ve sonlarında biz ile çivi efektleri yaparsak daha gerçek bir görüntü sağlarız.

Çıta ile kaplamada dikkat etmemiz gereken şey kaplamada çıtaları yerleştirmeye ortadan başlayarak bir sağ bir sol şekilde kaplamaktır. Bu gereken simetriyi sağlayacaktır. Çıta aralarında eğer gerçek gemilerdeki salmastra ve katran kullanarak yapılan dolgu efektini sağlamak istersek kullanabileceğimiz bir kaç yöntem vardır:

  1. Çıta araları hepimizin evinde bulanabilecek eski röntgen filmleri ince şeritler halinde kesilerek doldurulabilir. İşlem sonrasında taşan kısımlar maket bıçağı ile dikkatlice kesilerek düzeltilir.
  2. Siyah akrilik mastik çıta kenarlarına çok ince bir kat sürülerek birbirine yapıştırılır.Ancak bu oldukça pis ve bulaşıcı bir yöntemdir.Çok dikkatle uygulanmalı ve taşan kısımlar derhal temizlenmelidir.
  3. Çok daha temiz bir yöntem olan su bazlı siyah markörler kullanılarak çıta kenarları boyanabilir. Burada da dikkat edeceğimiz konu ağacın mürekkebi yayarak görüntüyü bozmasıdır.Onun için su bazlı ve kaliteli bir markör tercih edilmelidir.

Çivi efektleri oluşturmak için güverte ekleme yerlerinde çıtaları enine iki uçtan 0.4 mm matkap ucu ile delerek yuvaları açarız. Daha sonra 0,5 mm kalınlığındaki sarı teller kısa kısa kesilerek delinen bu yuvalara sıkı bir şekilde geçirilir. İşlem bittikten sonra yüzey ince zımpara ile zımparalandığında bu tellerin kafa kısımları da bir ölçüde düzeleceğinden çivi efekti sağlanmış olur.

Şimdi modelimizin çıta sarma işlemine başlayabiliriz.
Modelllerde kullandığımız çıtalar genellikle ramin veya ıhlamurdur. Ölçüler 2×4,2×5,2×6 veya 2×8 olup, modelimize göre bu ölçülerden birini seçip kullanabiliriz. Çıta seçiminde dikkat etmemiz gereken hususları söyle sıralıyabiliriz.

  1. Çıtalar düzgün kesimli olmalı, baş veya sondaki ölçüler ve kalınlıklar değişmemeli.
  2. Yapacağımız modelin sarmasında aynı ölçüde çıta kullanmaya dikkat edilmeli, farklı ölçüler kullanılmamalıdır.
    Çıtalar özellikle dönüşlerde bizi zorlarlar.Tabii ki bunu aşmanın bir çok yolu var.

    1. Çıtaya bir kaç kat gazete ile oluşturacağımız bir zeminde annemizin hamur açarken yaptığı gibi merdane ile üzerinde gezinerek eğim verebiliriz.
    2. Çıta uçları sıcak su içerisinde bekletilerek esnemesi sağlanıp kullanılabilir.
    3. Çentikleme yöntemi dediğimiz yöntemle çıta üzerinde dönüş alanlarında maket bıçağı ile tersten yapacağımız hafif çentiklerle çıta esnetilebilir.

Sarma işlemi mutlaka iskele sancak istikametinde sıra ile yapılmalı ve sarmaya postaların üst hizasından başlanmalıdır.

Çıtalar omurgada hazırladığımız baş ve kıç bodoslamalardaki oyuklara oturtulmalıdır. İlk sıra çıtalar hiç kesilmeden tam olarak oturtulmalı ikinci sıradan başlayarak mutlaka dönüş yerlerinden başlayarak baş ve kıçlarda inceltilmelidir. İnceltme işlemi sağ ve sol çıtalar beraber bantlanarak aynı oranlarda inceltilmeli her iki tarafta da eşitlik sağlanmalıdır. Çıtalardaki eksiltme işlemi önemli olup daha sonra meydana gelecek merdivenleşme olayını önleyecektir.
Çıtaları kesmeden önce şaşırmamamız için çıtaların üzerine kurşun kalemle üst yön işaretlenmeli ve incelttiğimiz yön mutlaka bir önceki çıtanın altına getirilmelidir.Çıtaları yapıştırırken mutlaka çıtanın postalara ve bir önceki çıtaya yapışmasını sağlamamamız gerekmektedir.Çıtalar sarma işlemi esnasında doğal dönüşlerine yatırılmalı fazla zorlanmamalıdır.Sarma işlemi iskele sancak şeklinde modelin ortalarına kadar sürdürülmeli daha sonra model ters çevrilerek omurganın alt tarafından yukarı doğru sarma devam ettirilmelidir.Daha sonra ara da kalan boşluklar kamalarla doldurulabilir.

Sarma işleminde dikkat edeceğimiz noktalar; Her iki tarafta eşit sayıda çıta olması,çıtaların postalara ve birbirine iyi yapıştırılması ,dönüşlerde çıtalarda yapılacak eksiltmelere çok dikkat edilmesidir.

devam edecek …

CENGİZ DUMLUPINAR
Hobi amaçlı Gemi Modelciliği

cng@pinarhobi.com

 

 

Yazı Dizisinin Diğer Bölümleri<< Bir Model HikayesiBir Model Hikayesi – 4 >>

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı