Cengiz DumlupınarDeniz YazılarıFaydalı BilgilerKöşe YazılarıModelcilik

Bir Model Hikayesi – 4

Kaplama işleminin bitirilmesinden sonra sıra tesviyeye geldi.Tesviye işleminde önce kaba zımpara ile satın zımparalanır, meydana gelen çıkıntılılı alanlar zımpara ile sıfırlanır. Teknemizi kaba zımparadan sonra içten ve dıştan su tutkalı uygulaması ile sağlamlaştırmalıyız. Su tutkalı diğer adıyla poliüretan tutkal uygulaması biraz zahmetli bir süreçtir. Ancak modelimizin selameti açısından olmazsa olmazlardan bir uygulamadır. Tutkal uygulamaya başlamadan hazırlıklarımızı yapıp daha sonra uygulamaya başlayalım.

Öncelikle tutkalımızın selülozik bazlı olduğunu bildiğimizden cam veya seramik bir kaba bir miktar tutkal koyalım.Diğer bir kaba da selülozik tiner koyalım ve elimize mutlaka eldiven geçirelim. Büzüştürüp top haline getirdiğimiz tercihan tiftiklenmeyen bir bez parçasını tutkala batırarak bezin üzerine biraz tutkal alalım .Aynı bezi daha sonra diğer kaptaki selülozik tinere biraz batıralım ve vakit geçirmeden teknenin önce iç tarafını tutkallamaya başlayalım. Teknenin iç tarafı bu şekilde tutkallandıktan sonra aynı işlemi dış tarafta sürdürelim.Tutkal işlemi bittikten sonra, tutkal belli zaman aralığı içerisinde kürleşmeye başlayacaktır. Kürleşmeye fırsat vermeden elimizdeki bez parçasını tinere batırarak sürdüğümüz satıhlar üzerinde oluşmaya başlayan köpükleşmeyi bezi bastırarak sürerek mani olalım. Bu işlem 5-6 kez tekrarlandıktan sonra kürleşme sona erecektir. Tekneyi bu aşamada tutkalın tam kuruması için bırakalım. Tutlkalın kuruması için belirli bir süre geçmesi gerekir.

Tam kuruma sağlandıktan sonra zımpara ile tutkalladığımız yüzeyleri zımpara yaparak düzeltelim ve macun için hazır hale getirelim. Macundemişken, ustalarımız aslında macun kullanmayı pek tavsiye etmezler ancak acemi bir modelcinin macun kullanmaksızın model yapması için uzun bir sürece ihtiyacı olduğunu da unutmamak lazım. Ama şunu da unutmayın zımpara her derde deva bir işlemdir ve macun yerine detaylı bir zımpara uygulamasının sonuçları inanılmazdır.

Daha sonra kullanacağımız macun ile var olan boşluklar doldurulur. Macun yaparken uyguladığımız alan kalın bir macun tabakasını gerektirecek kadar boşluğa sahipse orayı öncelikle ahşap ile takviye edip çok kalın macun uygulamasına gitmemek lazımdır. Çünkü macun bir süre sonra kuruyup çökme yapabilir. Yaptığımız macun uygulamasından sonra tekneyi kurumaya bırakmalıyız. Kuruma süresi kullanacağımız macuna bağlı olsada 24 saatten az olmamalıdır. Zira dıştan baktığımızda kuruduğunu sandığımız macunun içi henüz kurumamamış olabilir. Macunun tam kurumasından sonra yüzey iyice zımparalanır, tekrar gözden geçirilir. Var olan diğer hatalar gene macun uygulaması yapılarak kapatılır. Yüzeyde düzgünlüğü elde etmek önemli olduğundan bu işlem bize oldukça vakit kaybetttirecektir ama modelin gövdesinin düzgün olması modeli güzel gösterecektir.

Şunu biliyoruz ki arkamızdan kovalayan yoktur. Daha sonra model bittiğinde karşısına geçip baktığımızda sırıtacak olan hatalar inanın bizi rahatsız edecek ve pişmanlık duymamıza sebebiyet verecek keşke’lerimizi arttıracaktır.Modelcinin en büyük sermayesinin sabırolduğunu hatırlamak ve yorulduğunuzu veya bıktığınızı anladığınız anda çalışmayı bırakmak iyi bir çözümdür.

BOYAMA

Macun uygulasından sonra yüzeyi zımparalıyarak hazır hale getiririz. Beze batırdığımız solvent ile teknemizin dışını silerek tozdan arındırırız ve bir kat astar boya atarız.

Burada dikkat etmemiz gereken bir husus da şudur. Teknede kullanacağımız boya türüne karar verme aşamasındayız. Eğer sentetik boya kullanacaksak, sentetik astar kullanmamız gerekir. Yok selülozik çalışacaksak o zaman da selülozik astar atmalıyız. Gerçi selülozik üstüne sentetik uygulama yapılabilir ama sentetik üzerine asla selülozik uygulama yapmayınız. Aksi takdirde tüm emekleriniz heba olabilir. En doğrusu birbiri ile uyumlu malzeme kullanmaktır. Fırça ile boya tatbik edilecekse sentetik enamel türü mat boyalar tercih edilmelidir. Selülozik boyayı fırça ile sürmek pek mümkün olmadığı gibi çabuk kuruduğundan fırça izi bırakacak ve sonuç hiç de olumlu olmayacaktır.

Boyanacak yüzeyler genellikle çeşitli renklerden oluşabilir. Bunların birbirine karışmasını önlemek ve düzgün boyama yapmak için kağıt maskeleme bantlarını kullanabilirsiniz. Bant seçimi önemlidir. Kullananacağınız kalitesiz bir bant herşeyi yeni baştan yapmanıza sebebiyet verebilir.

Tabii birde Tamiya, Humbrol gibi markalar adı altında satılan maket boya türleri de vardır. Bunların akrilik esaslı olanları airbrush yardımı ile atılabilir. Enamel olanlar ise fırça ile uygulanabilirler. Sizler ustalaştıkça bunlara duyacağınız gereksinmeler artacak, kaynak yaratarak bu tür basınçlı hava kompresörleri ve airbrush veya boya tabancalarını edineceksiniz. Biz burada yeni başlayanları hedeflediğimiz için çok detaylandırmayı doğru bulmadık.

devam edecek …

CENGİZ DUMLUPINAR
Hobi amaçlı Gemi Modelciliği

cng@pinarhobi.com

 

Yazı Dizisinin Diğer Bölümleri<< Bir Model Hikayesi – 3Bir Model Hikayesi – 5 >>

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı