Cengiz DumlupınarDeniz YazılarıFaydalı BilgilerKöşe YazılarıModelcilik

Bir Model Hikayesi

Öncelikle bu yazıya modelci kimdir? sorusunun yanıtını vererek başlayalım.

İyi bir modelci;
Öncelikli olarak iyi bir araştırmacıdır.
Teknik bakışı ve algılaması kuvvetlidir.
İyi bir ahşap ustası
İyi bir metal işleme ustası
İyi bir boya uzmanı olmaya adaydır.
Hepsinden önemlisi muhteşem bir sabır abidesidir.
Sakin, telaşsız bir dünya vatandaşıdır.

Şimdi bu tanımlamadan sonra siz hala oradaysanız, statik bir gemi modeli yapmanın hikayesini anlatmaya devam edelim.

Gemi modeli nedir ?
Model; geçmişte varolmuş veya bugün hala hizmet görmekte olan bir geminin belli ölçeklerde küçültülmüş birebir aynı olan örneğidir. Hediyelik eşya sınıfına girmemektedir.Bu yüzden modelci modeli yaparken her aşamada kendi estetik kaygılarını ön plana almaksızın asli yapıyı korumalı ve örneği doğru yansıtmalıdır. Plan çok önemlidir, var olan dışında ekleme veya eksiltme yapılmamalıdır.

Modelci modele başlamadan önce yapmayı düşündüğü model hakkında araştırma yapmalıdır.Bu gemi hangi ihtiyaçtan doğarak yapılmıştır,tarihsel dönemi içerisinde hangi amaçlara hizmet etmiştir,yöresel özellikleri nedir,tipin oluşmasında bulunduğu coğrafya ve yarattığı şartlar nelerdir. Ve bu gemi yapılırken hangi kriterler ön plana alınmıştır.. gibi ayrıntılar öğrenilmeli ve yapım aşamasında bunlar düşünülerek yapılmalıdır.Model yapmak sadece planda gördüğümüzü şeklen meydana getirmek değildir.Önce onu kafamızda iyice şekillendirmeli,yaptığımız parçaların işlevselliğini düşünerek çalışmalı,o gemide yaşadığımızı varsayarak meydana getirmeliyiz.

Modele başlanırken acele edilmemeli, plan detayları ders çalışırmışcasına çok iyi incelenmeli,.Bir bulmaca çözer gibi plan çözülmeli ve model önce kafada bitirilmelidir.
Demek hala buradasınız. O zaman haydi hep birlikte bir model oluşturmaya başlayalım.

Öncelikle planımızı zayi etmemek için posta ve omurga kesimlerini plan üzerine koyacağımız bir kağıda çizerek aktaralım veya bir fotokopicide planın bu kısımlarının fotokopilerini çekerek omurga ve postaları oluşturmakta kullanacağımız (genellikle 4 mm kavak) kontraplağımızın üzerine yapıştıralım.Özellikle omurga kesilirken omurganın alt tarafını kontraplağın tam sınırına dayarsanız uzun olan bu kesimi düzgün kesmede zorlanmazsınız.Omurga olarak kullanacağımız malzemenin düzgün olmasına dikkat edelim.

Yapışkanın kağıdın her tarafına dikkatlice yayılmasına ve kağıdın tam olarak kontraplağa yapışmasını özen gösterin.Aksi takdirde kesim esnasında problemler yaşarsınız.Kıl testerenizin ucuna takacağınız testere mümkün olduğunca ince olmalı ve testere koluna, dişleri aşağı istikamete bakar durumda ve gergin olarak takılmalıdır.Kesimi yaparken testere tam 90 derecede dik olarak tutulmalı aşağı yukarı tam haraket ettirerek ve testereye fazla güç yüklemeden, testerenin kendi halinde kesmesi sağlanmalıdır.İlk başlarda belki zor gelecek bu işlem yapacağınız alıştırmalarla bir süre sonra kolaylaşacak ve zevkli bir uğraşa dönüşecektir.Aslında çok önemli olan alet kullanma inceliklerinin iyi bilinmesi,aletlerle savaşmak zorunda kalmamamızı sağlar.

Postaları ve omurgayı keserken çizgilerin dışından ve daha sonra düzeltme imkanı sağlayacak pay bırakarak kesmemiz bize yanlışlardan dönmede kolaylıklar sağlar. Daha sonra zımpara ile kesim hatalarını gidermede kolaylık verir. Özellikle omurga ve postalarda birbirine geçecek olan oyuklarını pay bırakarak kesersek daha sonra eğe yardımı ile postaların omurgaya tatlı bir sıkılıkla tam olarak oturmasını sağlar ve düzgün bir iş elde etmiş oluruz.

devam edecek …

CENGİZ DUMLUPINAR
Hobi amaçlı Gemi Modelciliği

cng@pinarhobi.com

 

Yazı Dizisinin Diğer BölümleriBir Model Hikayesi >>

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı