Deniz YazılarıDenizcilikGökhan KarakaşHaberlerKöşe Yazıları

Denizden Grampus çıktı

Uzmanları heyecanlandıran gelişme… Marmara Denizi’nde ilk kez farklı bir yunus türüne rastlandı. Tropik deniz canlısı Grampus, Şarköy sahiline vurdu

Ilıman ve tropik denizlerde yaşayan büyük bir yunus türü olan “Grampus”, ilk kez Marmara Denizi’nde görüldü. Akdeniz ve Ege Denizi’nde varlıkları bilinen yunus türü, Şarköy sahilinde kuyruğuna halat bağlı şekilde karaya vurdu. Önemli bir deniz memelisi olan Grampus’un başka bireylerinin de Marmara’da yaşam alanı bulduğunu düşünen uzmanlar heyecanlı.
Tekirdağ Şarköy-Gaziköy sahilinde 4 Aralık 2012’de dolaşan vatandaşlar büyük bir deniz memelisinin ölü olarak karaya vurduğunu gördü. Türkiye’de deniz memelileri konusunda önemli araştırmalar yapan İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi ve Türk Deniz Araştırmaları Vakfı uzmanları, bölgeye giderek yunusu inceledi. İlk incelemelerinde yunusun “Grampus” türü olduğu ve kuyruğuna bağlı halattan dolayı bölgede yapılan yoğun gırgır balıkçılığı sırasında tesadüfen ağa yakalanarak öldüğü anlaşıldı. Uzmanlar, yunusu uzun süre inceledi ve bu önemli kaydın bilimsel makalesini yazarak bilim camiasına duyurdu.

fft16_mf3136520

Yrd. Doç. Dr. Ayhan Dede, “Grampus” türü yunusun Marmara’da ilk kez görüldüğünü belirterek, “Akdeniz ve Ege denizlerinde varlıkları biliniyor ama çok fazla kayıt bulunmuyor. Daha çok derin sularda ve dik sualtı yamaçlarında gözlenen büyük sürüler oluşturmayan bir tür. Akdeniz’de bile hakkında çok az şey bilinen bir deniz memelisi. Sularımızda daha önce Kuzey Ege, Gökova Körfezi ve Akdeniz’de canlı gözlemleri mevcut, ölü olarak ise bu rapor edilen 7. kayıt. Marmara’daki bu ilk örnek denizimizde halen önemli canlıların barındığını gösteriyor. Başka bireylerin de olabileceğini düşünüyoruz. Deniz memelileri ekosistem için çok önemlidir, yunus yok ise balık da yok” dedi.

Yrd. Doç. Dede “Grampus Akdeniz’de hakkında çok az şey bilinen bir deniz memelisi” dedi.

En büyük türlerden biri
“Grampus”lar, boyları 4 metre olabilen dünyanın beşinci büyük yunusu. Şarköy sahilinde karaya vuran ise 3,1 metre boyunda bir erkek Grampus.
Başka örneklerin de bulunabileceği, bu nedenle Marmara’da dikkat edilmesi, karaya vuran yunusların haber verilmesi gerektiği bildirildi. Dr. Arda Tonay, özellikle balıkçıların çok dikkat etmesi gerektiğini vurgulayarak, “Bu yunusun balıkçılık etkileşiminden dolayı öldüğünü tahmin ediyoruz. Bulunduğu yer, Marmara Denizi’nin en derin çukuruna yakın bir kıyı. Besin olarak daha çok derin sularda yaşayan kafadanbacaklıları tercih eden bu türün beslenme amacıyla Marmara’ya girdiğini düşünüyoruz. Marmara’nın korunması çok önemli çünkü halen pek çok canlı türü iç denizimizde yaşam alanı buluyor” diye konuştu.

Gökhan Karakaş – Milliyet.com.tr

Etiketler

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı