Deniz YazılarıDenizcilikGökhan KarakaşHaberlerKöşe Yazıları

Dünyanın En Farklı Dalışında Şanslı Bir Türk

Dünyanın en ünlü batığı olan Titanic’e Türkiye’den bir kişi özel bir denizaltı ile inecek. ECA, internetten başvuran binlerce kişi arasından seçilen şanslı maceracıyı Atlas Okyanusu’nun 3 bin 800 metre derinliğindeki Titanic’e daldıracak.

1912’te İngiltere’nin Southampton Limanı’ndan ABD’nin Newyork limanına 2224 kişiyle giderken bir buz dağına çarparak batan Titanic, 100.yılında çeşitli etkinliklerle hatırlanıyor. Sadece 710 kişinin kurtulduğu tarihin en ünlü gemi batığın Atlas Okyanusu’ndaki enkazına kısa süre önce turistik dalışlar başladı. Özel denizaltılarla(batiskaf) National Geographic Vakfı tarafından gerçekleştirilen dalışlar bir insanın karşılaşabileceği en farklı maceralardan biri olarak gösteriliyor. E.C.A’da 13 Nisan-20 Mayıs tarihleri arasında internet üzerinden başvuranlar arasından bir kişiyi Titanic’in enkazına götürüyor. Binlerce kişi arasından seçilecek şanslı kişi Milli Piyango İdaresi’nin çekilişi sonucu belli olacak.

Titanic maceracısı önce İngiltere’nin St. Johns limanına götürülerek özel bir gemiye bindirilecek. Gemide faciada ölenler için bir törenin ardından batığın bulunduğu yere yolculuk başlayacak. Uzmanlar denizaltıya binecek şanslı kişilere yol boyunca eğitimler verecek. Nikel çeliğinden üretilen MIR I ve MIR II denizaltıları tanıtılırken, denizaltında nasıl davranılacağı, kapalı alan korkusunun yenilmesi, karanlığa uyum ve karşılaşılabilecek çeşitli sorunların halledilmesi üzerine bilgiler çeşitli ülkelerden gelen katılımcılara anlatılacak. Yapılacak 11-12 saat sürmesi planlanan dalışın ardından şanslı maceracı yüzeye dönerek tekrar araştırma gemisine binecek. Bu maceranın yaklaşık 15 gün sürmesi beklenirken önemli bölümü deniz üstünde ve gemi kamarasında geçecek. Bu nedenle katılımcı fizik ve mantık gücünün de sınanacağı farklı bir maceraya tanık olacak.

Dünyanın en farklı dalış deneyimi: Titanic enkazı

Rus yapımı olan ve derin okyanus araştırmaları için tasarlanan MIR I ve MIR II, çok yoğun basınca dayanıklı olarak üretildi. Okyanusun 3 bin 800 metre altında yatan Titanic’e iniş için yeryüzeyindekinden 380 kat fazla (10 metrede 1 bar atmosfer basınç artar) basınç yaşanacak. Denizaltılar bu basınca uygun olurken basınç özel bir teknikle sabitlenerek yolculuk edenlere hissettirilmiyor. 2.1 metre çapındaki denizaltılar yalnızda 1 pilot ile idare edilirken 2 yolcu taşıyabiliyor. O derinlikte su sıcaklığı insanı hemen öldürecek düzeyde olmasına rağmen kabin içinde 12°C’de sabitlenecek. Yani katılımcılar camlardaki küçük buğulanma dışında derinlik ve sıcaklık farkını anlayamıyor. Dakikada 31 metre aşağı inecek şekilde dalışa geçen MIR I yada MIR II’ın 18 cm kalınlığında akrilik görüş camından denizaltının gizemli dünyası görülecek. 250 metreden sonra güneş ışığı tamamen yok olurken gece karanlığı yaşanacak. Denizaltının güçlü ışıkları okyanusu aydınlatırken, iniş 3-4 saatte tamamlanacak. Katılımcılar, geminin çapasını, makarasını, köprüyü, Titanic filminde kullanılan ünlü merdivenlerini, kazan dairesini, pervanesini ve yardım çağrısının yapıldığı Marconi Room’u görme şansına sahip olacaklar. 1-2 saat kadar Titanic gezildikten sonra çıkış içinde basınç eşitlemeleri yapılacak. 6 bim metreye kadar inebilen denizaltılar çıkışı da yaklaşık 6 saatte alacak.

Gökhan Karakaş

Milliyet Gazetesi Muhabiri

 

Etiketler

İlgili Makaleler

Göz Atın

Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı