Deniz YazılarıKöşe YazılarıMurat AlevSeyahatSeyir DefteriYaşam

Gezi Planımız

Çoğu gezginlerin düştüğü havaya düşüyor, az zamanda çok yer görmek istiyordum. Oysa aylardan Ağustos’tu ve meltemler her yıl olduğu gibi bu yıl da en şiddetli zamanlarını yaşıyorlardı. Bizim amacımızda yalnızca seyir yapmak değil, gezmek, görmek Türkiyeden çıkışı Ayvalıktan yapmak, geziye de Midilli‘den başlamak istiyordum. Çok güzel bir ada olduğunu hem okumuş hem de çok kişiden duymuştum. Buradan yaklaşık 50 millik bir şey batıya, Skiros’a gitmeyi oradan da Skopelos ve Skiathos üzerinden Evvia (Eğriboz) kanalına gitmek istiyordum. Kuzeybatı-güneydoğu boyunca uzanan bu adalar anakara asından aşağı inip Aros, Tinos ve Mikonos ile devredebiliriz diye düşünüyordum. Bütün Kiklad’ları bitirip üstüne üstün Girit’e de gidecek ve oradan Pathos ve Rodos üzerinden Marmaris’e geçecektik.

Thierry bu planı hiç beğenmedi. Zamanı kısa gezmek istediğimiz ada sayısı fazla ve yolu uzun buldu. Eşim de ona hak verince planları değiştirmek zorunda kaldım. Midilli, Skiros. Skiros, Skopelos, Skiathos ve Evvia’yı girmeyi bir başka zamana bırakarak yolculuğa doğrudan Sakız’dan (Chios) başlamaya karar verdik. (Daha sonra bunun ne kadar isabetli olduğunu anlayacaktım).

Bu yolculuğa çıkmak için tekneyi üç günde Bodrum’dan Çeşme’ye getirmiştik. Anılarını okuduğumuz, konuştuğumuz, bu yolculuğu yapmış olan denizciler ve pilot kitaplar gidiş yönü konusunda hemfikirdi. Türkiye kıyılarından kuzeye çıkılmalı, adadan adaya atlarken genellikle güneş yönlü rotalar tercih edilmeliydi. Böylece hakim yönü yıldız ve karayel olan meltemleri geniş apaz ve pupa kullanmak mümkün oluyordu. Yat Lift’te konuşmuş olduğumuz Fransız karıkoca Temmuz- Ağustos aylarında adalara gitmenin akıllıca olmadığını, Haziran ve Ekim aylarının çok daha uygun olduğunu söylemişlerdi. Ama bu aylarda bizim tatil yapmamız mümkün değil.

Bu yolculuğu üç yıldan beri planlıyorduk. Her yıl aksilik planımızı ertelememizi gerektiriyordu. Ama bu yıl hiçbir engel görünmüyordu ve yola çıkmak üzereydik. Son üç yıldır Ege’yi güney’den kuzeye, kuzeyden güneye arşınlıyorduk. Bütün koyları neredeyse ezberlemiştim. Navigasyon uygulaması yapabileceğim bir gezi istiyordum.

Teknemiz Derinsu , Optima 92 modeli, İstanbul yapımı 9 metre boyunda fiberglas gövdeli, sloop armalı ve yelkenli. Yalnızca cenoada sarma sistemi olan teknede Perkins Perama 29 Hp dizel motor bulunuyor. Dört kişinin rahat bir şekilde kalabildiği teknede seyir hızımız yelkende de, motorda da 6 mil civarında. Ama biz gerekmedikçe motor kullanmayı pek düşünmüyoruz. Teknede rüzgâr jeneratörü, derinlik ve hız göstergeleri, GPS ve otopilot mevcut. Navigasyon aletlerinden de eksiğimiz yok. Gerçi kullandığımız Seyir, Hidrografi ve Oşinografi Dairesi’nin bastığı 22,22A.22B,24 ve 25 numaralı seyir haritaları biraz küçük ama bunları Rod Heikell’in “Grek Waters Plot” adlı mükemmel pilot kitabıyla destekleyince hiçbir sıkıntımız olmadı. Teknede dört kişiyiz. Ben, eşim Ayten, kızım Merve ve kuzenim aynı zamanda Derinsu’nun da ortağı olan Tarık.

Çeşmeden çıkış işlemlerimiz biraz uzun sürdü. Transitlog, Altınyunus Marina’dan alınıyor. Bir eski, bir de yeni limanın olduğu Çeşme’de yeni liman İtalya ve Yunanistan’dan gelen feribotlar yanaşıyor. Dolayısıyla eğer çıkış işlemlerimiz bu feribotlardan birinin yanaşma zamanına rastlarsa, oldukça uzun sürebilir. İşlemlerin bazıları eski, bazıları da yeni limandan yapılıyor. Transit logumuzu Liman Başkanlığı, Sahil Sağlık Müdürlüğü, Pasaport Polisi, Gümrük ve Gümrük muhafaza birimlerine onaylatmak epey zamanımı aldı. Yunanistan vizelerimizi daha önceden Ankara’dan almıştık. Saat 16,30’da evraklarımız tamam olarak tekneye döndük ama genede henüz şantiye görümündeki Çeşme Limanı’ndan ayrılmamız saat 18,00’i buldu.

Çamura iyice gömülen demir yukarı gelmemek için epeyce direndiyse de sonunda ırgatın gücüne boyun eğdi. Bu yolculuğun bir bölümüne bizimle birlikte kalacak olan Bülent ve Fatoş Akınoğlu’nun İzmir , Feridin Şaşal yapımı Gofi21 modeli 6.5 metre boyundaki Mavisu adlı tekneleri de bağlı olduğu şamandıradan palamarını çözüp yol verdi.
Murat ALEV
Liman Kaptanı / Eğitmen

derinmavi_egitim@yahoo.com
www.derinmavi.com.tr

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı