Deniz YazılarıDenizcilikGökhan KarakaşHaberlerKöşe Yazıları

İlk ilkeler: Sessiz ve derinden!

Akdeniz’in en gözde filosunun bir parçası olan TCG Burakreis, Marmara Denizi’nde yaptığı tatbikatla Türk donanmasının kazadan önemli dersler alarak geliştiğini gözler önüne serdi.

ilk-ilkeler-sessiz-ve-derinden--4235141

Gökhan Karakaş / Marmara Denizi

İsveç bandıralı Naboland gemisiyle çarpışmasıyla 81 denizcimizle Çanakkale Boğazı’nın derinliklerine gömülen TCG Dumlupınar denizaltısı, 61 yıl sonra modern bir denizaltının çelik gövdesinin içinde yine hüzünle anıldı.

Milliyet gazetesi muhabiri olarak bindiğim TCG Burakreis beni Marmara’nın derinlerine indirdiğinde karşılaştığım sürpriz ile doğum gününü bir denizaltında kutlayan ilk gazeteci oldum. Toplam 30 metrekarelik kullanım alanında aylarca yaşayabilen 45 denizaltıcının zorlu yaşamı ise eğitimin ve fedakarlığın ne anlama geldiğini bir kez daha gösterdi…

Türk denizaltıcılık tarihinin en acı yolculuklarından birine çıkan TCG Dumlupınar’ı ve Marmara’nın karanlık sularında yatan 81 denizaltıcımızı hatırlamak için başka bir sualtı gemisinin içindeyiz. Kurtarılmayı umut ederek geçen 3 günün ardından kopan kılavuz teliyle umutlarını yitiren gerçek kahramanların son sözlerinin “Vatan sağolsun” olduğunu hatırladıkça TCG Burakreis denizaltısının yapacağı tatbikat anlam kazanıyor. 62 metre uzunluğundaki siyah çelik gövdeli geminin açık kaportasından girmenin bile zorluğunu hissedince denizaltıcılık eğitimin ne kadar önemli olduğunu anlıyorsunuz. Gemi komutanı Deniz Binbaşı Orhan Yurt yaşadıkları görev heyecanını Türk kamuoyuna anlatacak olmamdan duyduğu mutluluğu defalarca dile getirirken, ikinci komutan Binbaşı Öner Mısırlıoğlu, 4 saatlik tatbikatın detayları hakkında ipuçları veriyor.

Motivasyon hep yüksek

Dalma sarnıçlarına 135 ton deniz suyu alarak derinlere giden denizaltıların her türlü dış tehdide karşı ne kadar etkili bir güç olduğunu ilk dakikalarda görüyorsunuz. Türk deniz gücünün 14 konvansiyonel denizaltısından biri olan TCG Burakreis’in su üstünden hiçbir destek almadan 50 gün geçirebilmesinin görevli personelin iradesine bağlı olduğu çok açık.

Gemi komutanı Binbaşı Orhan Yurt, ailelerinden aylarca uzakta ve suyun metrelerce altında yaşamlarını sürdüren personelin motivasyonunun her zaman yüksek olması için elinden geleni yapıyor. 30 denizaltıcı, kendilerini iskeleden uğurlayan aileleriyle telefon konuşmasına bile hasretken görev bilincini yitirmiyor. Uluslararası sularda karakol görevi yapmak için günlerce suyun altında sessizce bekleyen personel, birbirlerine saygıyı ve disiplini elden bırakmayarak bu kadar dar bir alanda ortak yaşayabiliyor.

Beyin: Kumanda merkezi

TCG Burakreis’in yönünü bulmasını ve suyun altında güvenle gitmesini sağlayan cihazların hepsi çok iyi eğitilmiş denizciler tarafından idare ediliyor. Denizaltıcılığın ilk ilkeleri ise ‘sessiz’ ve ‘derinden’… Binbaşı Orhan Yurt’un talimatları üzerine denizaltının gideceği yönü belirleyen subay ve astsubayların hepsi dikkatlerini önlerindeki göstergelerde yoğunlaştırıyor. Komutanın ilettiği hız ve yön emirleriyle sualtı gemisi derinlerde 21 Knots’a kadar sürat yapabiliyor. Dizaynı ve teknolojisi sualtında gitmek için tasarlanan denizaltı yüzeye çıktığında ise 11 knots hız yaparak manevralarını devam ettirebiliyor.

En gelişmiş gemilerden biri

Ana silahlar olan güdümlü füze ve torpidoların idare edildiği kumanda merkezi ise denizaltının beyni. Seyrin süratini ve yönünü belirleyen subay ve astsubaylar kadar iyi eğitilen uzmanlar ekranlardaki işaretlere anlam vererek yaklaşmakta olan tehlikeleri önceden belirliyor. Kulaklarında dinleme cihazlarıyla pür dikkat ekranları tarayan yetişmiş personel 1 yıllık kurs sürecinde öğrendikleri tüm bilgileri başarıyla uyguluyor. Karşı saldırıda bulunabilecek bir denizaltı ya da etkili bir fırkateynin varlığından önceden haberdar olmak kadar kendi varlığını da hissettirmemek gerekli. Bunun için denizaltıdaki genel sessizlik sadece gemi komutanının emirleriyle aralanıyor. Gemideki güdümlü füzeler su altından istenilen hedefe ateşlenirken torpidolar savunma amacıyla da kullanılabiliyor.

Donanmanın en gelişmiş denizaltısı TCG Burakreis, ana silahı olan torpidonun hedefe ulaşmasını Marmara Denizi’nin 25 metre derinliğinde test ediyor. Fırkateynin üzerine gönderilen torpido tam isabet kaydederken, denizaltıda yaralanan bir personelin tahliyesi helikopterle gerçekleştiriliyor.

Denizaltının manevra kabiliyetini gözler önüne sermek için 50 metre derinliğe inilirken, eğimin etkisiyle oturduğumuz yerde tutunmak zorunda kalıyoruz. Ama sualtı gemisinin asıl manevrasını 50 metre derinlikten yaptığımız acil çıkış ile hissediyoruz.
Geminin acilen su yüzeyine çıkması gerektiğinde yapması gerekenlerin uygulandığı bu eğitimde ise iki elimle bir yerlere tutunma ihtiyacı hissediyorum. 28 derecelik eğimle su yüzeyine yönelen denizaltı Türk donanmasının en gelişmiş gemilerinden biri olduğunu kanıtlıyor.

Sürpriz doğum günü pastası

TCG Dumlupınar denizaltısının battığı 4 Nisan 1953’ten 21 yıl sonra aynı gün doğmak bana farklı bir görev yüklüyor. 81 denizaltıcının Türkiye’nin güvenliği için hayatını kaybederken söyledikleri son sözleri kamuoyuna anlatmak için yaptığım haberlerden birindeydim. Derinlikölçerler 30 metreyi gösterdiğinde gemi komutanı Deniz Binbaşı Orhan Yurt’un tüm denizaltıya yaptığı anonsu duyuyorum. Binbaşı Yurt, “Doğum günü olmasına rağmen Dumlupınar denizaltısında şehit olanları anmak için yaptığımız seyirde aramızda olan Gökhan Karakaş’ı kutluyoruz. TCG Burakreis ailesi olarak bizimle kader birliği yaptığı için teşekkür ederiz” sözleri beni gururlandırırken hayatım boyunca hissedeceğim en büyük heyecanlardan birini yaşıyorum.

3 sınıfta toplam 14 denizaltı

Türk Denizaltı Filosu’nda Ay, Preveze ve Gür sınıfından olmak üzere toplam 14 denizaltı bulunuyor. Filonun gözbebeği olan TCG Burakreis, Gür sınıfında ve en modern sualtı gemisi. Hepsi tek başına deniz aşırı operasyona katılabilecek imkan ve teknolojiye sahip olan denizaltıların personeli zorlu bir eğitim sürecinin ardından gemiye katılabiliyor. Uzun görev süreleri ve gün ışığından yoksun kalma gibi nedenlerden dolayı personelin dayanma gücü ve moralinin yüksek olması gerekiyor. Özel bir eğitimden geçen 45 personel için denizaltıda sadece 2 tuvalet ve 1 duş bulunuyor. Sadece gemi komutanının 2 metrekarelik bir kamarası var. İkinci komutan ve baş çarkçı aynı kamarada kalıyor. Diğer personel ise ‘Sıcak Yatak’ tabir edilen 31 yatakta yatıyor. 6 saatlik mesai saatlerinde yataklar hiç boş kalmadığı için bu tabir kullanılıyor. Denizaltılar, siyah renginden ve hiç kadın personel olmadığı için ‘Kara Kız’ olarak adlandırılıyor. Denizaltılarımız halen Gölcük’teki tersanede inşa ediliyor.

‘Kimse görevini ihmal etmiyor’

Binbaşı Orhan Yurt, özellikle uzun seyir görevlerinde tüm personelin aile gibi davranmasının önemine işaret ediyor. Tüm personelin görevlerini yerine getirmek için dikkatini işine verdiğini vurgulayan Yurt, “Bizi iskelelerde bekleyen ailemize kavuşmak için verilen görevi tamamlamamız gerekiyor. Aylarca uzak kaldığımız eşimiz, çocuğumuz ya da annemizin sesini duymak için can atarken bile kimse görevini ihmal etmiyor. Bunu da kader birliği yapmamız sağlıyor. 45 kişinin tek bir vücut ve akılla davranmasını sağladığımız anda başarılı oluyoruz” diyor. TCG Burakreis’te uzun seyirler sırasında personelin moralini yükseltmek için tek sayfalık bir günlük gazete bile çıkıyor. Gazetede Türkiye’den futbol, mizah ve tarih gibi konularda küçük bilgi ve haberler yer alıyor.

Gökhan Karakaş / Marmara Denizi / Milliyet.com.tr

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı