Deniz YazılarıGökhan KarakaşHaberlerSu Altı

Kızıldeniz İçin En Uygun Günler

Sualtındaki hayata gönül verenlerin cazibe merkezi olan Şarm El-Şeyh dünyanın en güzel dalış noktalarını barındıran ve sadece sualtı turizmiyle ayakta kalan ender şehirlerden biri. Buradaki eşsiz doğal zenginliği görmek için en güzel günler ise bu mevsimde yaşanıyor.

kizildeniz-icin-en-uygun-gunler-3936490

Sualtının büyüleyici dünyasıyla tanışan her dalgıcın hayallerini süsleyen, gidip dönüldüğünde “Hacı” olma hissini veren bir yer Mısır’’ın Kızıldeniz kıyısındaki Şarm El-Şeyh’i. Türkiye’de çetin kış koşullarının yaşandığı şu günlerde ucuz fiyatlarıyla dikkat çeken kentte, Kızıldeniz’in eşsiz doğal zenginliğini yaşamak için en uygun günleri geçiriyoruz. Doğanın cömertçe hediye ettiği mercanları ve binlerce balık türünü korumak için büyük çaba sarf eden Camel Dive Club ile burada çıktığımız mavi yolculuk yerkürenin ne kadar değerli olduğunu bize bir kez daha kanıtladı.

Çöllerle dolu bir kara parçası olmasına rağmen kuzeyinde Akdeniz, doğusunda Arap Denizi (Akabe Körfezi), batısında Süveyş Körfezi ile çevrilen Sina Yarımadası’nın coğrafi zenginliğini güneyindeki Kızıldeniz eşsiz kılıyor. Kızıldeniz’de bin yıllardır süregelen canlı yaşamı ve besin zinciri bilim insanlarını bile şaşırtırken, sualtı tutkunları 25 metrelik balina köpekbalığını ve anemonların içine gizlenen bir çift sarı balığı aynı dalışta görebiliyor. Derinliklere gönül verenlerin cazibe merkezi olan Şarm, dünyanın en güzel dalış noktalarını barındırırken sadece sualtı turizmiyle ayakta kalan ender şehirlerden biri.

Dünyanın en büyük sualtı tabiat parkı
Şarm’a indiğimiz ilk dakikalardan itibaren ılık tropik iklim farklı coğrafyada olduğumuz hissini veriyor. Dünyanın en zengin canlı çeşitliliğine sahip derinliklere inmeden önce Türk dalış eğitmeni Ahmet Özdenler’in bilgilendirici toplantısı çok değerli bir ekosistemle tanışacağımızın ilk işareti. Ahmet Özdenler, Tayland ve Endonezya’da çalıştıktan sonra Mısır’a giderek Kızıldeniz’in derinliklerini dalıcılarla tanıştıran bir rehber dalgıç.

İlk dalış noktamız olan Ras Mohammed’in bir milli park olduğunun altı çizilirken, çevresinde yüzlerce balık türünün besin zinciri oluşturmasını sağlayan mercanlara yaklaşmamak, en önemlisi dokunmamak gerektiği vurgulanıyor. Mısır’ın bu bölgesinin en önemli geçim kaynağı olan sualtı turizminin devamını sağlamak kadar yerkürenin dengesini de düşünen yetkililer, turistlerin bilgilendirilmesine büyük önem veriyor.

Ras Mohammed dünyanın en büyük sualtı tabiat parkı. Deniz koruma alanı ilan edilen bölgenin kara tarafında çivi çakmak bile özel izinle mümkün. Hatta kıtalararası yolculuklar yaparak gelen dalgıçlar kontrollü olarak derinlere indiriliyor. 1200 balık türüne ev sahipliği yapan derinlikler yüzlerce türden yumuşak ve sert mercanla dolu. Alnındaki şapka çıkıntısıyla yanınıza yaklaşan bir metrelik Napolyon balığını izlerken, kayaların arasında büyük bir müren dişlerini gösteriyor. Ürkek tavırlarıyla tanınan bir deniz kaplumbağası fotoğraf makinenize poz verebiliyor. Bulunduğu anemonun şeklini alan bir çift anemon balığına döndüğünüzde ise önünüzden geçen afiş balığı tüm dikkatinizi dağıtabiliyor.Ya da daldığınız denize adını veren kızıl mercanları izlerken, Arap melek balığı gözünüzün önünden geçip gidiyor.

800 metrelik uçurum nefesinizi kesebilir
Suyun altında tüm algılarınızın açık kalmasını isteyeceğiniz kadar büyüleyici bir dünya sunan Ras Mohammed’de nefesiniz tüpünüzdeki havanın bitmesinden değil, gördüğünüz canlıların verdiği heyecandan kesilebilir.

Koruma altındaki Shark Reef ve Yolanda Reef adlı iki dalış noktası bölgenin ikiz kuleleri gibi yükseliyor. Shark Reef’teki 800 metrelik duvarda dev orfozları, kumlarda gizlenen vatozları görebilirsiniz. Yolanda kısmında ise yakın zamanda batan geminin enkazındaki seramik banyo ürünleri batık dalışı yaptığınız hissini veriyor.

Teknelerin çapa atması kesinlikle yasak olduğu için dalgıçların sualtı deneyimi öne çıkıyor. Büyük mercan kayalıklarının arasından çıkan yedi renkteki anemonları yuva edinen balıklar sadece misafir olduğunuz hissini veriyor.

İçine girilebilen iki mağarasının bulunduğu Jackfish Alley adlı dalış noktasında akıntıyla birlikte ilerlerken etrafı izlemek çok keyifli. Bir mercan tarlasında olduğunuz hissini veren bölge mavi benekli vatoz balıklarıyla dolu.

Her gün 3 bin dalgıcın derinliklere indiği Şarm’ın başka bir dalış noktası olan Tiran ise yeni sürprizlerin sinyalini veriyor. Tiran’da 2.5 metrelik leopar köpekbalıklarına eşlik edebilirsiniz. Dalış öncesinde yaklaşılmaması yönünde sıkı uyarılar yapılan köpekbalıkları soluduğunuz havanın gürültüsünden korkacak kadar ürkek. Yine de köpekbalığı ailesinin ferdi olan balığa yaklaşılmaması ilk kural.

Piramitlerden fazla turist çeken batık
Dünyanın en ünlü batığı Thistlegorm, halen Mısır piramitlerinden daha çok turisti kendine çekiyor. 126 metre boyunda 18 metre enindeki İngiliz kargo gemisi II. Dünya Savaşı sürerken Alman uçakları tarafından sulara gömülmüş. Ekim 1941’de batırıldıktan 20 yıl sonra bulunan geminin turizme açılması ise 1990’ları buldu. Son 20 yıldır dünyanın en ilgi çeken batığı olan Thistlegorm 25-30 metrelerde dalgıçıları bekliyor. Dört kargo bölümüne de girilebilen gemideki canlı yaşamı da Kızıldeniz’in şanına yakışacak kadar zengin.

Dünya Sualtı Mirası
Camel Dive Club yetkilisi Ornella Ditel, Kızıldeniz’in dünya doğal mirası olduğunu belirtiyor. Ditel “Canlı çeşitliliğinin korunması yerküreye karşı en büyük sorumluluğumuz. Her dalgıcın bu bilinçle hareket etmesini istiyoruz. Çünkü mercanların varlığı etrafındaki yüzlerce balık türünün besin zinciri oluşturmasını sağlıyor. Sina Yarımadası’nın güneyinde gerginlik yok. Ülkenin genelindeki sorunlar bölgede yaşanmıyor. Kızıldeniz’in cömertçe sunduğu eşsiz güzellikleri görmek için kış ayları çok uygun” diyor.

fft16_mf3936485
Rehber eğitmenimiz İzmirli Ahmet Özdenler güvende olmamız için her dalış öncesinde bizi ayrıntılı biçimde bilgilendirdi. Sualtı görüntü uzmanı Soner Abacı, uzman dalgıç Ahmet Cemil Şener ve asistanımız Mücahid Yapıcı ile birlikte Kızıldeniz’in olağanüstü güzelliklerine tanık olanlar arasına girdim.

Musa’nın asasının ikiye ayırdığı Kızıldeniz

Hint Okyanusu’na bağlı bir iç deniz olan Kızıldeniz, 2 bin 350 kilometrelik uzunluğuyla bölgenin doğasını zenginleştiriyor. 1869’da Süveyş Kanalı’nın açılmasıyla kıtaları birbirine bağlayan su yolu haline gelen Kızıldeniz’in, Firavun

II. Ramses’ten kaçan Musa’nın asasıyla ikiye ayrıldığına inanılır. Sina Yarımadası’nın kızıl dağlarına bakıldığında adının nereden geldiği anlaşılıyor. Derinliklerdeki kırmızı mercanlar doğanın hediyesi.
23-24 dereceden düşmeyen su sıcaklığı biyolojik çeşitliliği artırıyor. Hurghada ve Dahap da önemli dalış bölgeleri. Ras Mohammed Milli Parkı’nın eşsiz güzelliği Şarm El-Şeyh’i öne çıkartıyor.

Ne zaman ve nasıl gidilir?

Her sualtı tutkununun hayali olan Şarm El-Şeyh’e gitmek için en ekonomik mevsim içinde bulunduğumuz kış ayları. Mısır’da süren iç karışıklığın etkilerinin hiç görülmediği hatta Mısır yerine başka bir ülkede olduğunuz hissini veren Şarm El-Şeyh’e THY direkt uçuyor. Otellerin dalış ve konaklama hizmetlerini bir arada sunan ekonomik paketleri kış aylarında inanılmaz ucuz olabiliyor. Haziran-temmuz-ağustosa göre şu anda çok ucuz olan kış fiyatları konaklama ve günde iki dalış dahil olarak 5 gün için 300-500 avro arasında değişiyor. Kentte pek çok dalış okulu var. Camel Dive Club altı tekne ile her gün yüzlerce dalıcıyı Kızıldeniz’in sürprizleriyle tanıştırıyor. Bazı dalış merkezlerinde Türk misafirler için Türk dalış rehberleri çalışıyor.

Gökhan Karakaş

milliyet.com.tr

Etiketler

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı