Deniz YazılarıDenizcilikGökhan KarakaşHaberler

Kürek çekerek İtalya’ya gidecek

Küçük sandalıyla kürek çekerek ülkeler arası seyahatler yapan fotoğrafçı ve gezgin Hüseyin Ürkmez, günümüzden 3 bin 200 yıl önce Bartın’dan İtalya’ya göç eden atalarının izinden gidiyor. Türkiye’nin tek geleneksel kürek sporcusu olan Ürkmez, 3 bin deniz mili boyunca kürek çekerek İtalya’nın Padova şehrine ulaşacak. 90 günün sonunda Türkiye, Yunanistan, Arnavutluk, Karadağ, Bosna, Hırvatistan, Slovenya’nın ardından İtalya’ya ulaşmayı planlayan Ürkmez’in sandalının adı ise Padova’yı kuran Anadolulu komutanla aynı.: Antenore

Çocukluğundan beri kürek çekerek denizaşırı seyahatler eden Hüseyin Ürkmez bu kez dünyanın en ünlü savaşı Truva Savaşı’yla ilgili bir yolculuğa çıkıyor. M.Ö. 1184’te Yunan-Aka ordusuna karşı Anadolu’da ki tüm medeniyetlerin birleştiği Truva savaşına Bartın’dan katılan Enet Kavmi, savaşın kaybedilmesinin ardından İtalya’nın Padova şehrine yerleşmişlerdi. Padova’ya yerleşen halka Antenore adlı komutan öncülük ederken 3 bir 200 yıl önceki yolculuğu Hüseyin Ürkmez güncellemek istiyor. İtalyan tarih profesörü Ugo Silvello’nun Köklere Dönüş projesi kapsamında bisikletle gelen İtalyanlara iade-i ziyaret anlamını taşıyan 3 bin (5 bin 300 km) deniz millik yolculuğu Ürkmez, sadece kürek çekerek tamamlayacak. Türkiye’nin tüm kıyılarını kürekle dolaştıktan sonra sandalıyla Yunanistan’a kadar giden Ürkmez, Padova’ya ulaşmak için 90 gün denizde kalacak. Gündüz kürek çekerken geceleri bulduğu liman yada balıkçı barınağında kalmayı planlayan Ürkmez yolculuğunun 90 gün süreceğini tahmin ediyor.

1 Temmuz Denizcilik ve Kabotaj Bayramı’nda Kalamış’tan denize açılan Ürkmez’in 4,5 metrelik kayığı da 3 bin 200 yıl önceki göç yolculuğunu başlatan Anadolulu komutanın adını taşıyor. Antenore adlı kayığıyla Çanakkale Boğazı’nı geçtikten sonra Gökçeada’ya ardından Limni Adası, Atina, Arnavutluk, Bosna Hersek, Slovenya, Karadağ ardından İtalya Venedik’e ulaşmayı planlıyor. Ürkmez, “ Bin kanalla Padova’ya doğru ilerleyeceğim. 3 ay içinde ulaşırım sanırım. İtalyanlar 2002’de bisikletle Anadolu’ya gelerek köklerini aramıştı. Bende kürek çekerek Padova’ya gideceğim ve iade-i ziyaret edeceğim” dedi.

Kayığına 20 kilo yiyecek malzemesinin yanı sıra denizcilik malzemelerini de yükleyen Ürkmez, kıyıları takip ederek gitmesine rağmen rüzgarlı havalarda hemen karaya çıkacak. Uluslar arası sularda kürek çekeceği için son derece dikkatli olması gerektiğini söyleyen Ürkmez, kayığı Antenore’yi de Padova kentine hediye edecek. Ürkmez’e Çanakkale Boğazı’na kadar Hakan Pekzorl adlı kürekçi de başka bir kayıkla eşlik edecek.

Ürkmez’in sosyal amaçlı kürek yolculukları

1999: İstanbul’dan Marmaris’e, Marmara’da yaşayan son deniz kamplumbağası için 2 ay kürek çekti.
2000: Marmara Denizi’ni kuzeyden güneye, deniz kirliliğini protesto etmek için üç günde geçti.
2001: Marmaris’ten Antalya’ya ve İskenderun’a caretta carettalar için 1.5 ayda gitti.

2003-2004: İstanbul’dan Gelibolu’ya Piri Reis anısına 9 günde geçti.

2005: İstanbul’dan Bozcaada ve Atina’ya Sadun Boro ve Türk denizcileri adına 2.5 ay kürek çekti.

2006: Amasra’dan Bozcaada’ya 18 günde gitti.

2008: Kuşadası-Samos arasını dostluk için gitti.

2010-İstanbul-Selanik arası kürek çekti.

2011:Selanik-İzmir arasında 50 gün kürek çekti.

Gökhan Karakaş – Milliyet

Etiketler

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı