ÇevreDeniz YazılarıGökhan KarakaşHaberlerKöşe Yazıları

Seyfe ölüyor!

Kırşehir’in Mucur ilçesinde 10 bin metrekarelik bir alana sahip Seyfe Gölü resmen kurudu. Sular azaldığı için flamingolar, martılar ve yüzlerce kuş türü gölü terk etti.

Başta dünyada soyları tükenen flamingo olmak üzere 187 kuş türüne ev sahipliği yapmasına rağmen su seviyesi her geçen gün azalanKırşehir’in Mucur ilçesindeki 10 bin 700 hektar alana sahip Seyfe Gölü, çöle döndü. 1989’da 1. derece doğalsit alanı, 1990’da tabiatı koruma alanı ilan edilen, 1994’te ise Ramsar Sözleşmesi’ne alınan edilen göl çevresinde su çok az kaldığı için flamingolar, martılar, ördekler, angıtlar ve çıkrıkçı kuşları olmak yüzlerce kuş türü, yaşam alanı bulmak için bölgeyi terk etti.

Yanlış sulama ve ısınma
Küresel ısınmayla yağışların azalması kadar yanlış sulama yöntemleri ve azalan yeraltı kuyularının göldeki su seviyesini olumsuz etkilemesiyle Seyfe, 2006’dan itibaren yok olmaya başlamıştı.Yazaylarındaki buharlaşma nedeniyle su seviyesi yine çok düşen Seyfe’nin, son görüntüleri çevresinde yaşayanları şaşırtıyor. Gölün su seviyesinin çok düştüğünü gören Seyfe Gölü Koruma Derneği Başkanı Mustafa Yavuz, son 1 haftada yaptıkları gözlemlerde hiç kuşa rastlamadıklarını söyledi. Yavuz, “Kuşlar kalmadığı gibi doğal ortam çölleşmeye başladı. Ramsar alanı ilan edilen göl çevresinde açılan kuyulardan su çekildiği için kaybetmemiz kaçınılmaz. Eskidoğanlı, Mucur, Karacaören kuyuları başta olmak üzere tüm kuyular derhal kapatılmalı” dedi.

‘Gölden geriye su birikintisi kaldı’
Seyfe Gölü Ekoloji Derneği Başkanı Ömer Çetiner, Seyfe Gölü’nünyeterinceçalışma yapılmadığı için kuruduğunu dile söyleyerek, “Yaklaştığımızda görüyoruz ki göl tamamen kurumuş. Çölde bir serap görmüş oluyoruz. 10 bin 700 hektar alandan geriye yaklaşık bin metrekarelik bir su birikintisi kaldı” diye konuştu.

milliyet.com.tr

GÖKHAN KARAKAŞ / İstanbul

İlgili Makaleler

Göz Atın

Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı