Deniz YazılarıDenizcilikGökhan KarakaşHaberlerKöşe Yazıları

Struma’da ‘motor’ var mıydı?

Struma faciasının 72. yıldönümünde, araştırmacı yazar Cengiz Özakıncı yeni bir iddiayı gündeme getirdi. Özakıncı, gemiden sağ kurtulan David Stoliar’ın ilk ifadesini değiştirdiğini, ‘Motorsuz yola çıkarıldık’ şeklindeki ifade değişikliğinin olaydan Türkiye’yi sorumlu tuttuğunu belirtiyor.

struma-da-motor-var-miydi--4092293

Nazi zulmünden kaçan 769 Yahudi mültecinin Şile açıklarında yaşamını yitirdiği Struma faciasının 72. yıldönümünde, araştırmacı yazar Cengiz Özakıncı tartışılacak bir iddiayı gündeme getirdi. Gemiden kurtulan David Stoliar’ın ilk ifadesinde geminin motorunun bulunduğunu söylediğini ve bu nedenle uzun süre faciadan İngilizlerin sorumlu tutulduğunu söyleyen Özakıncı, Stoliar’ın “Motorsuz yola çıkarıldık” şeklindeki ifade değişikliğinin ardından olaydan Türkiye’nin sorumlu tutulduğu belirtti. Özakıncı, Stoliar’ın İngiz ordusuna girdikten sonra ifade değiştirdiğini öne sürdü.

Sadece David Stoliar kurtuldu
Tam 72 yıl önce İstanbul’da büyük bir facia yaşanmıştı. II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası’ndan kaçan Romanyalı Yahudileri taşıyan Struma isimli gemi, motor arızası nedeniyle Sarayburnu açıklarında demirlemiş, gemide bulunan 770 yolcu çözülemeyen diplomatik kriz nedeniyle büyük sıkıntılar yaşamıştı. Almanların baskısıyla gemidekiler kıyıya çıkarılmazken, İngilizler de geminin Filistin’e gitmesini engellemişti. Bekleyiş 69 günün sonunda geminin romörkörle Karadeniz’e çekilmesiyle son buldu. Türk hükümetinin Romanya’ya geri dönmesi için Karadeniz’e çıkarttığı gemi, 24 Şubat 1942 gecesi bir Sovyet denizaltısınca batırıldı. Gemiden sadece David Stoliar adlı yolcu kurtuldu.

İrinli Yara: Struma
Struma hakkında araştırmalar yapan Cengiz Özakıncı, facianın 72. yıldönümünde yeni bir iddia ortaya attı. Geminin motorsuz yola çıkarıldığı için Türkiye’nin suçlandığına dikkat çeken Özakıncı, halen ABD’nin Oregon eyaletinde yaşayan David Stoliar‘ın kurtulduktan hemen sonra geminin motorunun bulunduğunu söylediğini iddia etti. İddiasına İbranice yayınlanan ilk Struma kitabı olan ‘Meghilat Strumah’daki Stoliar’a ait ifadeleri dayanak gösteren Özakıncı, “David Stoliar, geminin motorunun olduğunu ve çalıştırılacağını söylemiş. Hatta yakıtlarının Romanya’ya dönmek için yetersiz olduğunu belirtmiş. Daha sonra ki yıllarda İngiltere ordusuna girdikten sonra geminin motorsuz yola çıktığını ve ölüme yollandığını söyleyerek ifade değiştirdi. Leib Kupferstein’in kitabı Meghilat Strumah (İrinli Yara) her şeyi kanıtlıyor” dedi.

İngiltere’nin emriyle batırıldı
Özakıncı o yıllarda Filistin’de yaşayan Yahudilerin; 769 Yahudi’nin ölmesinden Türkiye’yi değil İngiltere’yi sorumlu tuttuklarını da belirtti. Özakıncı, “O yıllarda Struma’nın Filistin’e gitmesi için Türk yetkililere vize vermeyen Filistin Sömürge Valisi Sir Harold Mac Michael asıl katil olarak gösterildi. Posterleri ‘Katil’ diye asılan Mac Michael uğradığı suikastten kurtuldu. Yahudi gizli örgütü İrgun, Struma’nın faili olarak İngiltere’yi gördüğü için 1946’da King David Oteli’ni bombaladı. 91 kişi öldü. İngiltere’nin Ortadoğu’dan sorumlu devlet bakanı Lord Moyne de 1944’te suikasta uğrayarak öldü. 1942’de Dünya Siyonist Örgütü Başkanı Weismann, Struma konusunda Türkiye’ye teşekkür etti. Struma faciasından Türkiye değil, Filistin’e gitmelerine vize vermeyen İngiltere sorumlu. Tüm belgeleri İngiliz devlet arşivlerinden alarak bunları kanıtladım. Gemi, İngiltere’nin emriyle Stalin tarafından batırıldı” iddialarını dile getirdi.

‘Hep ‘Motoru var’ dedim’
Öte yandan faciadan kurtulan tek kişi olan David Stoliar, iddiaya ilişkin Milliyet’e, kendisinin her zaman Struma’nın motorunun bulunduğunu ama çalışmadığını söylediğini belirtti. Stoliar, “Her sene bu günlere gelindiğinde hayatımın en karanlık hatıralarına dönüyorum. Bazıları hatıraların zamanla silindiğini düşünebilirler fakat cevaplanmamış tüm sorular ve sevilenlerin özlemi öylece duruyor. Hâlâ hayatını kaybedenlerin ailelerinden çok azını cevaplayabildiğim sorular dolu mektuplar gelmeye devam ediyor” dedi.

İki Türk yelkenli de Boğaz’da batırıldı

Öte yandan Rus denizaltısı SC 213, Karadeniz’de ava çıkarak pek çok gemiyi batırmıştı. Denizaltı, 23 Şubat’ta Türk yelkenlisi Çankaya’yı İstanbul Boğazı çıkışında batırdı. Struma’nın ardından bir süre daha karasularımızda dolaşan denizaltı, 3 mart 1942’de de Çankaya adlı yelkenliyi batırdı.

Gökhan Karakaş
milliyet.com.tr

Etiketler

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı