ManşetYaşam

Burada dünyanın rengi de, tonu da bambaşka!

Pingelap, Güney Pasifik Mikronezya’da bulunan küçük bir mercan adası. “Renk Körlerinin Adası” olarak bilinen yere bu isim; 1996 yılında insan beyninin gizemlerini çözmek üzere yazdığı kitapta, Nörolog Oliver Sacks tarafından verilmiş. Bilim adamının adayla ilgili dikkatini çeken durum, Pingelap sakinlerinde, alışılmadık kadar yüksek oranda genetik kısmi ve tam renk körlüğü görülmesi olmuş.

 

 

 

 

 

 

 

Efsaneye göre, 1775 yılında adada korkunç bir tayfun felaketi yaşanır. Felaketten sonra ada popülasyonu ciddi oranda düşer. Sağ kalanlardan birisi, akraba evlilikleri yoluyla renk körlüğü geninin nesilden nesile geçmesine sebep olur.

Bugün, ortalama 30.000’de 1 olarak rastlanan “achromatopsia” rahatsızlığı, ada halkının neredeyse %10’unda var. Renk körlüğü sadece siyah-beyaz görme şeklinde olabildiği gibi renkleri, parlaklıkları farklı algılama şeklinde de kendini gösterebiliyor. Tümünün ortak özelliği, ışığa aşırı şekilde duyarlı olmaları.

Pingelap’ın sıradışı durumuyla ilgilenen sadece Oliver Sacks değil. Belçikalı fotoğrafçı Sanne De Wilde, çok farklı teknikler uyguladığı fotoğrafları ile renk körlüğünün farklı boyutlarını, sürreal kareler yaratarak gözler önüne sermiş. 2015’te adayı ziyaret eden sanatçı, doğrudan ada yaşamından anlar yakalayarak bunları bir renk körünün gördüğü şekliyle düzenlemiş. Fotoğrafların bazıları tamamen siyah-beyaz iken bazıları da tek rengi farklı varyasyonlarda gören “achromatopsia” hastalarının dünyayı algıladığı şekilde yansıtılmış. Renk körleri aynı zamanda çok hassas gözleri olduğu için parlak ışığa baktıklarında sıklıkla gözlerini kırpıyor. Bunu yansıtmak için ise ‘uzun pozlama’ denilen bir tekniği kullanarak fotoğrafında yer verdiği kişilerin gözlerinin aynı anda hem açık hem kapalı görünmesini sağlamış.

Sanatçı, kızıl ötesi kamera ile çektiği fotoğrafları özel lenslerle tek bir rengin çeşitli varyasyonlarına dönüştürmüş. Ardından, son bir dokunuş için aynı rahatsızlığa sahip kişilerin fotoğraflardan bazılarını, dünyayı algıladıkları biçimde boyamalarını istemiş.

Renk körü olan Jaynard, fotoğraf sanatçısının onun için yaptığı Halloween maskesini takıyor. Bu maskeyi o kadar sevmiş ki, günlerce çıkarmamış.

 

Eric, çekim sırasında parlayan flaştan rahatsız olmuş.

 

Bu papağan kısmi olarak kapanmış gözü ve tropikal renkleri ile
projenin sembolü haline gelmiş.

 

Ada halkından bir çocuk, sinekleri kovmak için ateş yakıyor. Bu fotoğraf siyah-beyaz çekilmiş, daha sonra bir renk körü gönüllü tarafından boyanmış.

 

Renk körü olan Jaynard, sanatçının verdiği disko topu ile oynuyor. De Wilde, çocuğa, disko topuna baktığında ne gördüğünü sormuş. Çocuk ise şöyle cevap vermiş: “Renkler”

 

İki adalı çocuk, köpekbalığı yakalamasın diye avlarını havada tutarak denizden çıkıyor. Adada sashimi tarzı hazırlanarak balıklar çiğ yeniyor.

 

Hindistan cevizi toplayan bir adalı

 

Renk körü bir kadın, nehir kenarında bulunan evinin arka bahçesinde.

 

 

 

 

Jaynard, keskinleşen güneş ışıklarından rahatsız olduğu için gözlerini kısarak ağaçtan iniyor.

 

Bu sıradışı proje ile ilgili “Fotoğrafların neye benzeyeceğini, hangi renkleri göreceğimi, çekerken bilmiyordum. Ayrıca siyah-beyaz fotoğraflarımı boyamalarını rica ettiğim Hollandalı ve Belçikalı renk körleri için de özel bir deneyimdi. Çünkü bu tam olarak renkleri görememe sorununa karşılık veren bir şey. Çocukken boyama yaptığınızda başınıza gelmiştir; İnsanlar yanlış bir şey yapmışsınız gibi ‘Mor güneş olmaz’ diye sizi düzeltir. Bu bakış açısından kurtulmamızı arzu ettim ve bunda yanlış bir şey olmadığını, aksine insanların dünyayı farklı şekilde görmesinin bir zenginlik olduğunun anlaşılmasını istedim” diyen Sanne De Wilde, The Island of the Colorblind adlı kitapta, hazırladığı fotoğraf serisine yer verdi.

Sanatçının diğer çalışmaları da genetik, sosyal açıdan toplumsal kalıplarımızı kırma adına, cücelik geni taşıyan ve albino bireyler üzerine. Aslında tüm içerik aynı tema etrafında şekilleniyor: “Her insan, aynı değildir. Buna alışmalı ve bakış açımızı genişletmeliyiz”.

 

Sanne De Wilde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı