Dalgıcın Rehberi

Tekne Dalışı

Pek çok nedenden dolayı teknelerden dalış çok popülerdir. Dalış tekneleri sizi berrak su, verimli yaşam ve eşsiz güzelliklerle dolu sığlıklara taşır. Kıyıdan ulaşılamıyacak dalış yerlerine, hatta birçok dalış yerine tekne ile gidilir.

Tekneler bizi uzun yüzüşlerden, dalgalarla uğraşmaktan ve uzun yürüyüşlerden kurtarır. Teknede dalmak için uyulması gereken bazı kuarallar vardırki bunlar herkesin daha sorunsuz dalış yapmasını sağlar.

Tekneye binmeden önce tüm malzemenizi kontrol edin, yedek parçaları unutmayın. Malzemelerinizi bir başkasınınkiyle karışmasını önlemek için işaretleyin. Daima malzeme çantası kullanın ve eşyalarınızı palet ve elbise en altta olacak şekilde hazırlayın. Yeterli miktarda sizi kuru ve sıcak tutacak eşya alın.

Kendinizide her dalışa hazırladığınız gibi hazırlayın ve unutmayınki güneş ve sallanan bir tekne sizi her zamankinden daha fazla yoracaktır. Deniz tutmasına karşı önlem almayı unutmayın.

Temel denizcilik terimlerini bilmeniz size kolaylık sağlıyacaktır. Teknenin ön tarafına baş arka tarafına kıç denir. Soluna iskele sağına ise sancak denir. Tekneye kalkış süresinden yarım saat önce gitmekte fayda vardır. Dalış lideri veya kaptan tekne brifingi vererek size tekneyi tanıtacak nereleri kullanabileceğinizi göstrecek ve uyulması gereken kurallardan bahsedecektir. Böyle bir brifing yapılmaz ise dalış liderinden yapılmasını istiyebilirsiniz..

Teknede kurallara uymak , başkalarına saygılı olmak ,denize iniş ve çıkış yerlerine dikkat etmek ve hatta her yerde ıslak elbiseyle gezmemek gibi hareketler herkesin daha mutlu sorunsuz dalış yapması için gerekli öğelerdir.

Malzemenizi kuşandıktan sonra yürürken dikkatli olun ,kaygan ve sallanan zemin tehlikeli olabilir. Tekneden atlarken atlıyacağınız yeri kontrol etmeniz faydalı olacaktır. Atladıktan sonra durumunuzu belirten işareti dalış liderinize ve tekne personeline bildirmelisiniz.

Dalışdan döndükten sonra yüzeye geldiğinizde tekneyi göremiyorsanız telaşa kapılmayın iyice yüzerliğinizi kontrol edin ve tekneyi bekleyin yada kıyı yakınsa kıyıya döğru yüzün. Muhtemelen tekne demir taramıştır ve kaptan gelip sizi alacaktır. Tekneye çıktıktan sonra üzerinizdeki malzemelerinizi yere saçmayın düzenli bir şekilde bir sonraki dalışa hazırlayın yada malzeme çantanıza aynı sırayla yerleştirin.

Herhangi bir sorunuz olduğunda kaptandan veya dalış liderlerinden yardın isteyin yapılan birifingleri can kulağı ile dinleyin.

 

 

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı