Dijital dünyanın gücü sayesinde, belki rüyamızda bile göremeyeceğimiz yerlere gidiyor, dünyanın her köşesinden şaşırtıcı karelerle buluşuyor, hatta tatil planlarımızı, sosyal medya paylaşımları aracılığıyla gerçekleştiriyoruz. Öğrenmenin ve keşfetmenin sınırsızlığı, her geçen gün daha da şaşırtıyor, hayran bırakıyor. Bilgiye ulaşmak kolay olsa da, kaliteli ve doğru içeriğe ulaşmak aynı oranda kolay değil.
Eğer rengarenk bir dünya turuna hazırsanız; ürettikleri içeriklerle, en ilham veren Türk gezginlerin Instagram hesaplarını bu haberde derledik.
Rotasız Seyyah
“Rotasız Seyyah” Mehmet Genç, “Gezilerimin ana teması ‘insan’ ve öncelikli amacım gittiğim ülkedeki yerlileri bulmak. Herhangi bir plan, program yapmadan, tamamen rotasız bir şekilde yoluma devam ediyorum. Rüzgar nereye götürürse” diyor.
Bildiğimiz tatil anlayışından çok uzakta, çoğunlukla hostellerde, köy evlerinde konaklayıp seyahatlerinde en ucuz tren yolculuklarını tercih eden Mehmet Genç, seyyah lakabını sonuna kadar hak ediyor.
Yolda Olmak: Kemal Kaya
Kemal Kaya; kırklı yaşlarının başında 14 yıllık profesyonel iş hayatını geride bırakıp marka yönetimi yüksek lisansını bitirir bitirmez tek yön bir bilet alıyor ve kendisini Tayland’a atıyor.
Yüzünde kocaman bir gülümsemeyle tatilin keyfini çıkarırken, tek başına çıktığı bu seyahat 11 ülke ve 250’den fazla şehir, 70.000 km’nin üzerinde yol aştığı bir serüvene dönüşüyor. Kemal Kaya bu seyahatten ülkesine tam 22 ay sonra dönüyor.
Bahar Akıncı
Dünyanın her yerinde yaşayabilme eğilimine sahip göçebe bir İzmirli Bahar Akıncı. “Dünyanın en iyi okulunda hazine avcısı. Çünkü seyahat, bu dünyanın en iyi okulu”.
Gezip gördüklerini; şiirli dili ve gerçekliğin düşsel bir tablo gibi bezediği manzaralar eşliğinde aktarırken Bahar Akıncı, felsefesini şöyle açıklıyor: “Hayatta beni en çok mutlu eden şeyi yapıyorum; size gördüklerimi anlatıyorum. Sizin de benim peşimden dünyayı keşfetmeniz için… İyi ki buradasınız; dünya iyi ki bu kadar büyük, iyi ki bu kadar küçük…”
Saffet Emre Tonguç
Seyahat Yazarı, tarihçi, profesyonel rehber, TV Programcısı (@ayricaliklirotalar ), 16 kitap ve 22 ödül sahibi Saffet Emre Tonguç, muhteşem fotoğrafları ve özgün diliyle, takipçilerini her karesinde, bambaşka yolculuklara çıkarıyor.
Saffet Emre Tonguç, 130 ülkeye seyahat etti; yaklaşık 1.400 şehir gördü. Seyahatlerinde çektiği fotoğraflar, 1990 yılından itibaren Amerika ve Avustralya başta olmak üzere çeşitli ülkelerdeki dergi ve internet sitelerinde yayınlandı.
CNN International’ın “Earth Matters” adlı programının Türkiye bölümüne konuk olarak katıldı; ABC Televizyonu’nun “Good Morning America” programında sunuculuk yaptı. İstanbul the Ultimate Guide kitabı, New York Times ve International Herald Tribune gazetelerinde haber oldu. Yaptığı çalışmalar ve yazıları, dünyanın en prestijli yayın organlarından Conde Nast Traveler, Travel and Leisure, National Geographic, Lonely Planet gibi yayınlarda yer aldı.
Google’ın CEO’su Eric Schmidt, oyuncular Robert Redford, Candice Bergen, Kevin Spacey, modacılar Calvin Klein, Diana Von Fürstenberg, Michael Kors, Eli Tahari, Guess’in sahibi Paul Marciano, ABD’li talk show sunucusu ve yüzyılın en etkili kadınlarından sayılan Oprah Winfrey, ABD’nin ilk kadın dışişleri bakanı Madeleine Albright, ABD’nin eski Genelkurmay Başkanı ve Dışişleri Bakanı Colin Powell, Finans Uzmanı Leon Black’in de aralarında bulunduğu 100’e yakın dünyaca ünlü ve etkili isme İstanbul’u gezdirdi.
Biz Evde Yokuz
Hale Sargın
“Bir bisiklet ve bir düş, sizi her yere götürebilir” mottosuyla her seyahatle yeniden keşfettiği dünyasını paylaşan Hale Sargın, kendisini şöyle anlatıyor:
“Ruhunu gökgürültüsü ve şimşeklerin beslediği ateşli toprakların kadınıyım. Modern dünyanın aşırı evcilleştirilmiş kadınlarının yaşadığı sıcak evlerden kaçıp yemyeşil ormanlara, heybetli dağlara, gürül gürül suların çağladığı vadilere, yağmurların yıkadığı patikalara sığındım.”
Mücahit Muğlu
Görsel öykü anlatıcısı, yol fotoğrafçısı Mücahit Muğlu, her yolun bir öyküsü olduğunu düşünüyor ve bu öyküleri yaşamaya gidiyor.
Yol Günlükleri: Emre Durmuş
Emre Durmuş’un en dikkat çeken özelliği herhangi bir seyahat bütçesi olmadan dünyayı gezmeyi hedeflemesi. Seyahat planları, rotaları, hedefleri yok. Çoğunlukla, seyahat ettiği ülkelerde fotoğraf çekerek, garsonluk yaparak, sokakta balon gösterisi performansıyla, bileklik satarak para kazanıyor ve otostop yaparak ulaşımını sağlıyor.