ManşetSeyahat

İlham veren Türk gezginler

Dijital dünyanın gücü sayesinde, belki rüyamızda bile göremeyeceğimiz yerlere gidiyor, dünyanın her köşesinden şaşırtıcı karelerle buluşuyor, hatta tatil planlarımızı, sosyal medya paylaşımları aracılığıyla gerçekleştiriyoruz. Öğrenmenin ve keşfetmenin sınırsızlığı, her geçen gün daha da şaşırtıyor, hayran bırakıyor. Bilgiye ulaşmak kolay olsa da, kaliteli ve doğru içeriğe ulaşmak aynı oranda kolay değil.

Eğer rengarenk bir dünya turuna hazırsanız; ürettikleri içeriklerle, en ilham veren Türk gezginlerin Instagram hesaplarını bu haberde derledik.

Rotasız Seyyah

“Rotasız Seyyah” Mehmet Genç, “Gezilerimin ana teması ‘insan’ ve öncelikli amacım gittiğim ülkedeki yerlileri bulmak. Herhangi bir plan, program yapmadan, tamamen rotasız bir şekilde yoluma devam ediyorum. Rüzgar nereye götürürse” diyor.

Bildiğimiz tatil anlayışından çok uzakta, çoğunlukla hostellerde, köy evlerinde konaklayıp seyahatlerinde en ucuz tren yolculuklarını tercih eden Mehmet Genç, seyyah lakabını sonuna kadar hak ediyor.

Yolda Olmak: Kemal Kaya

Kemal Kaya; kırklı yaşlarının başında 14 yıllık profesyonel iş hayatını geride bırakıp marka yönetimi yüksek lisansını bitirir bitirmez tek yön bir bilet alıyor ve kendisini Tayland’a atıyor.

Yüzünde kocaman bir gülümsemeyle tatilin keyfini çıkarırken, tek başına çıktığı bu seyahat 11 ülke ve 250’den fazla şehir, 70.000 km’nin üzerinde yol aştığı bir serüvene dönüşüyor. Kemal Kaya bu seyahatten ülkesine tam 22 ay sonra dönüyor.

Bahar Akıncı

Dünyanın her yerinde yaşayabilme eğilimine sahip göçebe bir İzmirli Bahar Akıncı. “Dünyanın en iyi okulunda hazine avcısı. Çünkü seyahat, bu dünyanın en iyi okulu”.

Gezip gördüklerini; şiirli dili ve gerçekliğin düşsel bir tablo gibi bezediği manzaralar eşliğinde aktarırken Bahar Akıncı, felsefesini şöyle açıklıyor: “Hayatta beni en çok mutlu eden şeyi yapıyorum; size gördüklerimi anlatıyorum. Sizin de benim peşimden dünyayı keşfetmeniz için… İyi ki buradasınız; dünya iyi ki bu kadar büyük, iyi ki bu kadar küçük…”

Saffet Emre Tonguç

Seyahat Yazarı, tarihçi, profesyonel rehber, TV Programcısı (@ayricaliklirotalar ), 16 kitap ve 22 ödül sahibi Saffet Emre Tonguç, muhteşem fotoğrafları ve özgün diliyle, takipçilerini her karesinde, bambaşka yolculuklara çıkarıyor.

Saffet Emre Tonguç, 130 ülkeye seyahat etti; yaklaşık 1.400 şehir gördü. Seyahatlerinde çektiği fotoğraflar, 1990 yılından itibaren Amerika ve Avustralya başta olmak üzere çeşitli ülkelerdeki dergi ve internet sitelerinde yayınlandı.

CNN International’ın “Earth Matters” adlı programının Türkiye bölümüne konuk olarak katıldı; ABC Televizyonu’nun “Good Morning America” programında sunuculuk yaptı. İstanbul the Ultimate Guide kitabı, New York Times ve International Herald Tribune gazetelerinde haber oldu. Yaptığı çalışmalar ve yazıları, dünyanın en prestijli yayın organlarından Conde Nast Traveler, Travel and Leisure, National Geographic, Lonely Planet gibi yayınlarda yer aldı.

Google’ın CEO’su Eric Schmidt, oyuncular Robert Redford, Candice Bergen, Kevin Spacey, modacılar Calvin Klein, Diana Von Fürstenberg, Michael Kors, Eli Tahari, Guess’in sahibi Paul Marciano, ABD’li talk show sunucusu ve yüzyılın en etkili kadınlarından sayılan Oprah Winfrey, ABD’nin ilk kadın dışişleri bakanı Madeleine Albright, ABD’nin eski Genelkurmay Başkanı ve Dışişleri Bakanı Colin Powell, Finans Uzmanı Leon Black’in de aralarında bulunduğu 100’e yakın dünyaca ünlü ve etkili isme İstanbul’u gezdirdi.

Biz Evde Yokuz

Biz Evde Yokuz adresinin sahibi Duygu ve Bilgehan, 2014 yılında hayatlarını baştan çizmeye karar veriyor ve daha dolu, daha aktif bir hayat kurmanın peşine düşüyor.

Kendilerine; “Evde oturan erken ölür” sözünü ilke edinen çift, o günden beri kendilerine katmak istedikleri deneyimlerin izinde; dünyanın dört bir köşesine seyahat ederek ölmeden yapmak istedikleri listesini tamamlamaya çalışıyor.

Kerimcan Akduman

“Harikulâdelikler Avcısı”, tam zamanlı gezgin Kerimcan Akduman, 1985 doğumlu. 2008 yılında gezi blogu ICanTravel‘ı yazmaya başladı. 2015 yılında 15 ay süren 360 ismini verdiği dünya turuna çıktı. Halen, gezdiği yerleri, bilgilendiren yazıların yanında sıcak yorumlarıyla süslüyor ve sokak yemeklerine bayılıyor.

Hale Sargın

“Bir bisiklet ve bir düş, sizi her yere götürebilir” mottosuyla her seyahatle yeniden keşfettiği dünyasını paylaşan Hale Sargın, kendisini şöyle anlatıyor:

“Ruhunu gökgürültüsü ve şimşeklerin beslediği ateşli toprakların kadınıyım. Modern dünyanın aşırı evcilleştirilmiş kadınlarının yaşadığı sıcak evlerden kaçıp yemyeşil ormanlara, heybetli dağlara, gürül gürül suların çağladığı vadilere, yağmurların yıkadığı patikalara sığındım.”

Mücahit Muğlu

Görsel öykü anlatıcısı, yol fotoğrafçısı Mücahit Muğlu, her yolun bir öyküsü olduğunu düşünüyor ve bu öyküleri yaşamaya gidiyor.

Yol Günlükleri: Emre Durmuş

Emre Durmuş’un en dikkat çeken özelliği herhangi bir seyahat bütçesi olmadan dünyayı gezmeyi hedeflemesi. Seyahat planları, rotaları, hedefleri yok. Çoğunlukla, seyahat ettiği ülkelerde fotoğraf çekerek, garsonluk yaparak, sokakta balon gösterisi performansıyla, bileklik satarak para kazanıyor ve otostop yaparak ulaşımını sağlıyor.

“Herkesin bir hayat hikayesi vardır ve bu yolu bireyin kendisin çizdiğine inanırım. Ben de kendi hayat hikayemi yazmak, kalıplaşmış yaşam tarzlarından dışarı çıkmak istedim.

İstanbul’da hayatımı bırakmaya karar verdiğimde yaşadığım evdeki tüm eşyalarımı satıp/dağıtıp hiç bir şeye sahip olmama duygusunu yaşadım. Daha sonra ise üniversitemi ve işimi bıraktım.

Şimdi ise sırt çantam ile beraber dönüşü belli olmayan bir dünya turundayım. Her ne kadar dünyayı gezen sıradan bir genç modeli uyandırsam da bu aslında bi uyanış, sorgulama ve sorgulatma yolculuğu. Değişme, değiştirme ve üretme gayeleri ile yoldayım. Fotoğraf, film ve hayat hikayelerin peşindeyim!”

AudioSoup: Çiler Geçici

Beyoğlu Hayal Kahvesi’nin müzik direktörü iken karanlık taraftan gün ışığına geçen Çiler Geçici, kendi deyimiyle “gece hayatından emekli olduktan sonra” zamanını seyahat ederek, fotoğraf aşkını ilerletmek için kullanıyor.

Gerçek bir İstanbul aşığı olan AudioSoup ile dünyanın en çok okunan portallarından biri olan Huffington Post bir röportaj gerçekleştirmiş. https://www.huffingtonpost.com/2012/02/06/instagram-spotlight_n_1257633.html linkinden ulaşabileceğiniz röportajda, Çiler Geçici’nin en etkileyici İstanbul fotoğraflarını bulabilirsiniz.

Sefa Yamak

19 Şubat 1982’de Rize’de doğan Sefa Yamak, çocukluğunu burada geçirir. Üniversitede okurken amatör olarak fotoğrafçılıkla ilgilenmeye başlayan Yamak, mezuniyetinin ardından babasının inşaat işini devam ettirmek için Anadolu’yu karış karış gezmeye başlayınca “an”ları yakalamanın keyfine varır. Bu seyahatler esnasında, Türkiye’nin çok çeşitli kültürlerini ve yüzlerini içinde barındıran kareleri ölümsüzleştiren fotoğrafçı, “Fotoğraf, dünyanın her köşesinde anlaşılan tek dildir” mottosu ile bir yandan kişisel projelerini yürütürken, diğer yandan hem teknik hem estetik anlamda oluşturduğu deneyimlerini, verdiği çeşitli eğitim ve seminerler aracılığı ile paylaşmaya devam ediyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı