DenizcilikGökhan KarakaşHaberlerKöşe YazılarıManşet

4 yaşında, şimdiden 80 bin km yol yaptı

1 yaşından beri uzak yol kaptanı babası ve Türkiye’nin ilk kadın uzak yol gemi başmühendisi annesiyle birlikte hayatı gemide geçen 4 yaşındaki Mercan daha şimdiden dünyanın etrafını tam iki kez dolaşacak kadar denizlerde kaldı

Babası uzak yol kaptanı annesi Türkiye’nin ilk kadın uzak yol başmühendisi olan 4 yaşındaki Mercan’ın hayatı denizlerde geçiyor. 1 yaşından beri anne ve babasıyla gemilerde seyahat eden Mercan, şimdiden 80 bin kilometre yol yapmış. Minik Mercan, gemide bidonlardan yapılan salıncaklarda sallanıyor, güvertede kurulan şişme havuzda serinliyor.

Gemi başmühendisi Derya Yenice Oflu ile uzak yol kaptanı Kamil Oflu’nun kızı Mercan, 1 yaşından beri açık denizlerde. İTÜ Denizcilik Fakültesi Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği’nden mezun olduktan sonra 2011 yılında Türkiye’nin ilk kadın başmühendisi olan Derya Yenice Oflu ile 200 metrelik gemiye kumanda eden uzak yol gemi kaptanı Kamil Oflu’nun kızları Mercan 2012 yılında dünyaya geldi.

Bidondan salıncak

Hayli zor ve fedâkarlık isteyen bir mesleği yapan ve geminin makine dairesinin tek patronu olan Derya Oflu, hem kızından hem mesleğinden ayrılmak istemeyince eşi uzak yol kaptanı Kamil Oflu ile konuşarak seferlere birlikte gitme kararı aldı. Turkon Denizcilik de iki deniz insanının gemide kızlarıyla görev yapmalarını onayladı.

İlk seferine henüz 1 yaşındayken 185 metrelik Nevzat Kalkavan adlı gemiyle çıkan küçük Mercan, kısa sürede geminin maskotu oldu. 18 kişilik mürettebatın tamamının gözbebeği olan Mercan için geminin güvertesine bidonlardan salıncak kuruldu. Kısa süre içinde yetişkin insanları bile hasta eden geminin sert dalgalarda sallanmasına alışan Mercan, kıç güvertedeki şişme havuzunda serinledi.

Gemiyi hareket ettiren makine dairesinde annesinin yanında oyuncaklarıyla oynayan Mercan, gemi kaptanı babasının bulunduğu köprü üstünde uzak ufuklara bakarak büyüdü. İstanbul-Lübnan-Mısır-Mersin arasında 6, İstanbul-KKTC-İsrail arasında 12, Hırvatistan-Slovenya-İtalya-Arnavutluk-Yunanistan arasında 6 olmak üzere 24 kez sefere çıkan Mercan yaklaşık 80 bin kilometre denizde yol yaptı. Yani dünyanın etrafını tam iki kez dolaşacak kadar denizlerde kaldı.
‘Evimden uzakta, ama ailemle birlikteyim’

Tecrübeli uzak yol kaptanı Kamil Oflu, “Gemide ilişkilerimiz her zaman mesafeli. O makine dairesinde çalışırken Mercan’la ben ilgileniyorum. Derya bana ‘Süvari Bey’ ben ona ‘Çarkçıbaşım’ derim. Evimden uzaktayım ama çok sevdiğim ailem yanımda. Ben dünyanın en mutlu ve şanslı kaptanıyım, işimi severek yapıyorum” dedi.

‘Anne olmak, meslek hayatımı engellemedi’

Mercan’ın gemide nereye dokunmayacağını, hangi odaya girmeyeceğini ve güvertede nasıl yürüyeceğini çok iyi bildiğini söyleyen anne Derya Oflu, “Anne olmak meslek hayatıma engel olmadı. En büyük desteği eşimden gördüm. Ticaret gemisinde çocuklarıyla çalışan ilk çiftiz. Her yaşına uygun olarak bidonlardan keserek yaptığımız salıncak ve güvertenin kıç tarafındaki şişme havuz Mercan’a yetiyor. Kadınların yapamayacağı hiçbir iş yok. Erkek egemen bir meslekte olmamıza rağmen önemli bir önyargıyı Mercan ile birlikte yıktık” diye konuştu.

Minik Mercan artık 2. kaptan düzeyinde

Denizde 80 bin kilometre denizde bulunarak ikinci kaptan tecrübesini elde eden Mercan’ın sempatisi ve güzelliği pek çok ilginç olayın yaşanmasına da neden oldu. Nevzat Kalkavan, Berra K ve Orkun Kalkavan gemilerinde anne babasıyla yol alan Mercan, en zor denetimlerin limanlarında gemiye yardımcı bile olmuş. Baba Kamil Oflu, “Yunanistan’da liman denetimindeydik. Gelen yetkili Mercan’ı görüp bizim kızımız olduğunu anlayınca ‘Çok sorgulamamıza gerek yok, çocuk varsa siz zaten her şeyin en doğrusunu yapmışsınızdır’ dedi. Mısır’da ise kontrol sorumlusu ağlamaklı olarak bize çocuklarının fotoğraflarını gösterdi ve onları çok özlediğini söyledi” dedi.

Gökhan Karakaş / Milliyet

fft16_mf6540234

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı