Dalgıcın Rehberi

Dalışta İletişim

Seslerin suda çok iyi taşınmasına rağmen sualtında sesle haberleşme neredeyse imkansızdır, sadece özel elektronik sistemlerle yapılabilir. Bunlar çok pahalı olmalarından ve diğer nedenlerden dolayı sportif dalıcılar tarafından yaygın olarak kullanılmazlar. Sonuç olarak sessiz iletişim teknikleri kullanılmak zorundadır.

Dikkat çekmek: Başka bir dalıcıyla haberleşebilmek için öncelikle onun dikkatini çekmelisiniz. Yavaşça ona dokunun veya bıçağınızla yada sert bir cisimle tüpünüze vurun.

Sualtında haberleşme: Sualtında arkadaşınızın dikkatini çektikten sonra haberleşme el işaretleri veya sualtı yazı tabelasına yazmakla gerçekleşebilir. Sualtındaki yanlış anlama ve karışıklığı önlemek için, arkadaşınızla dalışa başlamadan önce el işaretlerini ve diğer haberleşme yöntemlerini tekrarlamalısınız.

Yüzeyde haberleşme: Yüzeyde haberleşmek için el işaretleri ve sesli işaretler kullanılır. Yüzeyde selamlamak için el sallamaktan kaçının, çünkü bu yardım isteme işaretidir. Standart bir malzemenin bir parçası olan düdük tavsiye edilir, çünkü hem dikkati çekmek için fazla enerji gerektirmeyen güçlü bir ses, hem de uzağa gidebilen bir ses çıkarır.

Sualtı sireni: Bazı dalış tekneleri, sualtındaki dalıcıların dikkatini çekmek için elektronik sualtı sireni kullanırlar. Çalıştırıldığında sualtı hoparlörü yardımıyla siren sesi çıkarır. Eğer bu sesi duyarsanız, dikkatlice yüzeye çıkın ve direktifler için tekneye bakın. Kaptan emniyetli olduğuna dair işaret vermeden tekneye doğru yüzmeyin.

 

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı