Dalış YazılarıGökhan KarakaşHaberlerKöşe YazılarıSu Altı

Batıklardan duygu çıkıyor

‘Türk subaylarından biri bana ceketini verdi. Bizi hemen ısıttılar. Halbuki biz başka türlü muamele göreceğimizi zannediyorduk.’ Bu satırlar Çanakkale Deniz Savaşı’nda batırılan Fransız Saphir denizaltısının elektrik çavuşu Logal’a ait mektuptan

batiklardan-duygu-cikiyor-3483346

Çanakkale Savaşları’nın 100. Yılı için Ayhan Şahenk Vakfı ve Koç Vakfı’nın desteğiyle hazırlanan ‘Derinlerden Yansımalar-Çanakkale Savaşı Batıkları’ adlı kitapta 2 yıl süren sualtı çalışmalarıyla görüntülenen 33 batık gemiye ait bilgi ve fotoğraflar yer alıyor. Önsözünü işadamları Mustafa Koç ile Ferit Şahenk’in yazdığı kitapta, Çanakkale Savaşları sırasında batan Osmanlı, İngiliz, Fransız ve Avustralya donanmalarına ait batıkların modern teknoloji ile görüntülenmiş son durumlarına ait görüntüler var.

Projeyi diğer çalışmalardan farklı kılan ise dünyanın en gelişmiş sonar teknolojisi olan Multibeam Sonar Imaging’ın kullanılması oldu. 18 Mart 1915’te yaşanan savaşta batan gemilerden dalış yapılabilecek derinlikte olanlar (ortalama 80 metre) sualtı görüntüleme uzmanları Ali Ethem Keskin, Engin Aygün ve Adnan büyük tarafından görüntülendi. Denizaltı ve gemiler bugünkü konumlarıyla ilk kez bu kitapta tanımlanırken, sualtı görüntüleriyle de son durumları aydınlatıldı.
Kitap görsel zenginliğinin yanı sıra; savaşlardan sağ kurtulanların anlatımlarıyla da dikkat çekiyor. Kitapta Türk gemilerinin ele geçirdiği Fransız Saphir denizaltısının elektrik çavuşu Logal’ın, “Sandal içinde ki Türk subaylarından biri bana ceketini verdi. Türk teğmeni kıyafeti giydim. Bizi hemen ısıttılar. Zira denize düşerken çırılçıplak olmuştuk. Bizi İstanbul’a getirdiler. Bulunduğumuz yere Türk subayları gelirdi. Ekserisi Fransızca biliyordu. Halbuki biz başka türlü muamele göreceğimizi zannediyorduk” ifadelerinin yer aldığı bir mektup da var.

3 batığın yeri keşfedildi
Kitap çalışması 3 batığın da yerinin ilk kez keşfedilmesini sağladı. Yasal izinler için 8 ay geçtiği öğrenilirken; İngiltere, Fransa ve Avustralya savaş kayıtları da incelendi. Kitabı hazırlayan Selçuk Kolay, “Çanakkale Boğazı’nın önemli su yollarından biri olması, bölgedeki hava şartları, batıkların derinliği ve askeri sahaların dalışa yasak olması nedeniyle bugüne kadar araştırma yapmak güçtü.
Ancak biz bütün bu zorluklarla mücadele edip, batışlarının 100. yılına yaklaşırken Çanakkale Savaşı batıkları ile ilgili bilgi eksikliklerini gidermeye çalıştık” dedi.

Çanakkale’de boy gösteren bu savaş gemisi şimdi mavi derinliklerde.

Gökhan Karakaş

milliyet.com.tr

Etiketler

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı