Deniz YazılarıDenizcilikEtkinliklerGökhan KarakaşHaberlerKöşe YazılarıVideo

Tükendi gözüyle bakılan Marmara’da şaşırtan canlılık

Son yıllarda hızla kirlenen Marmara Denizi’ni kurtarmanın halen mümkün olduğuna dikkat çekmek için düzenlenen Yaşayan Marmara Festivali’nde sualtına inen dalgıçlar oldukça şaşırdı. Canlı sayısında büyük oranda azalma yaşandığı bilinen Marmara Denizi’nin Yassıada kıyılarında dalan sualtı fotoğrafçıları, tek iç denizimizin halen içinde onlarca türden canlıyı barındırdığını sevinçle gözlemledi.

Türk Balıkadamlar Kulübü tarafından her yıl düzenlenen Yaşayan Marmara Festivali bu yıl Marmara denizi için iyi haberler verdi. Artan kirlilik nedeniyle Marmara Denizi’nde balık türlerinin ciddi tehlike altına girmesine rağmen halen kurtarmanın mümkün olduğu mesajını vermek isteyen festivalde balıkadamlar Yassıada kıyılarında daldı. Dalgıçlar, kirliliğe rağmen Marmara Denizi’nde halen yaşam alanı bulan canlıları görüntülemek için mücadele etti. Türkiye’nin en iyi sualtı fotoğrafçıları, kefalleri, yengeçleri, karidesleri, anemonları, deniz yıldızlarını, horozbina balıklarını hatta mercanları Yassıada kıyılarında görünce oldukça sevindi. Her geçen yıl canlı çeşitliliği azalan Marmara Denizi’nde halen yaşam alanı bulan balık ve mercan çeşitleri dalgıçlar için büyük moral oldu.
Denizimiz var olma savaşını sürdürüyor

Sualtı fotoğrafçısı Adnan Büyük, “ Denizimizdeki kirlenmenin ürkütücü olduğunu biliyoruz. Teknede kendi aramızda bu yıl çok az canlı görecemizi konuştuk. Her geçen yıl canlı çeşidi azalıyordu. Fakat, daha ilk metrelerden itibaren denizimizin var olma savaşını sürdürdüğünü gördük. Horozbina balıklarının buldukları midye kabuklarından kutu meşrubatlara kadar buldukları her alanı eve dönüştürdüklerini gördük. Hatta bir mercan kolonisinin Marmara’da ki yaşamı renklendirdiğini, yengeçlerin besin zincirini sürdürdüklerini belirledik. Gözle görülür bir temizlik yapılmış gibi su geçen yıllara göre daha berraktı. Suyun temiz rengi fotoğraflarımıza da yansıdı. Kimyasal kirlenmeye, aşırı avcılığa ve büyükşehirlerin yüküne rağmen Marmara ayakta kalmaya çalışan yorgun bir savaşçı gibi bizi umutlandırdı” dedi. Kerim Sabuncuoğlu ise, “İçinde yaşayan canlıları yok ettiğimiz Marmara Denizi’ni sadece izleyerek koruyamayız. Marmara’nın altında halen yaşayan yüzlerce tür canlının olduğunu bilmeliyiz. Bozcamgöz köpekbalığından levrek sürülerine kadar pek çok canlı temiz denizde yaşamayı hak ediyor. Çektiğimiz fotoğraflar Marmara için halen umudun olduğunu gösterdi” dedi.

Deniz şövalyesi Haluk Cecan unutulmadı
Yarışma komitesi başkanı Arzu Aşan Dönmez ise, 12. Yaşayan Marmara Festivali’nin tek iç denizimizi korumak için daha ciddi tedbirler alınması gerektiği mesajı verdiğini söyledi. Dönmez, “Denizlerimizdeki kirliliğe dikkat çeken festivalin amacı yok olma tehlikesi içeren sualtı canlılarının görüntülenerek toplum bilincini geliştirmek. Denizlerimizin altında büyüleyici bir yaşamın varlığını, renkliliğini, çeşitliliğinin belgelendirilmesini amaçlıyoruz. Marmara Denizi’nde, kanalizasyon ve fabrika atıkları, deniz kazalarının bıraktıkları, aşırı derecede kirlenmeye neden olmuş, bilinçsizce yapılan avcılık, sualtı canlılığının azalmasına, hatta birçok türün yok olmasına sebep oldu. Denize bırakılan atıkların kontrol altına alınması ve iyileştirme çalışmaları, Marmara Denizi’nde yavaş yavaş canlılığı arttırıyor. Geçen yıllara göre bu yıl daha fazla canlı türüyle karşılaşmak çok sevindiriciydi” dedi. Çektiği belgesel filmler ile denizlerimizin korunmasına katkıda bulunan Haluk Cecan adına da ödüller verilirken,dünya denizlerindeki canlı çeşitliliğinin anlatıldığı fotoğraflarda büyük ilgi çekti. Uluslar arası festivale Belçika, İtalya, Yunanistan, İsveç, Hollanda ve Almanya’dan sualtı fotoğrafçıları ve belgeselcileri de katıldı. Festivalde Makro fotoğrafta, Taner Atılgan, geniş açı kateforisinde Cenk Ceylanoğlu ve balık kategorisinde Saygun Dura birinci oldu.

Gökhan Karakaş – Milliyet

Etiketler

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı