Çevre

MeteoUyarı” uygulaması hayata geçti.

Kuvvetli meteorolojik değişimlerde vatandaşlar artık “yeşil, sarı, turuncu ve kırmızı” renk kodlarıyla uyarılıyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün, ikinci 100 Günlük Eylem Planı’nda yer alan “Meteorolojik uyarıların renk kodları sistemiyle yayımlanması” hedefi hayata geçirildi.

Bu kapsamda, kuvvetli meteorolojik olaylar öncesi hazırlanan ve yayımlanan meteorolojik uyarıların renk kodları sistemiyle duyurulması için “MeteoUyarı” uygulaması hayata geçti. Avrupa Birliği ülkelerinde de bulunan yeni sistem, “Haberdar olun, hazırlıksız yakalanmayın” sloganıyla kullanıma sunuldu.

Kurumun www.mgm.gov.tr internet sitesinde başlayan uygulamayla hava durumu artık renkli uyarı sistemiyle veriliyor. Hazırlanan “Türkiye için uyarı durumu” haritasında her il ve ilçe, şiddetli meteorolojik riskine göre, kırmızı, turuncu, sarı ya da yeşil renklerden biriyle gösteriliyor.
Söz konusu sistem, kısa süre içinde Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün mobil uygulamasına da entegre edilecek.

RENKLİ UYARILARIN ANLAMLARI

MeteoUyarı uygulamasında kullanılan renklerin anlamları şöyle:

Kırmızı, havayla ilgili “Çok tehlikeli durum”un olduğunu gösteriyor. Son derece kuvvetli bir meteorolojik olay tahmin edildiğinde bu renkle uyarı yapılıyor. Haritada kırmızı rengin olduğu yerde büyük hasar ve kayıpların oluşması muhtemel görülüyor. Bu olaylar çoğu durumda geniş bir alan üzerinde hayatı tehdit edecek nitelikte kabul ediliyor. Güncel meteorolojik koşullar ve tahminlerin bu durumda sıklıkla takip edilmesi önem taşıyor.
Turuncu, havayla ilgili “Tehlikeli durum”larda kullanılıyor. Bu renkte tahmin edilen meteorolojik olay sıklıkla gerçekleşmiyor. Hasar ve kayıpların oluşması muhtemel görülüyor. Çok tedbirli olunması, güncel meteorolojik koşullar ve tahminlerin takip edilmesi gerekiyor.

Sarı, havada “Potansiyel tehlike durumu”na işaret ediyor. Tahmin edilen meteorolojik hadise olağan dışı olmamakla birlikte, meteorolojik şartlardan etkilenebilecek faaliyetler konusunda dikkatli davranılması uyarısında bulunuluyor.

Yeşil ile belirtilen yerde uyarı yapılmasını gerektiren meteoroloji olayının öngörülmediği ortaya konuluyor.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı