Sadece ‘Badem’e sahip çıkmamış
Ölümüyle milyonları üzüntüye boğan işadamı Mustafa Koç’un sadece ‘Badem’ isimli Akdeniz fokunu değil, 2 fok yavrusunu daha yaşama döndürdüğü ortaya çıktı.
Kalp kirizi nedeniyle 21 Ocak sabahı kaybettiğimiz Türkiye’nin en önemli işadamlarından Mustafa Koç, aynı zamanda bir deniz ve doğa sevdalısıydı. Deniz canlılarının koruması için yapılan etkinliklere her zaman destek veren Koç’un sadece Badem’i değil Dilara ve Tina adını verdiği 2 Akdeniz fokunu daha yaşama döndürdüğü öğrenildi.
Koç’un, bakımını üstlendiği ‘Badem’ isimli fok, Aralık 2006’da Didim kıyılarında yaralı halde bulunmuştu. Ölmek üzere olan fok, Sualtı Araştırmaları Derneği-Akdeniz Foku Araştırma Grubu’na (SAD-AFAG) teslim edildi. Henüz 1 aylık olan Akdeniz fokunun 5 gündür süt emmediği için açlıktan ölmek üzere olduğunu tespit eden uzmanlar bir süre kumsalda annesini bekledi. Özel beslenme programı uygulanmazsa öleceği anlaşılan yavru foku hayatta tutmaya yetecek imkanlar SAD-AFAG’da yoktu. Durumdan haberdar olan işadamı Mustafa Koç devreye girerek SAD-AFAG’a maddi destek sağladı.
22 kg’den 72 kg’ye çıktı
SAD-AFAG Foça’da 10 kişilik ekip kurdu. Foka Mustafa Koç’un kızları Badem ismini verdi. İlk 4 ay anne sütüne muhtaç Badem’in yaşaması için özel beslenme programı hazırlandı. Önce balık püresi midesine sarkıtılan hortumla verilirken, püreye 2 ayın sonunda balık kılçıkları eklendi. Hollanda’dan gelen veteriner kontrolüyle gıdasına 8 vitamin ve antibiyotik eklendi. Sonra fileto balık ve tam palamut verilen Badem’in avlanma yeteneğini kazanması için havuzuna canlı balık konuldu. Badem önce balıkları Oyun sandı ama ardından yedi. Gediz Deltası’ndan getirilen yılan balıkları, Ege’nin ahtapotları Badem’i güçlendirdi. Bulunduğunda 115 cm ve 22 kilo olan Badem, 5 ayın sonunda 144 cm boya ve 72 kilo ağırlığa ulaştı.
Badem’in 5 ayın onunda denize bırakılma törenine Mustafa Koç’un ailesiyle geldiğini söyleyen SAD-AFAG koordinatörü Cem Orkun Kıraç, “Öksüz yavru fokumuz Foça’dayken Mustafa bey öğrendiği ilk anda hiç düşünmeden tüm masrafları karşılamayı kabul etmişti” dedi.
Dilara ve Tina
Kıraç, Badem’in daha sonraki rehabilitasyonunu da Mustafa Koç’un belirterek, işadamanın 4 yıl sonra 2 öksüz yavru foko da sahip çıktığını ama bu kez duyulmasını istemediğini söyledi. Kıraç, “2010’da Akdeniz’de 2 farklı yerde 2 yavru fok aynı gün bulundu. Mustafa Bey duyar duymaz tüm bakım, besleme, rehabilitasyon ve doğaya salma masraflarını üstlendi. Eşi ve kızları onlara Tina ve Dilara isimlerini verdi. Masraflar bu defa daha az oldu çünkü Badem’den çok şey öğrenmiştik. Hollanda’dan yardım almadık. Ekip çok sıkı bir çalışma ile bu defa 4 aydan kısa sürede 2 foku besledi ve denize saldı. Bu süreçte de bize Mustafa Koç dışında hiçbir kişi ve kurum yardım etmedi. Onun maddi katkısı olmasaydı bu 3 yavru fok, doğal ortamlarına sağlıklı bir şekilde kavuşamazdı. Ona çok borcumuz var. Son derece nadir bir deniz canlısının ülkemiz kıyılarında korunmasına verdiği katkı ve destek herkesçe bilinmeli. Sadece Badem’i değil, Dilara ve Tina’nın da kurtarıcısıdır Mustafa Koç” diye konuştu.
Gökhan Karakaş / Milliyet