HaberlerSu Altı

Dalıcıların Vazgeçemeyeceği Bir Rehber:Scuba Diving in Turkey

Yaklaşık üç sene önce yine bir dalış ortamında telefonumu bilmem kaçıncı kez suya düşürdüm. Suya, toza, darbelere dayanıklı modelleri tercih ettiğim halde bu sefer çoook derinlere gitmişti 🙂 O zamanlar herkesin elinde bir iphone ( gerçi şimdide öyle), yok şöyle süper, yok böyle bilmem ne, uygulamalar var istediğini yükleyebiliyorsun vb. sözler işite işite satın almaya karar verdim artık benimde bir elmam olmuştu. Apple Store’u keşfetmem uzun sürmedi, inanılmaz uygulamalar şaşırtıyordu doğrusu, özellikle Scuba ile ilgili olanlar ilgi çekiciydi, Nitrox, Trimix, Rebreather , Dalış Bölgelerini tanıtan uygulamalar derken PADI geldi ardından SSI ve diğerleri…

İyi güzeldi de bizim niye dalışla ilgili bir uygulamamız yoktu ?

Artık var, buyrun yazının devamını okuyun ,

Uygulamanın amacı dalıcılara ve dalışa merak duyan dalıcı adaylarına bir takım bilgiler sunmak, nedir derseniz bu bilgiler,Türkiye ve Kıbrıs genelinde kendisine en yakından başlayarak yetki belgeli tüm dalış merkezlerini ve dalış teknelerini harita üzerinde mavi iğnelerle görebilecek, sadece görmekle kalmayıp tek tuşla web sayfasına bağlanıp inceleyebilecek, bir başka tuşla en kestirme yolu görebilecek, telefon ile bağlanıp, email gönderebilecek. Arzu ederse diğer dalıcıların bıraktığı yorumları okuyup fikir sahibi olurken kendiside yorum yapabilecek. Bir başka özelliği, konusunda ve bölgesinde uzman kişiler tarafından hazırlanmış sportif dalış noktalarına ulaşabilmek.

Şaka gibi ama gerçek, bundan sonra nerede olursanız olun daha tekneye binmeden sizi nerede ve nasıl bir dalışın beklediğini görebileceksiniz. Harita üzerindeki herhangi bir kırmızı iğneye dokunduğunuzda, dalış noktasının adını ve bilgisini göreceksiniz, derinlik, akıntı, dip yapısı vb gibi detaylar eminim çok işinize yarayacak.Açılan pencerenin altında daha önce bu noktaya dalış yapmış olan diğer dalıcıların yorumlarına göz atıp, dalışı bitirdikten sonra sizde yorum bırakabileceksiniz. Sıradan dalış noktalarına dalmaya son.

Ekipman mı satın almayı düşünüyorsunuz ?

Turuncu iğneleri takip edin ve en iyi markaların distribütörlerine ve bayilerine ulaşın, açılan pencereden satışını yapmakta olduğu markaları görebilir, uygulamanın dışına çıkmadan web sayfasına göz atabilir, telefon ile bağlanıp fiyatlar ve stok durumu hakkında bilgi alabilir, mail gönderip sorularınıza yanıt arayabilirsiniz. İsterseniz navigasyon tuşuna dokunarak mesafesi hakkında fikir sahibi olup en kestirme yoldan ulaşma şansınız extrası.

Basınç Odaları Nerede ?

Dalıcılarımız genelde Rescue Diver ve eşdeğer kurslardan sonra Basınç Odaları hakkında fikir sahibi olurlar ve önceden yapmış oldukları bir acil durum planları yoksa hatalı kararlar verebilirler. Uygulama sayesinde bulunduğunuz yere en yakından başlayarak Türkiye ve Kıbrıs genelinde tüm basınç odalarına ulaşabileceksiniz, tek yapmanız gereken yeşil iğneleri incelemek, navigasyon tuşunu unutmayın. Umarım en az ihtiyaç duyulan özelliği bu olur.

Dalış Kayıt Defteri tüm kayıtlarınızı tutuyor…

İster iPhone ister iPad kullanın dalışlarınızı kaydedebileceksiniz, Log Book’u açın ve sırasıyla tarih, derinlik, bölge, dip zamanı, su sıcaklığı ve düşüncelerinizi yazıp kaydet demeniz yeterli, üstelik toplam dalış sayınızı gösteriyor ve ses efektleriyle hoş bir his uyandırıyor.

Birkaç özelliğinden daha bahsedip en önemli özelliğine geçmek için sabırsızlanıyorum ..

Karayolunu kullanıyorsanız Standart Harita’yı tercih ederek tüm cadde ve sokakları görmeniz mümkün. List tuşunu kullanırsanız ekranda görünen tüm noktaları en yakından başlayarak sıralayacak ve siz ekranda oynama yaptığınızda liste görünümü de değişecek, kapatmak isterseniz parmak ucuyla itmeniz yeterli.

İnfo tuşu, uygulamanın nasıl kullanılması gerektiğini gösteriyor.

Okumak size göre değilse web sayfasından kısa video tanıtım filmini izleyerek fikir sahibi olabilirsiniz. Uygulama iki çeşit reklam barındırıyor, biri sayfanın altındaki Banner diğeri Push Notification. Banner kendisini tanıtmak isteyen dalış merkezleri ve satıcılar için ideal, Push ( bildirim ) özelliği ise özellikle kampanyalarda işe yarayacak gibi görünüyor. Özetlemek gerekirse binlerce kullanıcıya aynı anda “……. Marka Regülatörde bugüne özel % 50 indirim “ vb bildirimler gönderme şansınız mevcut.

Uygulama bir çok avantaj sunuyor ama bence en önemli özelliği Yer Bildirimi…

Uygulamayı incelemeye başladınız, dalış merkezleri, mağazalar,dalış noktaları ve basınç odaları karşınızda ama bir eksik var ! Yerini konumunu iyi bildiğiniz bir şey burada yok ! Telaş yok, haritayı iyice büyütün ve yeri bulun, parmağınızı ekrana dokundurun ve 3 sn basılı tutun, yeni bir iğne eklemiş olacaksınız ve size soracak burası nedir diye. Tercihinizi yaptıktan sonra ki bu sadece sizin bildiğiniz güzel bir dalış noktası yada yeni açmış olduğunuz dalış merkezi olabilir, karşınıza çıkacak olan formu doldurun ve gönderin, moderatör onayından geçtikten sonra uygulamaya dahil olmuş olacağından şüpheniz olmasın… Uygulamanın bu özelliğinden faydalanarak sürekli gelişmesini ve güncel kalmasını sağlayabiliriz.Böylece hem sertifikalı dalıcılar için hem de yeni dalıcı adayları için benzeri olmayan dinamik bir rehber yaratmış olacağız, işte bunun için adı Scuba Diving in Turkey olsun dedik..

Cüneyt Çakın
www.scubadivinginturkey.com

Uygulama Apple Store Linki
http://itunes.apple.com/tr/app/scuba-diving-in-turkey/id525363048?mt=8

Etiketler

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı