ÇevreGökhan KarakaşHaberlerKöşe YazılarıManşet

Ege’de gönüllü cankurtaran birliği

Türkiye’den Yunanistan’a geçmek için her gün onlarca bot Ege Denizi’ne açılırken, göç sırasında kazalara müdahale edebilmek amacıyla gönüllü cankurtaranlar birlik oldu. Pek çok ülkeden gencin üye olduğu toplulukta bir de Türk var

Ege Denizi’nde önlenemeyen mülteci göçü sırasında denizde boğulma olaylarına müdahale etmek için dünyanın her yerinden gelen gençler gönüllü cankurtaranlık yapıyor. Avustralya’dan İspanya’ya kadar pek çok ülkeden Uluslararası Sörf ve Cankurtarma Birliği’ne üye gençler, Türkiye ile Yunanistan arasındaki Midilli adasının kıyı şeridinde 24 saat nöbet tutuyor. Genç cankurtaranlar arasındaki tek Türk ise Emrah Can.

ABD’de cankurtaranlık

Mültecilerin Türkiye ile Yunanistan arasındaki bu tehlikeli geçişi sırasında gönüllü cankurtaranlık yapan Emrah Can, Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve spor Meslek Yüksekokulu’nun su sporları bölümünden mezun olduktan sonra Spor Bilimleri bölümünde yüksek lisans yapıyor. Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu’nun gümüş cankurtaran eğitmeni olan Emrah, daha önce de ABD Güney Carolina’da cankurtaranlık yapmış. Uluslararası Sörf ve Cankurtarma Birliği’nin (ISLA) çağrısı üzerine mültecilere yardım etmek için Midili adasına giden ekipte bulunan Emrah, 24 saat nöbet tutuyor. Mültecilerin merkez üssü olan Midilli kıyılarında bekleyen Emrah Can, “Rüzgarlı havalarda şişme botlar devriliyor, içindeki güçsüz insanlar ya da çocuklar boğulabiliyor. Biz botun Midilli’ye doğu yaklaştığını duyduğumuz an alarm veriyoruz” diyor.

Her an Türkiye kıyılarından 200 kişilik teknenin bile karşılarına çıkabileceğini söyleyen Emrah Can, “O insanlara yardım edebilmek benim için en büyük ödül” diyor.

Profesyonellerden ekip oluşturuluyor

Tamamen gönüllülerden oluşan organizasyona sadece profesyonel cankurtaranlar kabul ediliyor. Ekipler 6-8 kişilik timler halinde bekliyor. Asıl amaç çok dayanıksız olan derme çatma şişme botları kayalıklara vurmadan önce durdurmak ve mültecileri güvenle kıyıya çıkartmak. Gönüllüler, Türkiye’den mülteci botunun kalktığını önceden öğrenebildiği gibi sürprizler de çoğunlukta. Bu nedenle 24 saat nöbet tutuluyor. Cankurtaranlar, dalış kıyafetiyle dolaşırken hemen her gün 3-4 şişme bota müdahale ediyor. Emrah’ın ekibinde 4 ABD’li ve 1 Avustralyalı var. Ekipler Yunanistan’ın en tecrübeli denizcileri tarafından yönetiliyor.

Gökhan Karakaş / Milliyet

fft16_mf6515897 fft16_mf6515898

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı