HaberlerSu Altı

Force Fins Paletlerinin Yaratıcısı: Bob Evans

Dunyaca unlu FORCE FINS paletlerinin yaraticisi ve ureticisi Bob Evans ile Santa Barbara Kaliforniya’daki fabrikasinda sohbet firsati bulduk. Bizi son derece sicak bir sekilde karsilayan Evans’in Turkiye ile ilgili cok fazla bilgi sahibi olmasi ve ulkemizi kesinlikle ziyaret etmek istemesi bizi cok sevindirdi.

Paletlerin tum tasarım ve prototip calismalarini tamamen tek basina yapmasini ve sadece uretim asamasinda ekibi ile beraber calismasini, basina daha once gelen tatsiz olaylardan ders almasi sonucu yaptigini ogreniyoruz ve daha sorularimizi kendisine sormadan nedenini anlatmaya basliyor.

Uzun zaman once basladigi palet dizaynlarina, cocukken yasadigi Kaliforniya sahil kasabasinda balinalarin goclerini seyrederken  kuyruk hareketlerinden etkilendigini ve buradan ilham aldigini soyluyor.

BOB EVANS:  Balinalar, iri vucutlarina karsin cok hafif kuyruk darbeleriyle inanilmaz bir ivme kazanarak yuzuyorlar. Ben kuyruklari ucak kanadina benzetiyorum. Ayni hareketi paletlerde deney havuzumda uyguladim ve aldigim sonuc inanilmazdi. Cok az efor ile cok fazla ivme kazanmak bu tur dizaynlarda cok kolay, dolayisi ile dalici daha az performansla daha fazla yol katedebiliyor, akinti dalislari icin cok ideal.

IHSAN KUCUKUNSAL : Ilk paletinizi dizayn ederken bu kadar populer olabilecegini dusunmus muydunuz?

B E : Ben hayatimda daima hedeflerim dogrultusunda calistim. Sonuc ne olursa olsun bu hayalimi ve fikrimi hayata gecirmeliydim.

I K : Paletlerinizin prototiplerini nasil ve kimler test ediyor? Kendi testiniz takdir edersiniz ki biraz duygusal olabilir ve objektif olamayabilirsiniz?

B E : Cok dogru, ilk testi kendim, daha sonra Kaliforniya’da profesyonel calisan dalis egitmenleri ve en son US Navy’den test yapmalarini rica ettim. O gunden beri Amerikan Donanmasi ve Sahil Guvenliklerinin hemen hemen tum paletlerini ben uretiyorum, bu da pazarda hizli taninmama yardimci oldu.

I K : Calisma odaniza esiniz disinda kimsenin giremedigini soylediniz, bu kadar gizlilik neden?

B E : Ilk gunlerde yaptigim her calismaya arkadaslarim, doslarim ve hatta Scubapro ve Cressi yetkilileri ile paylastim. Urunler sekil ve malzeme itibari ile herkese cok degisik geliyordu, ancak maalesef bu firmalar iyi niyetimizi kendi ticari cikarlarina kullandi ve bazi dizaynlarimi alarak kendi isimleri ile urettiler. O gunden beri urun tamamlanip telif hakki almadan kesinlikle kimseyle paylasmiyorum. Bu benim icin cok aci cunku ben hayatim boyuca heyecanlarimi aninda paylasmayi seven biriyim , fakat pazar oldukca acimasiz.

I K : Yinede bu akimin oncusu olmak sizi gururlandiriyordur, gercekten dizayn ve renk olarak alistigimiz paletlerden oldukca farkli urunleriniz var.

B E : Evet her urunun ayri adi var ve hepsi benim evlatlarim gibi. V seklindeki paletlerde sekil kadar malzeme ve esneklik de cok onemli. Yeni paletlerimizin uc kismina golf topu buyuklugunde agirlik yerlestirdik ve paleti siz bir kere salladiktan sonar uctaki airlik yukarı asagi giderek siz hereket etmediginiz anda bile ileri dogru hareket etmenizi sagliyor. Malzeme cok dayanikli, sert bolumleri bile guc harcadiginizda esniyor ve kesinlikle kirilmiyor.

I K : Turkiye de maalesef urunleriniz yok fakat yurtdisina seyehat eden birkac dostumda paletlerinizi gormus hatta deneme firsati bulmustum. Turk dalicilar paletlerinize sahip olmak isterse nasil bir yol onerirsiniz.

B E : Urunlerimiz dunyanin her yerine gonderilmektedir,www.forcefins.com web sayfasini ziyaret ederek istedikleri urunu alabilirler.

I K : Bizi agirladiginiz icin cok tesekkur ederiz Turkiye ye herhangi bir mesajiniz varmi ?

B E : Turkiye gercekten ziyaret etmek istedigim ulkelerin basinda geliyor, Sualtinda ve ustunde muhtesem bir tarih oldugunu cok iyi biliyorum, herkese guvenli dalislar dilerim ve beni buralarda bulup derginizde yer ayirdiginiz icin cok tesekkur ederim.

 

 

Etiketler

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın

Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı