ÇevreHaberler

Marmara Denizi kadar su kaybettik

Son 60 yılda Anadolu’da yitirilen sulak alan, 2 milyon hektara ulaştı. Küresel ısınma, yanlış tarımsal sulama ve yeraltı kaynaklarının hoyrat kullanımı gibi nedenlerle Marmara Denizi kadar alan kayboldu.

marmara-denizi-kadar-su-kaybettik-3608952

Yitirilen sulak alanların boyutu her geçen yıl artıyor. Bu soruna çözüm bulmak için çalışma yürüten Doğa Derneği önümüzdeki hafta ‘Kuruyan Göller İçin Uluslararası Buluşma: Göl Yaşamdır’ adlı bir toplantı düzenliyor. Burdur Gölü’nün kıyısındaki Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nde düzenlenecek toplantıda Türkiye ve dünyadaki kurumak üzere olan göllerin durumu ele alınacak.

1 yılda 3 milyar damacana su
Toplantıyla göllerimizdeki kurumaya dikkat çekmeyi hedeflediklerini belirten Doğa Derneği Genel Müdürü Engin Yılmaz, “Son 60 yılda kaybettiğimiz sulak alan Marmara Denizi’nden daha büyük. 2 milyon hektara ulaştı. Nasrettin Hocanın maya çaldığı Akşehir Gölü bugün can çekişiyor. Burdur Gölü’nün sadece geçen yıl kaybettiği su miktarı 3 milyar damacanadan fazla. 20 yıl önce ‘altı deniz’ denilen Konya Havzası’nda su seviyesi her yıl 1,5 metre düşüyor” dedi. Toplantıda sunum yapacak olan Akdeniz Sulak Alanların Korunması Araştırma Merkezi Proje Yöneticisi Dr. Christian Perennou’nun da Türkiye ile ilgili tespiti ürkütücü. Yaptıkları araştırmalarda Akdeniz Bölgesi’nin 1900’lü yılların başında sahip olduğu sulak alanların yaklaşık yarısını kaybettiğini kaydeden Perennou, “Nehirlerin taşıdığı su azalıyor. Avrupa’da sulak alan kaybının en çok yaşandığı ve tarımda su tüketiminin en çok arttığı ülke Türkiye” diye konuştu.

Göl yoksa hayat da yok
Doğa Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Güven Eken de, “Dünyada da durum farklı değil. Aral Gölü bugün devasa bir çöl. 1,5 milyon yaşında insan fosillerinin bulunduğu Kenya’daki Turkana Gölü, göle dökülen Omo Nehrine yapılacak baraj projesiyle tamamen yok olma tehdidi altında. Ortadoğu’nun en büyük gölü olan İran’daki Urumiye Gölü’nün yüzde 60’ı, dünyanın en alçak noktası olan Lut Gölü’nün ise üçte biri kurudu. NASA’ya göre, 2003-2010 yılları arasında Türkiye, Suriye, Irak ve İran’ın birçok bölgesinde toplam 144 km küp tatlı su rezervi kayboldu.

Gökhan Karakaş – Milliyet

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı