HaberlerSu Altı

Padi Kurs Direktorleri Ortak Deklarasyonu

Sayın Türkiye Sualtı camiasına duyurulur,

Biz aşağıda imzaları olan Padi Kurs Direktörleri, Uluslararası akreditasyon kurumları tarafından geçerliliği onaylanmış ve Dünya dalış endüstrisi içerisinde yaygın olarak faaliyet gösteren global dalış eğitim sistemlerinin yanlış ve eksik mevzuat sebebiyle uğramış oldukları mağduriyeti görüyor ve huzurunuzda bu konudaki ortak fikrimizi vurgulamak istiyoruz. Biz sadece PADI yi değil fakat bahsi geçen ve tüm sistemlerin eğitmenlerini destekleyerek ülkemiz dalış turizminin geleceğine çeşitlilik ve rekabet anlamında en olumlu katkıyısağlayabileceğimiz kanaatindeyiz.

50 yıldır “Dünya ‘ya dalışı öğretmek istiyoruz” sloganı ile faaliyetlerini sürdüren PADI (Professional Association of Diving Instructors) Uluslararası Dalış Eğitim Organizasyonu günümüzde ISO (Uluslararası Standardizasyon Kuruluşu), CEN (Avrupa Normları Komitesi), EUF (Avrupa Sualtı Federasyonu) tarafından akredite edilmiştir ve WRSTC (Dünya Rekreasyonel Scuba Eğitim Konseyi ) ile RSTC Europe (Avrupa Rekreasyonel Scuba Eğitim Konseyi) nin kurucu üyesidir. Bu kuruluşlar dalış endüstrisinin standartlarını belirleyen en önemli referanslardır.

Amerika’daki merkez ofisi, İngiltere, İsviçre, Avustralya ve Japonya olmak üzere 5 merkezde eğitim danışmanlığı, kalite kontrol, sertifikasyon, satış gibi departmanlarla ve çok sayıda personel ile hizmet veren PADI aynı zamanda güncel teknolojileri takip ederek sürekli eğitim materyallerini geliştiren DSAT “Dalış Bilimi ve Teknolojisi” isimli yan kuruluşu ile kendini güncelleyen bir yapılanmaya sahiptir.

Dalış güvenliği ve standartlar PADI nin temelini oluşturur. Tüm dalış eğitimleri öncesinde Uluslararası Sualtı ve Hiberbarik Tıp Topluluğu talimatları ve standartlarıdoğrultusunda düzenlenen tıbbi beyan formlarını imzalayan PADI dalıcıları ve dalıcı adayları bu formdaki herhangi bir tıbbi problemi beyan ediyorlarsa doktorlarının yazılı onayı olmadan dalış eğitimine tabi tutulamazlar. Aynı şekilde her eğitim görecek aday Tıbbi Beyan Formunun yanı sıra Emniyetli DalışKuralları ve Riskler konulu formları da ayrıca okuyup imzalamak zorundadırlar. Her PADI dalış profesyoneli de eğitmen olmadan evvel muhakkak tıp doktorlarıtarafından onaylanmış olan kendi Tıbbi Raporlarını deklare etmekle yükümlüdürler.

Dünya ‘da 6000 inin üzerinde PADI Yetkili Dalış Merkezi bulunmaktadır. 135.000. inin üzerinde PADI Dalış Lideri, Asistan Eğitmeni ve Eğitmeni aktif olarak hizmettedir. Sadece geçtiğimiz yıl Dünya ‘da 930.000. in üzerinde kişi PADI Sertifikası almaya hak kazanmıştır. 1967 den bu yana Dünya ‘da 20 milyonun üzerinde PADI Sertikası alınmıştır. PADI Dalış Profesyonelleri Dünya ‘da 200 ün üzerinde ülkede çalışırlar ve 160 ın üzerinde ülkede yetkili PADI Dalış Merkezleri faaliyet gösterirler.

PADI tarafından kurulmuşolan Project Aware Vakfı tüm Dünya ‘daki faaliyetleri ile sualtı ekolojisi, soyu tehlikede olan canlılar, çevresel kirlilik, bilinçsiz avlanma ve benzeri konularda yoğun faaliyetler gösterir ve eğitimler düzenler. Son olarak Avrupa Parlamentosunda mücadele gösteren PADI Project Aware Vakfı “Köpekbalıklarının Korunmasına” yönelik çok önemli kararlar alınmasını sağlamıştır.

PADI Sisteminde DalışEğitmenlerini yetiştirme yetkisi PADI Kurs Direktörlerine verilmiştir. PADI Kurs Direktörleri sektörde çok uzun yıllar profesyonel olarak çalıştıktan sonra özel olarak seçilen adaylar arasından yurt dışında aldıkları uzun eğitimlerle yetiştirilirler ve çok sayıda sınava tabi tutulurlar. Yılda bir kez Amerika ve bir kez de Malezya olmak üzere iki kez düzenlenen bu eğitim ve sınavlara katılabilmek için öncelikle Türkiye ‘de yapılan ön sınavda başarılı olmak ve sicil dosyaları itibariyle bu eğitim sürecine katılmaları uygun görülmek ön koşulu vardır. Tüm bu süreçler tamamlandıktan sonra Kurs Direktörü unvanıkazanan PADI Eğitmen Yetiştiricileri olan bizler, PADI Dalış Eğitmeni adaylarımıza uzun, yorucu ve yoğun eğitimlerin ve sınavların ardından “eğer başarılı olurlarsa” merkezi sınava girebileceklerine dair bir onay yazısı veririz. Bu onay yazısı ile yılda iki üç kez düzenlenen merkezi sınavlardan birine katılan adaylarımız “tamamen bağımsız” sınavcılar tarafından 6 dalda yazılı sınava tabi tutulurlar. Yazılı sınavların ardından ders anlatım teknikleri, havuz eğitim teknikleri ve deniz eğitim teknikleri ile kurtarma teknikleri sınavlarında da başarılı olan adaylar PADI Dalış Eğitmeni olarak yetkilendirilirler.

Özetle, PADI DalışEğitmenleri son derece yüksek standartlarda eğitim alırlar ve tüm profesyonel dalış hayatları boyunca verdikleri tüm eğitimler öğrencilerine gönderilen anket formları ve diğer kalite kontrol metotları ile denetlenirler. PADI Kalite Kontrol Departmanı tüm dalış merkezlerini ve eğitmenlerini sürekli gözetim altında tutar ve uyarı, üyeliğini askıya alma, üyeliğini sonlandırma ve kovulmaya varan cezai yaptırımları vardır.

PADI nin eğitim materyalleri, kitapları, videoları ve benzeri eğitim yardımcıları son derece kapsamlı, profesyonelce hazırlanmış ve öğrenmeyi zevkli hale getiren materyallerdir. Bu materyaller diğer bir çok eğitim sisteminin materyallerine de esin kaynağı olmuştur. 30 a yakın uzmanlık kursu ile dalgıçlara kendilerini sürekli geliştirebilecekleri ortamlar sağlamayı hedefleyen PADI, Dünya’nın gelişen teknolojilerine paralel olarak eğitim sistemini sürekli olarak güncellemekte ve bunu yaparken sürekli olarak sahada çalışan Kurs Direktörleri ve Master Eğitmenleri ile fikir alışverişinde bulunmaktadır.

Tüm bu anlatılanlarınışığı altında vermek istediğimiz mesaj şudur : PADI Dalış Eğitmenleri ilgili“resmi devlet kurumunda” kayıtlarını yaptırıp, sözleşmelerini imzalamak kaydıyla kendi ülkelerinde Yetkili Dalış Merkezleri bünyesinde eğitim verebilmelidirler. Buna mani olan yönetmelik ve talimat maddeleri acil olarak düzeltilmelidir. Eğitim vermek için PADI nin yanı sıra ilave olarak TSSF/CMAS eğitmeni olmak mecburiyeti kesinlikle kaldırılmalıdır. Hayatı boyunca hiçbir zaman TSSF/CMAS eğitimi vermeyi planlamayan bir dalış eğitmeninin TSSF/CMAS eğitmeni olmak zorunda bırakılması doğru bir uygulama değildir. Buna mukabil, organizasyon ayrımı ve yerli yabancı ayırımı yapılmaksızın ülkemizde dalışeğitimi verilen her bireyin kaydının resmi bir kurumda arşivlenmesinin gerekli olduğuna da inanıyoruz.

Yetiştirdiğimiz eğitmenlerin yetkinliklerine inancımız tamdır. Herhangi bir otorite tarafından ilave eğitimlere ve ilave sınavlara tabi tutulmaları kanaatimizce düzeltilmesi gereken bir aksaklıktır. Bu anlamda gerçekleştirilecek mevzuat değişikliklerine ihtiyaç duyulduğunu ve bu hedefe yönelik çalışmalara destek verdiğimizi bildiririz.

Saygılarımızla

PADI Kurs Direktörleri ( Alfabetik sırayla )

Asutay AKBAYIR
Besim ŞEN
Friksos ROTHMAN
Necat COŞKUN
Sancar UĞURYOL
Soner KARATEPE

Not: Bu deklarasyon yukarıda isimleri görülen tüm Padi Kurs Direktörleri tarafından ortak olarak hazırlanarak yayınlanmıştır.

Etiketler

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı