HaberlerTekne Dünyası

Teknenizde Yangın Güvenliğinde Son Nokta

Fire-0 Nedir?
Fire-O uygulandığı maddeyi moleküler olarak kapsule eder ve oksijenle temasını engeller. İçeriğindeki aktif maddeler sayesinde çok kuvvetli bir ısı yalıtımı sağlayarak ortamın yanma reaksiyonunu başlatacak ısıya ulaşmasına mani olur. Fire-O üretim sektörünün ve yöntemlerinin gereğine uygun olarak toz, sıvı ya da jel formunda üretilmektedir.
Fire-0 bir alev geciktirici değildir, tam bi alev almazlık sağlar. Alev geciktirici uygulanmış madde (tekstil, ahşap vb.) aleve tutulduğunda yanar, alev kesildiğinde ise söner. Yani aslolan maddenin alev kaynağından uzaklaştırıldığında yanmamasıdır. Bu bir yangının yayılmasını yavaşlatabilir ancak asla önlemez. Fire-0 uygulanmış madde ise alev almaz.Aleve dayanıklı malzeme yapımında kullanılan kimyasalları 4 ana grupta toplamak mümkün. Fosforik asit ve hidroklorik asit içeren kimyasallar, Fenol ve forlmaldeid ten üretilmiş, nitrojen içerikli formüller, Antimon Trioksit ile üretilen kimyasallar ve Kuvvetli asit ve basların reaksiyona sokulması ile elde edilen kimyasallar ve uygulamalar yer alıyor. Bu uygulamalar ortamdaki oksijeni hızla tüketirler ancak bu reaksiyon neticesinde çıkan buhar ve gazlar zehirlidir.

21

Ürünün Özellikleri
Fire-0, %100 doğal malzemeden üretilmiş, insan sağlığına hiçbir zararı bulunmayan, çevre sağlığı bakımından hiçbir risk taşımayan, doğada %100 çözünebilen, hiçbir yasaklı malzeme içermeyen bir üründür. Fire-0 uygulanmış bir maddenin dumanı, aynı maddenin doğal halinden %50 daha az oranda karbondioksit ve karbonmonoksit içerir. Bunun yanında duman oksijen ve azot bakımından %20 -25 daha zengindir. Dolayısı ile yangın anında alev almazken dumanının boğucu etkisi yarı yarıya azaltılmış olur.

TSE ve İngiliz QM Onaylı
Kullanımda olan teknelerde ise tüm yaşam alanlarında, yangının başlayabildiği, koltuk, yatak, halı, perde, alkantra duvar kaplamaları gibi yüzeylere uygulayarak oluşabilecek yangının ilerlemesini engelleyeceğiniz gibi, önce hayatta kalmak için sonra tekne güvenliği için tartışmasız bir uygulamadır. Günümüzde yangınla ilgili ne kadar yöntem varsa tamamı, yangın çıktıktan sonra uygulanabilecek yöntemlerdir. Fire-0 tüm bu yöntemlerin önünegeçerek yangın öncesi için üretilmiş tek uygulamadır.Fire-0 ile ilgili tüm ürün ve uygulama testleri TSE ve İngiliz QM tarafından akredite edilmiş SENTEZ laboratuarlarda yaptırılmıştır.

5

Fire – 0 Ürünleri Marin Sektöründe Uygulamak Mümkündür.

Ahşap Tekne İnşası: Fire-0 Marine® ile emprenye edilmiş ahşap alev almaz hale gelir ve ahşap teknecilikte bugüne de kullanılması mümkün olmamış bir güvenlik standart sağlanmış olur.Fire-0 Marine®, uygulandığı ahşabı çürüme, böcek ve mantardan korur.Fire-OMarine® ile emprenye edilmiş ahşap boyanabilir, cilalanabilir, üzerine kaplama yapılabilir.

Makina Dairesi İzolasyonu: Makina daireleri, jeneratör odaları gibi yangın riskinin yüksek olduğu alanlarda ihtiyaca göre üretilen sert veya elastik Fire-O Marine yangın izolasyon plakaları® alabandalar ve riskli alan çevresine döşenerek bu alanları çevreleyen bir alev kalkanı oluşturulmasında kullanılır.

Elektrik panelleri ve hatlarının izolasyonu: Elektrik panellerinin içi ve çevresi ile elektrik kablolarının geçtiği bölgelerde kablo grubu ile alabanda arasına döşenecek Fire-O Marine yangın izolasyon plakaları® kısa devre anında ahşabın Alev almasını önleyecektir.
Fire – 0 Kullanın Alanları
Ahşap , fiber, sac teknelerde Fire-0 tatbik edilmiş kapı yangını çıktığı odaya hapsedeceğinden kaçış ve müdahale için çok değerli zaman kazandırıyor. Kullanım alanları; tüm teknelerdehalı, perde, koltuk , yatak olmakla beraber % 50 pamuk içeren her türlü tekstil ürünü yer alıyor.

Örneğin;

___Fire-o ile işlenmiş bir ahşap parçası OSB,KONTRAPLAK,PLYWOOD OSB (8mm – 60 * 120mm) 45 dakika boyunca 1800 oC ısıya tabii tutulurken alev almadığı,aynı parçanın arka yüzünde ise ısının sadece 128 oC ye ulaştığı gözlenmiştir.

___saf pamukta ise 1300 oC ısı uygulanarak alevlenmediği,arka yüzünün ise hafif bir kararma olduğu gözlenmiştir.

YANGIN DAYANIKLILIK SINIFLANDIRMASINDA: TS-EN 13501-1-2 STANDARTLARINA GÖRE, F-60: YANGINA DAYANIKLILIK SÜRESİ 60-89 DAKİKA OLAN ÜRÜNDÜR.

CEMARİN

www.cemarin.com

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı