Dalış NoktalarıDalış YazılarıFehmi ŞenokKöşe YazılarıSeyahatYaşam

İstanbul

Marmara Denizi’nin suları kimi zaman lodos, kimi zaman kıble gibi güneyden esen rüzgarların etkisi ile İstanbul kıyılarında yükselir. Bir zamanlar birçok balığın barınmasının yanı sıra birçok balığın da göç yolu olan Marmara’da bugün ancak birkaç tür balık yaşayabilmektedir.

Ancak tüm bu karamsarlığa rağmen dalışlar oldukça etkileyicidir. Kimi gün denizin ilk 25-30 metresinde görüş yok denecek kadar azdır. Yüzeye yakın kirlilik bulutunun geçilmesiyle 10-15 metreden sonra temiz Akdeniz suyuna ulaşırsınız. Genelde 20 metrede yeşilin etkin olduğu sularda ortam temiz olmakla birlikte loştur.

Gündüz dalışında bile fener kullanmak gerekir. İçinde birçok rengi barındıran bu loş ortamda, geniş açı mercek kullanmak oldukça zordur. Marmara’daki dalışlarınızda yanınızdan ayırmadığınız makro mercek size daha çok gerekecek ve alınan fotoğrfa sonuçları daha doyurucu olacaktır.

AVŞA ADASI

Çok yakın olmasına karşın Marmara Adası’na göre turizm açısından daha çok ilgi görmektedir. Adanın kuzey ve doğu bölümü genellikle denize dik inen kayalarla çevrilidir. Batı kıyıları ise oldukça geniş ve çok sayıda yerli turisti çeken kumsallarla doludur. Yazlıkların her geçen gün arttığı adada gece dalışı için olan Çınar Burnu, kabuklu canlıları ve gündüz yaklaşamadığınız köpekbalığı ya da vatozları ile iyi enstantaneler verir.

FENER ADASI

Üzeri maki ve kayalarla kaplı olan bu adada üç ayrı dalış bölgesi bulunmaktadır. Ancak gerek sualtı yapısı, gerekse canlılar açısından dalış noktaları birbirine oldukça benzemektedir. Kayalık yapı 22 metrelerde kumluk olarak sürer. Vatozların oldukça yoğun olduğu adada kabuklu canlıların çokluğu makro fotoğrafçılar için ilgi çekicidir.

Y. Fehmi ŞENOK
Sualtı Fotoğrafçısı

fsenok@scubaturk.org
www.scubaturk.org

 

 

Etiketler

İlgili Makaleler

Göz Atın

Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı