Deniz YazılarıDenizcinin El KitabıFaydalı BilgilerKemal BaralKöşe Yazıları

Tekne Sahibi Olmanın Keyfi kadar Zorlukları da Vardır – 8

Bir yarım adanın kıstağında iki plaj vardır köyün doğusunda biri rüzgar ve dalga alınca diğeri mutlaka sakin olurdu. Çok güzel ve ince bir kumu vardı bu plajların. Albruz derler köylüler. Rumca’dan gelen ismi bu olsa gerek halen aynı isimle anılıyor. Biz Batı da kalan plajın koyuna demirledik. Burası da bozulmuş ve uyduruk yazlık evlerin istilasına uğramaya başlamış. Neyseki Belediye durdurabilmiş bu işgali ve kaçak yapılaran bir kısmını boşaltmışlar yıkılıp temizlenecekmiş. Doğal güzellik devam ediyor ama çevre kirliliği buralara da ulaşmış. Uyduruk bir lokanta-meyhane kurmuşlar küçük plaja, avaz avaz müzik çalıyor sükunetten eser kalmamış. Eski günleri özledim doğrusu.

Gelirken motor ikide birde teklemeye başlamıştı. Ana yelken arabasında başımıza gelenleri anlatmıştım. Daha fazla aksiliğe ve riske katlanmamak için buradan ileri gitmeyip geri dönmeye karar verdim. Ertesi gün de burada kaldık deniz kirliliği pek ulaşamamış buralara deniz halen güzeldi. Gelişimizden iki gün sonra sabah kahvaltısından sonra demir alıp Marmara Ereğlisi‘ne doğru yola çıktık. İkinci günün sabahı bir Amerikan bandıralı yat ta bizim koya gelmişti. Florida’dan yola çıkmış ve bir yıldır Akdeniz ve Ege de seyir yapıyormuş, Karadenize de açılacakmış. Dönüş yoluna beraber çıktık. O Silivri’ye rota tutmaya niyetli idi. Ben rüzgarı 45 dereceden daha dar bir açı ile almak istemediğim için 60 derecelik bir açı ile orsa seyri yaparak Ereğli’ye gitmeyi tercih ettim. Çünkü motora güvenemiyordum.

Uygun açıdan aldığımız Poyraz ile güzel bir orsa seyri yaptık, yolda iri bir usturmaca ve yepyeni bir top hediye etti deniz bize. Öğle saatlerinde Ereğli Limanının ağzına gelmiştik.

Çeyrek mil kadar açıkta limana girmek üzere yelkenleri mayna ettik ve motoru çalıştırdık ama, iki dakika sonra sustu. Havamı yaptı diye uğraşıyorduk ki yanımıza bir sahil güvenlik botu yanaştı. İçinde bir astsubay iki de er, sorgu sual nereden geliyorsunuz neden burada durdunuz . Anlattık işte motor sustu, şurada üç yüz metre bir mesafe var bizi yedekleyin çekin limana dedim. Yok efendim onlar çekemezmiş, istersek Römorkör gönderirlermiş, Ben bu römorkör kazıklarını iyi bilirim. Denizde kurtarma talep etmeden önce çook iyi düşünmek lazımdır. Deniz hukukuna göre kurtaranın bir sürü hakkı doğar ve Allahsızın biri ise büyük ücret talep edebilir. Yasa kurtarılan geminin değerine kadar kurtarma ücretini mubah görür desem inanmayanlar biraz kanun karıştırsın tavsiye ederim. Sinirlendim bu yapılan gayrı insani davranışa ve tamam istemez biz başımızın çaresine bakarız dedim. Bu sefer evraklarınız diye tutturdular illa bir şey bulacaklar akılları sıra. Çıkardım evrakları verdim tabi hiçbir eksik yok. Baktı baktı bir şey bulamayınca kızdı, evrakları iade edip bir hışım çekip gitti. Fakat benimde sinirlerim bozuldu ve limana girmekten vaz geçtim, zaten motor da çalıştı ve İstanbul’a doğru yola devam ettik.

Poyraz Yıldız’a drise etmişti bu güzergah için daha uygun bir rüzgar tam apaz seyri yapılabilecekti. Motoru susturup Yelkenleri arya ettik .

Yaklaşık yarım saat kadar sonra Erkan dümende idi ben de cıvadrada oturmuş keyif ediyordum ki , Erkan bağırdı: “Dümen boşaldı. Çalışmıyor..”

Gerçekten dümen devre dışı kalmış ve tekne boşı boş halde rüzgar altına dönmüş vaziyette idi. Hidrolik dümenin pompasından ana silindirine giden çelik takviyeli kauçuk borulardan biri patlamıştı. Hiç akla gelmeyen bir hadise. Dümensiz tekne hiçbir şey yapamaz, mecburen yapraklamakta olan yelkenleri indirdik, topladık, demir atabilmek mümkün değil çok derindeyiz. Rüzgar bizi yavaş yavaş açığa sürüklüyordu. Acilen bir karar vermek ve uygulamak gerekiyordu. Bu cesamette bir tekneyi boyna küreği veya yelkeni dümen olarak kullanmak suretiyle yönlendirebilmek mümkün değil. Daha küçük ve hafif su kesimi daha az olan teknelerde geçerli olabilir bu çözümler. Telsizle veya mobil telefonla yardım istemek mümkündü ama bunu son çare olarak sakladım. Düşünceme göre, bir kaptan en olumsuz koşullarda bile gemisini kurtarmaya çalışmalıdır ve yardım almayı da en çaresiz zamanına saklamalıdır.

devam edecek …

 

Kemal BARAL
Ekonomist – Amatör Denizci

barallar@isnet.net.tr

 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı