DenizcilikHaberler

Erden Eruç, kas gücüyle devr-i alem yolculuğunun son deniz etabını tamamladı

Denizde en uzun süre kalan kürekçi olarak Guinness Dünya Rekor sahibi denizci Erden Eruç, Louisiana’nın Cameron kasabasında kıyıya çıkarak son deniz etabını da tamamladı.

Azim ve kararlılığıyla çocuklara örnek olmayı amaçlayan Eruç, hedefine doğru adım adım ilerliyor. Erden Eruç, Altı Zirve Projesi” adını verdiği yolculuğuyla rutin ofis hayatını yarıda bırakarak bir dünya turuna başlamıştı. 2007 yılından itibaren çocuklara imkansızın başarılabileceğini göstermek amacıyla kas gücüyle dünyayı bir uçtan diğerine kateden Eruç, 27 Mayıs günü ABD’nin Louisiana eyaletindeki Cameron kasabasına ulaşarak devr-i alem yolculuğunun son deniz etabını tamamlamış oldu. Ünlü denizci, oynak rüzgarları ve tutarsız akıntıları ile bir iç deniz sayılan Meksika Körfezi’nde karaya çıkma mücadelesi verirken, kasırga sezonunun başlama zamanı olarak bilinen mayıs ayında hala denizde olduğu için tedirgindi. Yolculuğunun bu son etabı sırasında kötü deniz şartları ve rutubet nedeniyle teknik sorunlar yaşayan denizci, tüm zorluklara rağmen internet üzerinden başından geçenleri yazmaya devam etti.

Erden Eruç, zorlu yolculuğuna Pasifik Okyanusu’nda başlamış, Bismarck ve Mercan denizlerini de kürekle geçmişti. Toplam 8.650 km pedal çevirerek tamamladığı Avustralya etabı sırasında o kıtanın en yüksek noktası olan Kosciuszko zirvesine tırmandı. Hint okyanusunu kürekleyerek Avustralya’dan Madagaskar’a giden Eruç, oradan yine kürekle Mozambik’e geçti. Altı Zirve Projesi gereği Afrika’nın en yüksek noktası olan Tanzanya’daki Kilimanjaro dağına bisikletle gidip tırmanışını takiben Eruç, Zambiya’yı da bisikletle geçerek Namibya’daki Lüderitz limanında projesinin Afrika etabını tamamladı.

2011’in ekim ayında, ana sponsoru Aktaş Holding’in desteğiyle Lüderitz’ten orta Amerika’daki Kosta Rika’ya gitmek üzere Güney Atlas Okyanusu’na açılan Eruç, Trinidad’ın güneyinden geçene kadar katettiği 5300 deniz miliyle Atlas Okyanusu’nda küreklenen uzun mesafe rekorunun sahibi oldu. Kuzeydoğudan esen güçlü mevsim rüzgarları nedeniyle Venezuela’nın doğu kıyısındaki Guiria’da karaya çıkmak zorunda kalan sporcumuz, aynı ülkenin Karayip sahilindeki Carupano’ya kadar pedal bastı. Carupano’dan sonra ise 67 günü daha denizde geçirerek Cameron’a ulaştı. Bu son etapta önce Karayip Denizi’nde 1709 deniz mili rekor mesafe sonra Meksika Körfezi’nde 880 deniz mili katetti. Şimdiye kadar 876 gününü aynı teknede geçiren denizcimiz, dünyada hayatta olan en tecrübeli okyanus kürekçisidir.

Kurucusu olduğu Around-n-Over Vakfı aracılığı ile tecrübelerini ilk ve ortaokul öğrencileriyle paylaşan Eruç, Türkiye’de kırsal bölgelerden yatılı ilköğretim bölge okullarına gelen çocuklara odaklanmış İLKYAR vakfını destekliyor, uydu telefonuyla düzenlenen telekonferanslarda denizlerden onlara ulaşıyor.

Erden Eruç devr-i alemine başladığı nokta olan Kaliforniya’daki Bodega Bay Limanı’na temmuz ayında bisikletle dönerek yolculuğunu tamamlayacak. Bu macera dolu yolculuk, Erden Eruç’un internet sitesindeki http://www.KaslaGit.com haritalarda takip edilebiliyor.

Etiketler

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı