Dalgıcın Rehberi

Temel Su Altı Fotoğrafçılığı Tekniği

SualtI fotoğrafçılığında başarılı olabilmek için ideal pozun seçilmesi ve netleştirilmesi dışında cismin uygun bir şekilde resme alınması, kameranın titremeden tutulması, nötr yüzerliliğin temini ve kontrolu, resmin çekileceği güzel bir açının temini gerekir.

Cismin resim karesi içine alınması :
Cismin resim karesi içine alınma tekniği kameraya ve fotoğrafçılık tipine göre değişir.

Cismi kare içine almaya yarayan sistemler:
Bu sistemler kameraya bağlı vizör, optik vizör, kamera merceğinden vizöre gelen görüntü ( single lens reflex ) ve makro fotoğrafçılıkta kullanılan tel karelerdir. Kendi kameranızdaki sistemin ne olduğunu ve nasıl çalıştığını öğrenmek için kameranın el kitabına veya eğiticinize müracaat edebilirsiniz.

Paralax:
Vizör veya optik vizörü kullanırken paralax hatasına karşı dikkatli olmalısınız. Paralax vizörün ve kameranın cismi az farklı görmelerinden kaynaklanan ve cismin üstünün farkedilmeden kesilmesidir. Bu hata cismi mercekten yansıtarak gören veya makro karelerinde yoktur. Ayrıca bu hata bilhassa kısa mesafeden çekilen resimlerde ortaya çıkar.

Birçok optik vizörlerde bu hatayı düzelten yatay çizgiler vardır. Ancak vizörde bu çizgiler yoksa 4ft/1.2 metreden daha yakın mesafeden çekilen resimlerde kamerayı hafifçe yukarı doğru tutmalısınız.

Kamerayı titretmeden tutma :
Resimlerin net çıkmamasının sebebi çoğunlukla çekim esnasında kameranın oynatılmasıdır. Resmi çekerken kamerayı iki elle ve dikkatlice tutarken deklanşöre yavaş yavaş basmalısınız.

Yüzerlik ve paletlerin kullanımında kontrol :
Yüzerlik ve paletlerin kullanım kontrolü hem kamerayı titretmeden tutabilmek hem de çekim esnasında çevreye zarar vermemek için şarttır. Eğer dipte zarar verebileceğiniz organizmalar yoksa dibe oturup, kendinizi negatif yüzerlikli hale getirebilirsiniz. Bu arada dibi bulandırmamalısınız.

Eğer orta suda veya dipte zarar vermek istemediğiniz bir organizma topluluğunun üzerinde iseniz mutlak nötr yüzerliğinizi temin etmelisiniz. Bu arada paletlerinizi çarparak veya ahtapotunuzu sağa sola çarparak mercan yapısını öldürmemelisiniz. Unutmayınız hiçbir resim bir canlının hayatından önemli değildir.

Açı :
Sualtı fotoğrafçılığında çalıştıkça resmi çekebileceğiniz muhtelif açıları kullanacaksınız. Hafifçe yukarı doğru ( yüzeye doğru ) bir açı kullanınız ( en çok kullanılan açıdır ) . Böylece resmini çektiğiniz cismin kalabalık bir fonda kaybolmasından çok mavi bir zemin üzerinde net görülmesini sağlamış olursunuz.

 

Etiketler

İlgili Makaleler

Göz Atın

Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı