ÇevreManşetSeyahat

Sürdürülebilir tatil planlamak için altı aşama

 

Araştırma

Başlangıç olarak en iyi yol, bir seyahati planlarken paranızı neye harcayacağınızı bilmektir. Bunu yaparken uzmanlardan tavsiye almaktan çekinmemelisiniz. Sürdürülebilir Seyahat Acentesi &Beyond CEO’su  Joss Kent, “Endüstride kanıtlanmış bir sicile sahip ve seyahatinizi kişiselleştirecek bir seyahat şirketi seçin” diyor. “Bir acentede aranacak en önemli şey şeffaflıktır. Çoğu saygın seyahat şirketi, sorularınıza yanıt vermekten memnuniyet duyacaktır” Peki neler sormalısınız? Kent, “Şirketin koruma ve topluluk girişimlerinin, açıkça belirtilmesi gereken ve kolayca ölçümlenebilen resmi amaç ve hedeflerini sorun” diyor. “Koruma ve vahşi yaşam yönetimi kesin bir bilimdir ve bunu ciddiye alan şirketlerin kendi başlarına veya diğer kuruluşlarla ortaklaşa araştırma çalışmaları yürütmeleri muhtemeldir.” 

Yerel Toplulukları Destekleme

Kent, “Sürdürülebilir seyahatteki temel faktörlerden biri, misafirlerin, yerel halkla alış-veriş içinde olmaları desteklenerek ziyaret edilen bölgelere fayda sağlamalarıdır. Ekonomik ve sosyal değerleri, yerel topluluklarla paylaşan seyahat şirketlerini arayın. Bakılması gereken unsurlar, işletme giderlerinin küçük yerel işletmelerden kaynaklanıp kaynaklanmadığı ve firmaların yerel halkı istihdam edip etmediğidir. Lokal‘in kurucu ortağı Eytan Elterman, “Parasını yerel işletmeler için harcayan gezginlerin ziyaret ettikleri yerler üzerinde çok ciddi olumlu  etkileri olabilir.” diyor. Seyahat planlarken yerel kimlikli otelleri, tur operatörlerini ve sürdürülebilirlik ödülleri / sertifikaları olan yerleri arayın. Doğrudan topluluklara para bırakarak, gezginler hassas çevrenin ve yerel kültürlerin korunmasına yardımcı olabilir.” 

Doğal habitata da destek olma

Joss Kent, “Eğer vahşi hayvanları, doğal habitatlarında görmek istiyorsanız, o zaman bu ortamların bozulmaması için çaba harcamalısınız” diyor. “Seyahat etmek bunu yapmanın harika bir yoludur. Bir misafirin, bizimle safariye çıkıncaya ve sadece bir metre ötesindeki çalılıkların arasında kımıldanan gergedanı görünceye kadar, bu amaçla özdeşleşmesi zor olabilir. Hazırlıklı olun, bu dünyayla bir kez tanıştıktan sonra, konuklar en ateşli çevreciler haline geliyor”. Seyahat, doğru kanallardan yapılırsa, yaşam değiştiren bir deneyimdir ve insanlığın keşfetme tutkusunu ateşler. Bu desteklerin en uygun ve doğru yollardan yapılabilmesi için güvenli bir kurum ile çalışmak çok önemlidir. Eco Companion‘ın kurucusu Max Sinclair kendisine danışanlara şöyle sormaktadır: “Siz, Tayland’da fillerle tanışmanızın zararsız olduğunu düşünebilirsiniz ancak bu hizmeti veren şirketin arka planını, hayvanları nasıl beslediklerini, tedavi edip etmediklerini biliyor musunuz? Eğer şüpheleriniz  varsa Eco Companion’un uzmanları, karşılık beklemeksizin  dilediğiniz alanlarda memnuniyetle araştırma yapacaklardır.”

Nerede kalmalı?  

Responsible Travel CEO’su Justin Francis; “Konaklama alternatifinizi seçmek, topluma ve ekonomiye yatırım yapmak için önemli bir fırsattır, bu nedenle yerel halk tarafından işletilen konuk evlerine ve oda-kahvaltı tesislere bakın. Bu, çok uluslu bir otel veya tatil köyü yerine; göl kenarındaki aile işletmesi kulübede kalmak anlamına gelebilir” diyor.

Nasıl ulaşmalı? 

Yolculuk sürecinde, karbon ayak izinizi bırakmadan varacağınız noktaya ulaşmanız olanaksız, ancak hedefinize en kısa uçuş yolunu aramak ve bölgeye vardığınızda özel araç ya da taksi yerine toplu taşıma araçlarını kullanmak gibi yollar seçebilirsiniz.

Eco Companion’dan Sinclair, “Çevreyi gezmek için araba veya taksileri kullanmak yerine, yürüyerek veya bisikletle bambaşka yollar keşfedin” diyor.

Ne almalı / Nelerden uzak durmalı? 

Turizmde, çevre farkındalığı yaratarak konaklama deneyimleri yaşatma adına çalışan Kynder‘den Louree Maya, “Küçük alışverişler yaparak otel zinciri hediyelik eşya dükkanlarından ziyade, ürünlerini yerel kaynaklardan ve sürdürülebilir şekilde temin eden, yerel ekonomiye katkıda bulunan bağımsız işletmeleri destekleyin” diyor. “İnsanlığa ve gezegenimize daha fazla özen gösteren konaklama yerleri, restoranlar, kahveler ve tatlı dükkanları desteklenmeye değer.”

Peki nelerden kaçınmalısınız? Sinclair, “Hediyelik eşya alışverişinde, kullanılan malzemeler konusunda dikkatli olun çünkü bazı malzemeler (mercan veya kaplumbağa kabuğu gibi), acımasızca elde edilmiş kaynaklardan sağlanabiliyor. Paketlemeye gelince, seyahat ürünü boyda şampuan, saç kremi vb. satın almayın. Bunun yerine, zaten elinizde olan büyük şişeden tekrar kullanılabilir şişeye aktarmanız hem çevre için daha iyidir hem de daha ucuza mal olur”.

________________________________________________________________________________

  • 6 Ways To Travel More Sustainably in 2019 başlıklı yazısından derlenmiştir. Fotoğraflar Getty Images lisanslıdır.

 


İlgili Makaleler

Göz Atın

Kapalı
Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı