DenizcilikHaberlerManşet

Ören Yat İmalat ve Çekek Yeri Kompleksi için imzalar atıldı

Muğla’nın Milas ilçesi’nde organize olamayan tersaneleri bir araya toplamayı amaçlayan ‘Ören Yat İmalat ve Çekek Yeri Kompleksi’ için 350 dönümlük hazine arazisinin 49 yıllığına kiralanması gerçekleştirildi.

Muğla’nın Milas ilçesi’nde organize olamayan tersaneleri bir araya toplamayı amaçlayan ‘Ören Yat İmalat ve Çekek Yeri Kompleksi’ için 350 dönümlük hazine arazisinin 49 yıllığına kiralanması gerçekleştirildi.

Milas’ın Ören mahallesinde Bodrum Sınırlı Sorumlu Yat İmalat Bakım Onarım ve Çekek Yeri Toplu İşyeri Yapı Kooparatifi tarafından yapılması planlanan Ören Yat İmalat ve Çekek Yeri Kompleksi’nin hayata geçirilmesi için 350 dönüm hazine arazisi kooperatife kiralandı.

Milas Milli Emlak Müdürlüğü’nde yapılan imza töreninde Milli Emlak Müdürü Rıza Demir, Kooperatif Başkanı Macit Gündoğdu, Başkan Yardımcıları Fuat Turan ve Mustafa Özkalay arasında sözleşme imzalandı. Dönemin Ulaştırma Bakanı İsmet Yılmaz tarafından 6 Mayıs 2009 tarihinde temeli atılan ancak hayata geçirilemeyen tesisin 350 dönümlük hazine arazisi 49 yıllığına kooperatife kiralandı.

AK Parti Bodrum İlçe Başkanı olan gemi mühendisi Macit Gündoğdu, Bodrumlu yat imalatçısı 32 firmanın 2004 yılında biraraya gelerek kooperatif kurduğunu belirterek imzalanan anlaşmanın tüm Akdeniz ve Ege’de dolaşan mega yatlar dahil olmak üzere yüzlerce tekne için büyük önem taşıdığını söyledi. Gündoğdu, “Şimdi 15 gün sürecek olan ve projeyi kesinleştirecek süreci yaşıyoruz. 3 yılda yaklaşık 100 milyon dolar harcanarak yapılacak yeni çekek yeri ve tersaneler ülkemize yılda 50 milyon euro gelir getirirken bölgede 5 bin kişiye istihdam sağlayacak” dedi.

Tesise 1500 yat demirleyebilecek

Kooperatif Başkan Yardımcısı Fuat Turan da 7 yıldır devam eden proje kapsamında Başbakan Binali Yıldırım’ın sürecin büyük bölümünde Ulaştırma ve Denizcilik Bakanı olarak görev yaptığını ve projeye çok katkı sağladığını hatırlattı. Turan, bir gemi mühendisi olan Ahmet Arslan’ın bakan olmasının da işlerini kolaylaştırdığını dile getirdi. Turan “Bu projede 800 tonluk bir lift olacak. İspanya ve İtalya ile çok rahat rekabet edebileceğiz. Bu sektöre farklı konularda 300 firma hizmet üretiyor. Kurduğumuz kooperatif ile gerçekleşecek proje Bodrumlu yat imalatçılarının imarla sıkıştığı tüm problemleri çözecek nitelikte. Bu yeniden yapılanma ile İçmeler Mevkii’nde açılacak olan alanlarda oluşacak yeni düzenlemeler ve farklılaşan yatırımlar bizlere ve ilçemize yeni ekonomik açılımlar ve getiriler sunacak. İçmeler’de boşalan alan yeniden düzenlenerek Yat Limanı ve Mavi Tur’un başlangıç noktası oluşturulabilir. Buranın bazı bölümlerinin ahşap yat imalatı olarak da korunması kesinlikle gerekli” dedi.

Tesiste 4 tersane, liman, 80 ile 100 metre arasında mega yat ve guletlerin yapılacağı her biri için 840 metrekare yer ayrılan hangarlar, çekek yerleri, yat bakım ve onarım atölyeleri yer alacak ve tesis yaklaşık 1500 yat konaklama kapasiteli olacak.

Kaynak : Deniz Haber Ajansı

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı