ÇevreDeniz YazılarıGökhan KarakaşHaberlerKöşe Yazıları

Rusya’dan mektup var: Sakın ağlamayın

Greenpeace’in eylemi sırasında Rusya’da gözaltına alınan Gizem Akhan, 24 yaşına girdiği cezaevinden arkadaşlarına gönderdiği mektuplarda ‘Ağlamak, kendini paralamak çözüm değil. Bir yerlerde, birazcık adalet varsa yakın zamanda yanınızdayım’ yazdı

rusya-dan-mektup-var-sakin-aglamayin-3752742

GÖKHAN KARAKAŞ / İstanbul
Greenpeace’nin, Kuzey Buz Denizi’nde Rus Gazprom firmasının petrol platformunu protesto eylemisırasında 18 Eylül’de Rus polisi tarafından gözaltına alınan Greenpeace aktivisti Gizem Akhan, 24 yaşına cezaevinde girdi.
Gizem Akhan, 29 arkadaşıyla birlikte 47 gündür Rusya’da tutuklu. Lenin Bölge Mahkemesi’ndahakkındaki soruşturma devam eden Gizem Akhan, doğum günü olan 4 Kasım’ı ailesinden uzakta demir parmaklıkların arkasında geçirdi. İkinci duruşmanın görüleceği 24 Kasım’a kadar St. Petersburg’da tutuklu kalması beklenen Gizem Akhan ve diğer Greenpeace üyelerinin serbest kalması için dünya çapında başlatılan kampanyalarda ise imza sayısı 2 milyona ulaştı.

‘Duygularımı bastırdım’
18 yaşında Greenpeace’e üye olan Gizem Akhan, hapishane şartlarına rağmen umudunu koruyor.Türkiye’deki arkadaşlarıyla mektuplaşan Gizem Akhan’ın bir mektubundaki satırları şöyle: “Sürekli güçlü durmaya çalıştığımdan, bütün duygularımı bastırdım. Aman morali yüksek tut, aman duygusal olma.
Çünkü bir inişe geçtin mi, seni yükseltecek kimse yok hapishanede. Seni teselli edecek kimse yok. Ama sonuç olarak iyiyim, moral, motivasyon ve umudum tam. Hele ki tanıdığım insanlardan mesaj almaya başladığımdan beri daha da iyiyim, tanıdığım, tanımadığım, bizlere ve kutuplara destek veren herkes de umutlu osun.”

‘Yakında yanınızdayım’
Gizem Akhan, mektubunda kendisi için çok üzüldüğünü ve ağladığını öğrendiği arkadaşına da şu tavsiyelerde bulunuyor; “Ağlamak, kendini paralamak çözüm değil. Neden burada olduğumu unutmasın. Enerjisini bize ve Kuzey Kutbu’nda olanlara çekmeye çalışsın. Bir yerlerde, birazcık adalet varsa (ki bir süredir saklanıyor) yakın zamanda yanınızdayım.
Doğum gününde kızıyla birlikte olamamanın üzüntüsünü yaşayan Gizem Akhan’ın annesi Tülay Akhan da, “Dünyanın geleceği için hepimiz adına adımlar atan, yollara düşen, dirayetli duran bu insanlar ceza almamalılar” diyor.

Suçlama değişmedi
Greenpeace’te Gizem Akhan ile birlikte uzun yıllar çalışan arkadaşı Bilge Öztürk, internetten Gezim’in kaldığı hücreyi gördüğünü belirterek, “En kısa zamanda birlikte olacağımıza inanıyorum” diye konuştu.
Öte yandan Rusya, Gizem Akhan’ın da arasında bulunduğu 30 Greenpeace eylemcisini, “korsanlık” yerine daha az ceza öngören “holiganizm” suçlamasıyla yargılayacağını duyurmuştu. Ancak Greenpeace’ten yapılan açıklamada soruşturma makamlarının korsanlık suçlamasını hâlâ kaldırmadığı belirtilmişti.
Hücrede kartopu oynadı
Gizem Akhan, bir arkadaşına yazdığı mektupta hücrede geçen günlerini şöyle anlatıyor: “Sonunda buralara kar yağdı! Hapishanede de olsam yılın ilk karını gördüğümdeki heyecan aynı heyecan. Bugün yan kafesteki arkadaşlarımla kartopu bile oynadık birbirimizi göremesek de. Tabii ki kartopu telleri aşamadan paramparça olup karşı tarafa geçemiyordu ama denemesi çok komikti.”

milliyet.com.tr

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı