‘Balığa buyur geç mi diyeceğiz’
1 Eylül’de yürürlüğe girecek tebliğde gırgır avcılığında 18 metre olan derinlik mesafesini 6 metre arttırması balıkçıları isyan noktasına getirdi…
Av yasağının sona ereceği, 1 Eylül’de “vira bismillah” demeye hazırlanan balıkçılar “tebliğ endişesi” yaşıyor. Tebliğle avlanma derinliğinin 18 metreden 24 metreye çıkarılmasına tepki gösteren balıkçılar, derinlik sınırı değişmezse denize çıkmayacaklarını söylüyor. Levrek ile kalkana getirilen avlanma uzunluğu kısıtlamasının da sektörü olumsuz etkileyeceğini belirten balıkçıların sezon öncesi umutları; istavrit, palamut, çinekop ve hamside.
Denize açılmak için son hazırlıklarını sürdüren balıkçıların gözü kulağı 1 Eylül’de yürürlüğe girecek Ticari Amaçlı Su Ürünleri Avcılığını Düzenleyen Tebliğ’de. Gırgır avcılığında 18 metre olan derinlik mesafesi uygulamasını 24 metreye yükselten tebliğ, balık avlanma boylarını da uzatıyor. Boy kalkanda 40 santimetreden 45 santimetreye, levrekte 18 santimetreden 25 santimetreye ve sinagritte 20 santimetreden 35 santimetreye çıkarılıyor. Tebliğle balık varlığının arttırılması için Marmara denizindeki 3 bölgede (İzmit-Adalar-Büyükçekmece) gırgır avcılığı yasaklandı. Kaçak trol avcılığının engellenmesi için manyat ve algarnayla gece yapılan avcılık da yasak.
Denize çıkmayız
Teblige yönelik en sert ve öncelikli tepki 24 metre sınırına ilişkin. Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifleri Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, derinliğin 18 metreye düşürülmemesi halinde denize açılmayacaklarını söyledi. Balıkçıların göç balığını yakaladığını ve göç balığının 10 kulaçtan 50 kulaça kadar göç ettiğini anlatan Mutlu, “Siz yükseklere çıkmadığınız zaman balığın göç yolunda avlanmasını engellersiniz. Bu balık göç yolunu geçip gidip Yunanistan’da avlanacak. Burada amaç 24 metre değil 50 metre. Balığın göç derinliği İstanbul’dan Cide’ye kadar 6 kulaçtır. Daha kıyıdan geliyor. Doğu’ya geldiğiniz zaman derinlik artıyor. Trabzon’da 24 metreyi 50 metre mesafede buluyorsunuz. Samsun bölgesinde 24 metreye ulaşmak için 6-7 mil gitmek lazım. Yani balık kıyıdan göçecek biz seyredeceğiz ‘Kusura bakma balık geçebilirsin burası yasak’ diyeceğiz. Böyle mantıksız birşey yok. Biz bilime karşı değiliz, milli servet bu ama hiçbir araştırma yapılmadan bunlar söyleniyor. ABD’de yapılan araştırmalar örnek gösteriliyor, böyle birşey olur mu?” diye konuştu.
Balık satmayacağız
İstanbul Balık Komisyoncuları Derneği Başkanı Mahmut Uçan da 24 metre kısıtlamasının” balıkçıların iflas etmesi” anlamına geldiğini söylüyor. Uçan, “Tebliği protesto edeceğiz. Bu konuyla ilgili sayın Başbakan ile görüşmeyi düşünüyoruz. Bunu aşamazsak balık satmayacağız ya da hale balık sokmayacağız. Tebliğ ile balıkçıya adeta ‘Siz intihar edin’ deniliyor” diyor. Uçan, bu yıl hamsi, çinekop ve istavrit bol olduğunu belirtiyor. İstanbul Bölgesi Su Ürünleri Kooperatifleri Birliği Başkanı Erdoğan Kartal da, 24 metre kısıtlaması nedeniyle hamsi dışındaki balık avında yarı yarıya düşüş yaşanabileceği görüşünde.
Deniz Ticaret Odası Balıkçılık Meslek Komite Başkanı Ahmet Menekşe de önceki tebliğde 1 Aralık’a kadar av derinlik sınırının 11 metre olduğunu 1 Aralık’tan sezon sonuna kadar da 18 metre olarak belirlendiğini söyledi. Menekşe, “O nedenle şimdi 6 metrelik bir fark değil, 13 metrelik bir fark sözkonusu. Biz hiç olmazsa sınırın 1 Aralık’a kadar 18 metre olarak belirlenmesini sonra 24 çıkarılmasını istiyoruz” dedi. Menekşe gerekçelerini de şöyle anlattı: “Bizde avlananlar göç balığı ve denizlerimizin yapısı farklı. Balıklar 10-35 metre arasında göç eder. Bütün avlanacak balık bu aradan geçer. Böyle bir yasak hiçbir yerde yok. Zaten bizim avladığımız 6 tür balığın popülasyonunda da bir sıkıntı yok. Balık 1 Ağustos’ta Ege’ye doğru akmaya başlar. 1 Aralık’a kadar da göçmüş olur zaten. O tarihten sonra 24 metre olmasında sıkıntı yok.”
Ergün Kardeşler Balıkçılık Şirketi Sahibi Ergün Yılmaz da “Devlet bütün yasakları kaldırsın sadece 24 metre sınırını koysun bizim işimiz biter” sözleriyle tepki gösterdi.
Greenpeace: 50 metre olmalı
Greenpeace’in Deniz Kampanyaları Sorumlusu Banu Dökmecibaşı, “Çok sayıda bilim insanımız 50 metreyi savunuyor. Bu derinlik sınırının ilk önerildiği gibi kısa süre içinde 50 metreye çıkarılması gerektiği görüşündeyiz” diye konuştu.
Yasağı delene ceza yağdı
14 Nisan’da başlayan av yasağını delen balıkçılara yılın ilk 6 ayında ceza yağdı. Av yasağının başlamasıyla iç sularda ve denizlerde yapılan denetimlerde, 757 ihlale ilişkin 692 bin 584 TL idari para cezası verildi. Kontrollerde, 20 ton sazan ile 20 ton inci kefaline ve 41 ton midyeye el konuldu.
Gökhan Karakaş – Milliyet