Mesudiye Su Altında Anıldı
100 yıl önce Çanakkale Boğazı’nda batırılan ve 35 askerin şehit olduğu Mesudiye zırhlısına dalan bir grup dalgıç, ölen askerleri su altında bayrak açarak andı
I. Dünya Savaşı’nın henüz başlarında İngiliz denizaltısınca Çanakkale Boğazı’nda batırılan ve 35 askerin şehit olduğu Mesudiye zırhlısının enkazına 100’üncü yılında dalan bir grup dalgıç, ölen askerleri sualtında Türk bayrağı açarak andı.
Milliyet muhabiri Gökhan Karakaş da Türk bayrağı açan ekiple birlikte sualtındaydı. Mesudiye’de şehit olan Ziya Efendi’nin torunu Nihat Topuz, dalış ekibiyle birlikte duygulu anlar yaşadı.
Mesudiye zırhlısı, Çanakkale Savaşları henüz başlamadan 13 Aralık 1914’te İngiliz B 11 denizaltısı tarafından torpillenerek batırılmış ve 10 subay ile 25 er ve erbaş hayatını kaybetmişti. Mesudiye’yi ve şehitleri anmak için bir araya gelen dalgıçlar dün bir anı dalışı gerçekleştirdi. İÇDAŞ sponsorluğunda Dardanelles adlı tekneye binen 11 dalgıç ve 3 su altı görüntü uzmanı zırhlının bulunduğu noktaya geldi. Dalgıçlar önce su yüzeyinde şehitler adına 18 metrekarelik Türk bayrağı açtı. Ardından milli su altı sporcusu ve dünya rekortmeni derya can hazırlanan pirinç plaketi geminin kalan omurgası üzerine bıraktı. Daha sonra da dalgıçlar, su altında hep birlikte poz verdi.
‘Ölümü beklediler’
Dalgıçlar anı dalışını gerçekleştirirken teknede Mesudiye Zırhlısı’nda şehit olan çarkçı Yüzbaşı Ziya Ömer’in torunu Nihat Topuz vardı. Geminin Almanların verdiği emrin hiç düşünmeden ‘Baş üstüne’ denilerek uygulandığı için battığını belirten Topuz, “Almanlar Mesudiye gemisini yem olarak kullanmışlardır. Şehit verilmesi sonucu halk arasında bir infial uyandırılmak istenmiştir. Dedelerimiz batırılacağını bile bile askerlik şuuruyla emre riayet ederek ölümü beklemişlerdir. Dedem ve tüm şehitlerin ruhu şad olsun. Bu olayı unutursak dedelerimizin kanları yerde kalır” dedi.
Dünya su altı rekortmeni Derya Can ise, “Bugün benim için çok anlamlı bir dalıştı. Dünya rekorlarım var ama Mesudiye zırhlısına dalış yapmak hepsinden daha anlamlıydı. Çünkü 100 yıl sonra şehitlerimizi anmış ve plaket bırakmış olduk” dedi. Dün su altı görüntülerini ise su altı görüntü yönetmeni Bengiz Özdereli çekti.
Osmanlı Donanması bünyesinde, 1887-1888 Osmanlı-Rus, 1897 Osmanlı-Yunan ile 1912-1913 Balkan Savaşları’nda görev yapan, Çanakkale Deniz Savaşları’nda da Çanakkale Boğazı’na girmek isteyen yabancı gemilere karşı sabit batarya olarak kullanılan Mesudiye zırhlısı, 13 Aralık 1914’te İngiliz B-11 denizaltısından atılan torpidoyla batırılmıştı. Sarısığlar Mevkii’nde batırılan zırhlının 598 kişilik mürettebatından 35’i şehit olmuştu. Sadece su üstünden gelecek gemilere karşı önlem alabilen Mesudiye’ye verilen görev büyük bir askeri taktik hata olarak değerlendirildi.
Gökhan Karakaş – Milliyet.com.tr