Dalış NoktalarıDalış YazılarıFehmi ŞenokKöşe YazılarıSeyahatYaşam

Gelibolu – Çanakkale

Ülkemizde batık dalışı denildiğinde ilk akla gelen yöre Çanakkale ve Gelibolu Yarımadasıdır.

Birçok çıkartma ve deniz savaşına tanık olan bu kumsalların açıkları ise biz dalgıçlar için oldukça ilgi çekicidir. Dalış merkezleri tarihin derinlerde bıraktıklarını görmek isteyen sulatı düşkünlerini bekler.

Özellikle Çanakkale Savaşlarından kalan saç batıklar yerli dalgıçların yanı sıra İngiliz ve Avusturalyalı dalgıçların da ilgisini çekmektedir.

Ayrıca yöre, her yıl Nisan ayında yapılan Çanakkale Deniz Savaşlarını anma törenleri sırasında binlerce yerli ve yabancı turistle dolup taşmaktadır.

Dalış bölgeleri genellikle Çanakkale ilinin karşısında bulunan Eceabat ve batısında bulunan Kuzey Ege Denizi’nde yer alır. Saros kröfezinin batıda Ege Denizi ile buluştuğu noktalardan başlayan dalış bölgeleri, Güneye yani Çanakkale boğazının içlerine kadar gider.

Çanakkale Boğazı ve bölgedeki batıklarda görüş, kimi kez oldukça kısıtlı olmasına karşın kuzey Ege Denizi’nde yer alan batıklarda çoğu kez oldukça iyidir.

Yakın tarihimizde kanlı çarpışmalara tanık olan bu sular İngiliz, Fransız ve Avustralya’ya ait toplam 236 batığı bünyesinde barındırmaktadır. Çanakkale boğazındaki batıkların oldukça derin, akıntılı sularda olması ve yüzeydeki yoğun deniz ulaşımından dolayı Gelibolu Yarımadası dolaylarındaki daha sığ sularda bulunan batıklara dalınmaktadır.

Derinlerdeki Irreristible, Bouvet, Queen Elizabeth, River Cilide gibi batıklar ise, derinliğin 60 metreleri aşmasından dolayı güvenlik kurallarınca sportif amaçlı dalışa kapalıdır.

Y. Fehmi ŞENOK
Sualtı Fotoğrafçısı

fsenok@scubaturk.org
www.scubaturk.org

Etiketler

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı