Bodrum – Dalış Noktaları … Bölüm 2
Karaada – Delikli Mağara:
Karaada’nın Kos Adası yönünde ve orta noktalarındadır. Özelliği iki adet sualtı mağarasına sahip olmasıdır. Derinlik, mağaraların bulunduğu alanda, kayalık 20-25 m.lere diğer tarafta küçük koya doğru 40-45 m.lere kadar iner. Birinci mağara 15 m. derinlikte, ancak girişi çok dar olduğu için içeri girilmesini tavsiye etmem. İkinci mağara ise, diğerine 20-30 m mesafede, girişi çok rahat ve içi oldukça geniştir. 12-14 m. derinlikte olan bu mağaranın içindeki kovuklara bakarsanız iskorpit, karavida ve ıstakoz görme olasılığınız fazladır. Mağaranın tavanında bir metre kadar çapında bir delik vardır ve bu delikten çok rahat 6-7 metrelere çıkılabilir. Enteresan olan, mağaranın içinden çıktıktan sonra, üst tarafta her yerden kabarcık çıkıyor olmasıdır. Mağaranın ön tarafında 25 m.lerde kaya-erişte (yosun) başlangıcında genelde iki adet çok büyük orfoz balığına rastlamak olasıdır.
Karaada – Aksona Burnu:
İlk defa Bodrum’lu bir süngerci tarafından gösterildiği için bu adla anılmaktadır. Karaada’nın Gökova tarafında yani güney yönündedir. Kıyıdan itibaren üç metreden başlayıp, önce 20 m.lere sonra kayalık sırt olarak 40-45 m.lere inmektedir. Bol miktarda arkeolojik bulguya sahip olması ile birlikte, ahtapot, orfoz, lahoz, sinağrit, barakuda, müren, şanslıysanız vatoz ve karavida görülebilecek canlı türlerindendir. Sezonun bazı aylarında buruna doğru bazen zayıf bazen de kuvvetli yüzey akıntısına sahiptir.
Yassıkaya Adası:
Karaada’nın güney ucunda, Aksona Burnu’na 300-400 m. mesafededir. Karaada tarafı ve kuzey tarafı sığ ve yosun olduğu için dalışa uygun değildir. Adanın güneydoğu tarafı setler halinde kayalık olarak, güney tarafa doğru ise kayalık sırt olarak derinleşmektedir. Bu noktada ıstakoz, müren, ahtapot, orfoz, lahoz, sinağrit ile barakuda, karagöz ve melanur sürüleri hemen hemen her dalışta görülebilir. Ayrıca bazı dalışlarda minimum 3 m. çapında bir vatoz görme olasılığınız bile vardır. Yılın bazı aylarında yüzeyden ve dipten Knidos yönünde kuvvetli akıntı dalgıçların dikkat etmelerini gerektirir.
Orak Ada – Burun
Bodrum’a birbuçuk saatlik mesafede ve Gökova Körfezi içerisindeki bu nokta, günübirlik gidilebilen en uzak dalış noktalarından birisidir. Bu nokta duvar dalışı sevenler için hayal edilemeyecek kadar güzel sualtı topoğrafik yapıya sahiptir. Dalış noktasındaki burnun hemen iç tarafındaki küçük koyda demirlenir ve burundan iki yöne doğru dalış yapılabilir. Hele burnun gökova yönüne yapılan dalış heyecan vericidir. Bu yönde 32-34 m.lerdeki mağara’nın içi mor süngerlerle kaplıdır. Burundan itibaren önce 25 m.lere sonra da 65-70 m.lere inen ve çok enteresan sualtı duvarına sahip bu noktada dalmak sanırım her dalgıcın hayalidir. Sualtında çok fazla balık görme olasılığı olmamasına rağmen ıstakoz, orfoz, lahoz, müren ve 2.5 – 3 m. çapındaki vatoz’u görme olasıdır.
Akdeniz’in en güzel ve ilginç dalış noktalarına sahip Bodrum’da24.Eylül.2001 tarihine kadar Akyarlar burnu ile Orak Adası arasında dalış yapılabiliyordu. Bu tarihte yayımlanan Resmi Gazeteye göre de Türkiye’nin birçok sahilinde olduğu gibi Bodrum Yarımadası (Gümüşlük ve Yalıkavak arası hariç) tamamen Turistik ve Sportif Tüplü dalışlara açılmıştır.
Aşkın CAMBAZOĞLU
Sualtı Arkeoloğu