HaberlerManşetSu Altı

Şahika Ercümen, Antarktika’da da Türk bayrağını dalgalandıracak.

“BENİM İÇİN HAYAT; İLK NEFES ALDIĞIMDA DEĞİL,
İLK NEFESİMİ TUTTUĞUMDA BAŞLADI”

Hayat amacını bu cümleyle özetleyen Şahika Ercümen, serbest dalış alanında dört resmi dünya rekorunun yanı sıra, 1998’den beri katıldığı yüzme ve sualtı sporları müsabakalarında ulusal ve uluslararası 100’ün üzerinde madalya, çeşitli özel ödüller, kupalar, onlarca Türkiye Rekoru sahibi. Sporcu, suya duyduğu tutku ve minnettarlıkla, su altı ile ilgili sosyal sorumluluk projelerinde de gönüllü olarak yer alıyor. Daha önce başarılı sporcularının öğrencilerle buluştuğu Büyük Adımlar Projesi, engelli bireylerin suyla buluşmalarını sağlayan Engelsiz Deniz Projesi, nesli tehlike altında olan canlılarla ilgili çalışmalar dahilinde caretta carettaların korunması ve bu canlılar için farkındalık yaratmak amacıyla EKAD (Ekolojk Araştırmalar Derneği) ile ortak video ve fotoğraf çalışmaları, denizlerimizin ve sularımızın korunması amacıyla yürütülen Protect Water proje elçiliği, Kadına şiddete karşı farkındalık yaratmak amacıyla gerçekleştirilen Her Ses bir Nefes fotoğraf sergisi katılımı, Down sendromlu çocuklar yararına “Tarihte iz bırakan 1600 isim” ile gerçekleştirilen Yüz Kumbarası Projesi, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen Şimdi Sevgi Gösterme Zamanı kamu spotu, ODTÜ-DBE (Deniz Bilimleri Enstitüsü) ile birlikte çocuklara yönelik sualtı oyunları hazırlanarak sualtı dünyası hakkında eğitimlerin verildiği TÜBİTAK Deniz Ekosistemi projelerinde yer alan Ercümen, şimdi de Antarktika’ya Bilim Üssü Kurulması Projesi için beyaz kıtaya gitti.

Şahika Ercümen, T.C Cumhurbaşkanlığı himayelerinde, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı sorumluluğunda ve İstanbul Teknik Üniversitesi Kutup Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi teknik koordinatörlüğünde gerçekleştirilen “Antarktika’ya Bilim Üssü Kurulması Projesi” için Antarktika’da.

Geçen yıl Ekim ayında Burdur’un Yeşilova ilçesindeki Salda Gölü’nde kırdığı dünya rekorunun ardından bu projede yer alması için Sanayi ve Ticaret Bakanı Mustafa Varank’tan teklif aldığını belirten Şahika Ercümen, “Bakanımız Mustafa Varank, tebrik etmek için beni aradığında, ‘Biz de teknoloji adına ülkeden bir bilim ekibini araştırma yapmaları için Antarktika’ya yolluyoruz. Aslında sende dalış yaparak bu projeye katkı sağlayabilirsin’ dedi. Dünyanın en sıra dışı yerinde dalış yapma fikri çok heyecan vericiydi. Ben de bu teklifi hemen kabul ettim. Daha sonra ise araştırma ve çalışmalara başladık.” diye konuştu.

Hazırlıklarını Türkiye’de sürdürdüğünü aktaran Şahika Ercümen, “Oradaki soğuğa dayanıklı olabilmek için yağ oranımı yükseltmem gerekiyordu. Bu yüzden beslenme düzenimi değiştirdim. Daha yağlı beslendim. Birkaç kilo almaya çalıştım ve özellikle açık havada yaptığım aerobik antrenmanların sayısını arttırdım. Mümkün olduğunca denizde yüzmeye çalıştım. Koşu, yürüyüş ve nefes egzersizleri yapıyorum.” ifadelerini kullandı.

Şahika Ercümen, Antarktika’da hava sıcaklığının eksi 30-40 derecede seyredeceğini, hipotermi riskinden dolayı kısa süreli dalışlar yapmayı planladıklarını aktardı.

Oldukça zor hava şartlarında dalış yapacaklarını dile getiren Şahika, şöyle devam etti:

“Vücut en fazla enerjiyi ısısını normale döndürmeye çalışırken ve titreyerek harcıyor. Belli bir süre sonra vücudun hipotermiye girme riski var. Bu çok ciddi bir şey. Bu sebeple dalışlarımızı daha kısa, 20-30’ar dakika olarak planladık. Suda çok fazla vakit geçirme şansımız da yok. Çok derine dalmayı da planlamıyoruz. Suyun altında insanla daha önce karşılaşmamış balinalar, penguenler, köpek balıkları ve foklar var. Hiçbirinin amacı insana saldırmak değil ama insanla da karşılaşmadıkları için nasıl tepki vereceklerini bilemeyiz. Onları da rahatsız etmeden ve fazla riskler almadan adaptasyon dalışları yapacağız.”

Dalış sırasında meydana gelebilecek sıkıntıların önüne geçebilmek için maksimum önlemler alacaklarına dikkati çeken Şahika, “Risk faktörlerine karşı önlem almaya çalışıyoruz. Örneğin; ‘Dalış yaptık, gemimiz bize ulaşamadı. Buzulun üzerinde gemimizi ya da botu beklememiz gerekecek. Beklerken kullanabileceğimiz bazı ısıtıcı battaniyeler ile koruyucu kıyafetleri yanımızda bulundurmak istiyoruz. Acil durum planları yapmaya çalışıyoruz. Hatta daha önce giden ekiplerden bazılarına dalış sonrasında botları geç ulaşmış, uzun süre alınmayı beklemişler. İnşallah böyle bir durumla karşılaşmayız.” şeklinde görüş belirtti.

Antarktika’nın sahip olduğu zor şartlar nedeniyle dalgıçlar tarafından çok fazla tercih edilmediğini kaydeden rekortmen sporcu, Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada “Beyaz Kıta’da şartlar çok zor. Antarktika’da şimdiye kadar dalış yapmış nadir sporculardan biri olacağım. Orada tüpsüz, nefesini tutarak dalış yapan ilk Türk kadını olacağım” dedi.

Araştırma gemisi ile 30 günde kutbu geçecek olan Ercümen, yaptığı açıklamada, zorlu şartlar nedeniyle bu süreçte telefon, internet gibi iletişim organlarının olmayacağını belirtti.

Daha önce insanla karşılaşmamış balinalar, penguenler ve foklarla zorlu bir parkurda dalış yapacağına dikkati çeken sporcu, “Kilometrelerce uzanan buzdağlarına yapacağımız dalışları imkanlar dahilinde görüntüleyeceğiz ve belgeselini yapmaya çalışacağız.” ifadesini kullandı.

Dünyanın en sıra dışı yerlerinden biri olan bu özel bölgede Türkiye’yi temsil edeceği için çok heyecanlı ve gururlu olduğunu belirten milli sporcu, aynı zamanda Antarktika’ya Türk Bilim Üssü kurulması için gerçekleşecek bu seferin önemine de dikkat çekiyor.

Şu anda, Antarktika’daki King George Island’da dalış için uygun hava şartlarının oluşmasını bekleyen Şahika Ercümen’e başarılar ve iyi şanslar diliyoruz. 

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu
Kapalı
Kapalı